Xhaka og Shaqiri sikret sveitsisk snuoperasjon - feiret med provoserende gest

Det ble dramatisk da Xhaka og Shaqiri snudde kampen for Sveits mot Serbia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Serbia – Sveits 1-2 (1-0):

Serbia fikk en drømmestart på oppgjøret da Aleksandar Mitrovic stanget inn ledermålet etter fem minutter.

Granit Xhaka svarte for Sveits med et lykketreff etter pause.

Det gikk mot 1-1, men helt på tampen tok det fullstendig fyr i den sveitsiske leiren, da Shaqiri ble spilt fri og satte inn 2-1 med en Serbia-forsvarer halsende etter.

Se Xhaka-suseren øverst

Provoserende gest
Etter de to målene var det feiringene som kom i fokus. Da Xhaka banket ballen i mål feiret han ved å lage en improvisert variant av den albanske ørnen. Og da Shaqiri satte inn kveldens andre på overtid feiret også han ved å lage den albanske ørnen etter å ha revet av seg trøyen.

– Jeg la godt merke til det. Jeg kan forstå hvor provoserende det oppleves for serbere, både her og i Serbia. Det er en ren provokasjon, og det er det de prøver på. De prøver å få frem en reaksjon. Og de gjør det to ganger, dessverre, sier Christina Vukicevic Demidov, som har serbisk far, til TV 2 etter kampen.

Faren var fengslet
Xhaka er av kosovoalbansk avstamming og broren Taulant har spilt landslagsfotball for Albania. Også Shaqiri er av kosovoalbansk opprinnelse.

Hans far Ragip ble i 1986 arrestert da han protesterte mot kommunistregimet i det tidligere Jugoslavia. Han ble arrestert i Beograd, Serbias nåværende hovedstad, og satt fengslet i tre og et halvt år.

– Han var en stolt kosover og mente de hadde rett til å eksitere. Han stod opp for sine rettigheter, og det var snakk om grunnleggende demokratiske rettigheter. Nødvendigheter, som retten til å stemme. Det var ikke bare ham. Andre ble også arrestert, inkludert onkelen hans som hadde blitt fengslet en rekke år tidligere. Han fikk 15 år. Det var politisk. Min far spurte «hvorfor er det ikke demokrati her? Vi fortjener å ha demokrati. Vi fortjener å bli hørt», har Xhaka fortalt til The Guardian.

Foreldrene hans flyttet til Sveits i 1990, og både Granit og Taulant ble født der.

Granit Xhaka har alltid vært stolt av sitt kosovoalbanske opphav, og har tidligere blitt kritisert for ikke å synge den sveitsiske nasjonalsangen før kamp. Det begynte han med rett før fotball-VM. I sin 62. landskamp sang han nasjonalsangen for første gang.

Kom til Sveits som fireåring
Shaqiri ble født i Kosovo, men familien flyttet til Sveits da han var fire år gammel. Det var før krigen brøt ut, og de første årene fløy de tilbake for å treffe familien.

– Da krigen brøt ut ble det umulig å reise tilbake, og ting ble vanskeligere for familiemedlemmene mine som hadde blitt værende der. Min onkels hus ble brent ned, de led mye. Min far sendte så mye penger tilbake som han kunne, så vi hadde aldri noe ekstra penger når jeg vokste opp, kanskje med unntak av en bursdagsgave, skriver Shaqiri i The Players Tribune.

Kritisert
​Han er stolt av hvor han kommer fra, men har blitt kritisert for sine sterke følelser for Kosovo og Albania.

​– I 2012, da vi spilte mot Albania, hadde jeg flaggene til Sveits, Albania og Kosovo på skoene mine, og noen sveitsiske aviser sa alle mulige negative ting om det. Jeg ble kritisert for det, men det er galskap for meg at noen føler det sånn, for det er enkelt og greit min identitet. Det fantastiske med Sveits er at landet har ønsket velkommen de som kommer fra krig og fattigdom og ser etter et godt liv, mener Shaqiri.

Pangstart
Det var Serbia tok styringen fra start i dagens kamp. Etter fire minutter fikk Mitrovic hodet på et innlegg, og presset Yann Sommer til å gjøre en god redning.

Minuttet senere var Dusan Tadic på farten på høyresiden. Det endte med et nytt innlegg, og et nytt hodestøt. Denne gangen var Sommer sjanseløs i målet. Dermed var Serbia i føringen etter fem minutter.

– Mitrovic var god i den første kampen, og her viser han igjen hvor sterk han er. Det er fantastisk utført. For et kraftfullt hodestøt, sa Jesper Mathisen.

– Det gjør noe med et lag å ha en sånn spiss, som både fyrer opp med- og mot-spillere, og legger ned den innsatsen han gjør, sa Mathisen om Mitrovic.

Sveits spilte seg gradvis inn i kampen, og hadde mye ballbesittelse etter marerittstarten. Etter en halvtime kom den første store muligheten. Blerim Dzemaili løp seg fri i feltet og fikk foten på et gjennomspill, men klarte ikke overliste Stojkovic.

Like før pause var det Serbias Dusko Tosic som løp seg fri inne i feltet. Midtstopperen sto totalt umarkert i feltet etter hjørnespark, men bommet på ballen, og spolerte en stor mulighet. Dermed gikk lagene til pause på stillingen 1-0.

– Et mareritt å spille mot
Det var ventet en tøff og jevn batalje, og det var også det vi ble servert mellom Serbia og Sveits i den første omgangen.

– Han har vært kampens gigant hittil, sa TV 2s kommentator om Mitrovic da lagene gikk til pause.

– Noen ganger blir det frispark, noen ganger er det rent. Men han er hele veien et mareritt å spille mot, sa TV 2s Erik Thorstvedt.

Like het var ikke spissen til Sveits. Haris Seferovic har tidligere fått kritikk for å score for lite, og ble byttet ut i pausen etter en anonym omgang.

Feiret med Serbia-stikk
​Og etter Serbias pangstart i den første omgangen, ville ikke Sveits være noe dårligere. Det sto 52 minutter på klokka da Granit Xhaka klemte til fra distanse, og ballen suste i hjørnet bak en utspilt keeper.

– Det er en kanon av de sjeldne. Det er så mye kraft i den, men likevel er det så kontrollert. Briljant!, utbrøt TV2s kommentator etter lykketreffet.

Like etterpå kunne Shaqiri snudd kampen for Sveits. Den kompakte angrepsspilleren gikk på skudd, men måtte se ballen skru i krysstanga.

Det skulle likevel lykkes for Shaqiri til slutt. I det klokken passerte 90 minutter, kom Shaqiri alene gjennom. Avslutningen trillet forbi keeper og i nettet. Dermed kunne Sveits slippe jubelen løs.

Det betyr at Sveits går opp på fire poeng, mens Serbia blir stående med tre. Dermed er Serbia avhengig av seier mot Brasil i siste kamp for å avansere fra gruppe E. Sveits har alt i egne hender før møtet med Costa Rica.

Slik startet lagene:

Serbia: Stojkovic – Tosic, Ivanovic, Kolarov, Milenkovic – Matic, Milivojevic – Tadic, Kostic, Milinkovic-Savic – Mitrovic

Sveits: Sommer – Lichtsteiner, Akanji, Schär, Rodriguez – Behrami, Xhaka – Shaqiri, Dzemaili, Zuber – Seferovic