VANT TO OLL-GULL: Kaylo Harrison var verdens beste judo-utøver. Nå vil hun gå i Ronda Rouseys fotspor og erobre MMA-verdenen.
VANT TO OLL-GULL: Kaylo Harrison var verdens beste judo-utøver. Nå vil hun gå i Ronda Rouseys fotspor og erobre MMA-verdenen. Foto: Instagram

– Hver dag våkner unge jenter opp og innser at de ikke vil leke med Barbie-dukker lenger

Kayla Harrison reiste seg og vant to OL-gull etter å ha blitt utsatt for overgrep av treneren. Nå vil hun gå i Ronda Rouseys fotspor og erobre MMA-verdenen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Kvinne-MMA er den raskest voksende sporten i verden akkurat nå. Hver dag våkner unge jenter opp og innser at de ikke vil leke med Barbie-dukker lenger. Jeg vet om 50 judo-jenter som veier så mye som meg og som ville vært livsfarlige i MMA, sier Kayla Harrison (27).

Amerikaneren har opplevd mer enn de fleste, både på godt og vondt.

Den tidligere judo-stjernen vant OL-gull i 78-kilosklassen både i London og Rio de Janeiro.

I Rouseys fotspor

Nå går den dobbelte olympiske mesteren i fotsporene til langt mer berømte Ronda Rousey (31).

Rousey har vært en pionér innen MMA, men har i likhet med Harrison sin bakgrunn fra judo. Hun tok bronse i 70-kilosklassen i Beijing i 2008.

Deretter ga hun seg, før hun noen år senere begynte med MMA. Resten er historie.

– Jeg var Rondas lagkamerat og romkamerat. Jeg vokste opp med å ønske å være som henne og å slå henne, fortalte Harrison til New York Post i forkant av sin egen MMA-debut.

– Jeg hadde allerede et Ronda-kompleks, fordi uansett hva hun gjorde ville jeg gjøre det bedre. Til syvende og sist åpnet hun døren til MMA. Jeg hadde aldri tenkt på MMA før Ronda gjorde det hun gjorde. Jeg er takknemlig for det, sa Harrison.

I judo-verdenen overgikk hun Rousey til gangs, med sine to OL-gull. Rousey har for øvrig byttet ut MMA med wrestling.

– Ikke følt meg mer levende siden 2016

Torsdag var det Harrison sin tur til å MMA-debutere. Det gjorde hun med bravur. Motstander Brittney Elkin måtte gi seg i første runde etter en imponerende debutkamp av Harrison.

– Jeg har sannsynligvis ikke følt meg mer levende siden 2016. Jeg har ikke følt meg så mye som Kayla på lang, lang tid. Det var absolutt verdt det, sier hun til MMA Junkie.

– Jeg kan ikke vente med å gå ut der og gjøre det igjen. Jeg kan ikke vente med å trene, fortsetter hun.

Veien til toppen av MMA-stjernenhimmelen er selvsagt lang. Debuten gjorde hun unna i Professional Fighters League. Det er et godt stykke igjen før hun blir aktuell for et møte med de heteste UFC-stjernene.

– Jeg vet av erfaring at veien til toppen er lang. Det vil være opp- og nedturer. Gode dager og dårlige dager, skriver hun på Instagram.

Snakket ut om overgrep

27-åringens enorme suksess med to OL-gull på judo-matten sier litt om styrken hun har i seg, for fra hun var tolv til hun var 16 år ble hun seksuelt misbrukt av treneren sin.

Hun sto frem og fortalte historien sin før London-OL, der hun tok sitt første olympiske gull.

Harrison fortalte om hvordan hun slet med skyldfølelse og skam, selv om det var hun som hadde blitt utsatt for overgrep.

– Jeg kan ikke beskrive følelsen jeg hadde. Jeg gråt omtrent hver eneste kveld, fortalte hun til LA Times.

Mens treneren hennes ble dømt til ti års fengsel, slet Harrison med mørke tanker. Hun tenkte på å rømme hjemmefra. På å ta sitt eget liv. Heldigvis fant hun styrken hun trengte for å stå oppreist og kjempe.

– I lang tid hatet jeg judo og alt jeg assosierte med det. Det som en gang var lidenskapen min ble et slags fengsel. Men å trene på dette nivået og å vie livet mitt til det, jeg kan ikke unngå å elske det igjen. Det (judo) har gitt meg mye smerte i livet mitt, men det er også det beste som har skjedd med meg, sa hun til Kansas City Star.

– Kan utgjøre den lille forskjellen

Harrison opplevde selv at folk på nettforum om judo insinuerte at hun selv kanskje hadde noe av skylden for overgrepene.

Hun valgte å snakke ut fordi det å være et offer for seksuelt misbruk var noe følte hadde et tabustempel, og at det bare kunne overvinnes om man snakket åpent ut om det.

– De fleste tilbakemeldingene jeg har fått er ting som «noe lignende skjedde med meg da jeg var yngre, og jeg ønsker jeg hadde sagt noe», eller «jeg visst om noe som skjedde og jeg skulle ønske jeg hadde sagt noe» og «du er så modig som forteller din historie». Den biten er så trist for meg, fordi det er så mange menn og kvinner der ute som kunne hatt et annet liv. Det kunne vært annerledes for dem. Men det holder meg i gang, for når jeg hører det tenker jeg at det kanskje er noen der ute som leser min historie og som kommer til å stå frem. Kanskje kan jeg utgjøre den lille forskjellen, sa Harrison i 2012.