Siv Jensen vil stenge gjengkriminelle ute av Oslo

UTSTENGT: Siv Jensen vil nekte kriminelle gjengmedlemmer å være i Oslo.
UTSTENGT: Siv Jensen vil nekte kriminelle gjengmedlemmer å være i Oslo. Foto: Ruud, Vidar
Frp-leder Siv Jensen la fredag frem fire forslag for å stoppe gjengkriminaliteten i hovedstaden. Ett av forslagene er å innføre strenge oppholdsforbud, etter modell fra Danmark.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi må gjøre mer for å bryte opp de kriminelle miljøene og fjerne disse samfunnsfiendene fra gatene, sa Siv Jensen (Frp) da hun presenterte sine forslag for å få bukt med gjengkriminaliteten i Oslo fredag.

Fra talerstolen i borggården utenfor Oslo rådhus presenterte hun fire tiltak hun og Frp ønsker å bruke for å stoppe voldelige gjenger.

– Vi ønsker ikke svenske tilstander. Jeg mener situasjonen i denne byen må gjøre at vi tenker nytt. Vi må gjøre det som står i vår makt for å sikre en tryggere hverdag for innbyggerne våre, sa Jensen før hun i detalj beskrev tiltakene.

Ett av forslagene dreier seg om å forby dømte gjengkriminelle å oppholde seg på gitte steder.

– De må avsløres og straffes

Hun viste til Danmark, der det i november i fjor ble et flertall for å gi utvidet adgang til oppholdsforbud.

Domstolene kan der gi en person som er dømt for gjengkriminalitet et forbud mot å oppholde seg i en eller flere kommuner i en periode på 1 til 10 år.

– Gjengene må brytes opp, vi må sørge for at de ikke får samlet seg. Da må de avsløres, straffes og hindres i å ødelegge byen og landet vårt, sa Frp-lederen.

Frp vil ifølge Jensen ta et initiativ til et forslag som innebærer at kriminelle i Oslo kan idømmes oppholdsforbud i områder de har utført kriminalitet.

– Ved å senke terskelen og omfanget oppholds- og besøksforbud, og forby gjengkriminelle å oppholde seg i Oslo kan vi bryte opp de kriminelle miljøene for godt og hindre flere gjengdannelser, sier Jensen.

Her er miljøene

Politiet i Oslo har i sin ferske trendrapport pekt ut flere kriminelle grupper de er bekymret for skal få større innflytelse i hovedstaden:

  • MC-klubbene Hells Angels og Bandidos. Klubbene har ifølge politiet noen titalls medlemmer i Oslo, men de har mange støttespillere.
  • Politiet trekker også frem at den nederlandske MC-klubben Satudarah forsøker å etablere seg i Oslo. De er redde for at minoritetsungdom skal trekkes til det kriminelle MC-miljøet.
  • Oslo-politiet skriver at de er bekymret for flere fremvoksende nettverk på Oslo øst, og særlig på Tøyen og Grønland. De skriver at ungdommene har identifisert seg med «villskap og tøffhet» og at de ofte har bevæpnet seg med macheter. Grupperingen skal blant annet ha truet somaliere til å selge narkotika på gata.
  • I tillegg adresseres Young Bloods som er organisert miljø, men at det også har vært store interne stridigheter i gjengen.

LES OGSÅ: Gamle venner har blitt bitre fiender.

Går til valg på «innvandringsspause til Oslo»

De tre andre tiltakene dreier seg om å sende flere kriminelle utenlandske statsborgere ut av landet, konfiskere penger og verdier fra gjengkriminelle og bedre integreringen ved å begrense bosetting av flyktninger i pressområder som Drammen og Oslo.

– Selv om Raymond Johansen vil ha flere innvandrere til Oslo, bør han ikke få lov. Deler av problemene Groruddalen har skyldes for høy innvandring over tid og for dårlig integrering, mener Jensen som slo fast at Frp også under neste års kommune- og fylkestingsvalg går til valg på innvandringsspørsmålet.

– Vi går nå til valg på et nytt byråd som jobber for en innvandringspause til Oslo for å styrke arbeidet med integrering, sa Jensen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook