SATIRISK: John Oliver er kjent for å gjennom sitt program
SATIRISK: John Oliver er kjent for å gjennom sitt program "Last Week Tonight" gyve løs på politiske saker med en satirisk vinkel. Nå har han blitt sensurert i Kina etter å ha gjort det samme med Xi Jinping. Foto: Eric Liebowitz/AP

Gjorde narr av sensur – så ble han selv sensurert

TV-verten John Oliver har nylig blitt sensurert på sosiale medier i Kina etter at han gjorde narr av nettopp dét – sensur i Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

John Oliver, som leder nyhets- og satireprogrammet «Last Week Tonight», brukte 20 minutter av sitt show søndag på Kina og president Xi Jinping.

Der brukte han blant annet mye tid på å latterliggjøre Jinpings likhet med Ole Brumm, som i fjor sommer sørget for at Ole Brumm også ble sensurert i Kina.

– Xi Jinping virker å være veldig sensitiv angående hans angivelige likhet med Ole Brumm. For å være ærlig er jeg ikke sikker på at det er noen særlig likhet der, men hans irritasjon rundt emnet betyr at folk aldri vil slutte å ta det opp, sa Oliver i programmet.

Sensurert

Dette, sammen med angrep på flere andre aspekter ved Jinpings regime, har etter alle solemerker ført til at Oliver har blitt sensurert i Kina.

Forsøk på å skrive innlegg med ordene «John Oliver» på Weibo, et sosialt medium i Kina, resulterte i en feilmelding som sa at innlegget kan være et brudd på reglene. Også «Last Week Tonight» har bitt sensurert.

Sensureringen ble først lagt merke til av det Kina-fokuserte nyhetsnettstedet Inkstone på onsdag, da deres reporter Alan Wong forsøkte å publisere et innlegg om John Oliver:

«Last Week Tonight» sendes ikke i Kina, og Youtube er blokkert i store deler av landet. Likevel diskuteres både John Oliver og andre amerikanske show regelmessig, og klipp fra programmene deles hyppig.

LIKE?: Sammenligninger mellom Kinas president Xi Jinping og Ole Brumm har ført til at Ole Brumm har blitt sensurert i Kina. FOTO: AP/NTB Scanpix
LIKE?: Sammenligninger mellom Kinas president Xi Jinping og Ole Brumm har ført til at Ole Brumm har blitt sensurert i Kina. FOTO: AP/NTB Scanpix

Tok opp flere sensitive temaer

Gjennom de 20 minuttene tok Oliver seerne med på en gjennomgang av hvordan Jinpings presidentperiode, og hvordan han har blitt en av de mektigste lederne i Kina siden Mao Zedong.

Det ble i mars mulig for Jinping å bli president på livstid da folkekongressen i Kina vedtok en grunnlovsendring som fjernet begrensningen på antall perioder en president kan sitte.

Den manøveren lot ikke Oliver passere i søndagens show.

– Det er verdt å vite at periodebegrensningen han fikk fjernet ble implementert for en ganske god grunn, spesielt for å unngå en ny Mao. Under hans regime skjedde det mye forferdelig i Kina, sa Oliver.

Oliver fyrte også av mot det han beskrev som «dystopiske nivåer av overvåkning og forfølgelse» av Uighur-muslimer og fengslingen av fredsprisvinner Liu Xiaobo.