GIFTIGE: Slik ser de populære squishies-lekene ut.
GIFTIGE: Slik ser de populære squishies-lekene ut. Foto: Forbrukerrådet

Advarer mot giftige leker: – Barn kan få skader ved å ha dem på rommet sitt

De populære squishies-lekene trekkes umiddelbart fra markedet etter at det viste seg at de er giftige. Konsentrasjonen av gift er så høy at barn kan ta skade bare ved å ha dem stående på rommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forbrukerrådet advarer mot såkalte «squishies»-leker, som er en slags skumleke som har blitt populær den siste tiden.

– Unngå å kjøpe squishies, kast de du har, eller klag til butikken hvis du ønsker å levere tilbake lekene, skriver Forbrukerrådet på sin Facebook-side.

Kan være kreftfremkallende

Det er Miljøstyrelsen i Danmark som har testet lekene. Resultatet viste at alle tolv lekene avga altfor mange skadelige stoffer.

– Lekenes giftige stoffer kan være kreftfremkallende, og kan skade leveren. I tillegg er de irriterende for øye og slimhinne, opplyser Forbrukerrådet, og advarer videre:

– Konsentrasjonen av giftige stoffer er så høy at at det kan skade barn som sover med lekene eller bare har dem stående på rommet.

– Helt uakseptabelt

I Norge er det BR leker og Toys"R"Us som har solgt squishies, men nå skal de altså være borte fra butikkene.

Miljøstyrelsen i Danmark skriver på sine nettsider at squishies finnes i alle mulige former og farger, og at de er svært populære blant barn i aldersgruppen 5-12 år. Tester viser at lekene inneholder meget skadelige kjemikalier.

– Det er helt uakseptabelt at det selges leker som kan skade barn. Det er bransjens ansvar at produkter de selger er lovlige og fri for skadelige kjemikalier. I dette tilfellet er det snakk om alvorlige overtredelser, hvor barn puster inn stoffer som kan være slimhinne-irriterende og på sikt skade forplantningsevnen og leveren, sier den danske miljøministeren Jakob Ellemann-Jensen.

– Må ta ansvaret på alvor

Testen av squishies-lekene er et ledd i en stor innsats for å undersøke produkter, og særlig produkter rettet mot sårbare grupper, som for eksempel barn. Miljøstyrelsens undersøkelse av squishies begynte i mars, fordi lekene luktet kjemisk og parfymert.

– Jeg mener forhandlere og importører skal ta ansvaret på alvor, og få alle squishies vekk fra hyllene med en gang. De skal ikke tilbake på hyllene før det er dokumentert at de ikke avgir stoffer og utgjør en risiko for barn, sier Ellemann-Jensen.

Resultatene fra den danske Miljøstyrelsens test er sendt ut til andre land i EU. I etterkant av testen advarer Forbrukerrådet i Norge altså sterkt mot å la barn leke med squishies.