SØK: Redningsskøyta Knut Hoem bidrar i søket som fortsatt pågår etter den antatt omkomnee 23-åringen.Foto: RS/Knut Hoem
SØK: Redningsskøyta Knut Hoem bidrar i søket som fortsatt pågår etter den antatt omkomnee 23-åringen.Foto: RS/Knut Hoem

En mann varetektsfengslet etter forsvinningssak – to løslatt

Kun én av de tre siktede mennene ble fengslet etter torsdagens fengslingsmøte i Vesterålen tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble det kjent at politiet har siktet tre menn for uaktsomt drap og/eller for å ha forlatt noen i hjelpeløs tilstand, etter at Truls Henrik Johansen (23) forsvant i sjøen i Øksnes i forrige uke.

De tre ble fremstilt for varetektsfengsling i Vesterålen tingrett på Sortland torsdag.

Retten besluttet å kun la politiet varetektsfengsle én av de tre mennene, som alle er i 30-årene.

Det fremkommer av kjennelsen fra torsdagens fengslingsmøte.

Ingen av de siktede erkjente straffskyld under fengslingsmøtet.

Fire uker

Mannen som ble varetektsfengslet er besluttet fengslet i inntil fire uker.

I fengslingskjennelsen fremkommer det imidlertid at retten ikke finner skjellig grunn til å mistenke mannen for uaktsomt drap (straffeloven §281), men for å ha forlatt noen i hjelpeløs tilstand (straffeloven §288).

Politiet ønsket å ilegge mannen brev- og besøksforbud, men fikk i retten kun medhold i at dette skal gjelde for mannens nærmeste personkrets.

For de to andre siktede mennene, som kun er siktet for å ha forlatt noen i hjelpeløs tilstand eller medvirket til dette, fikk politiet ikke medhold i varetektsfengsling.

Påtalemyndigheten vil anke kjennelsen til lagmannsretten, opplyser Mordland politidistrikt i en pressemelding fredag. De to mennene blir i politiets varetekt inntil avgjørelsen er tatt.

Forsvant på havet

Det var to småbåter som kjørte ut fra Øksnes natt til fredag i forrige uke, med to personer i hver båt. Politiet har tidligere opplyst at begge disse båtene fikk problemer og måtte plukkes opp av Redningsskøyta.

Fra én av båtene forsvant en 23-årig mann, Truls Henrik Johansen, som senere ble antatt omkommet.

De tre siktede skal ha vært i kontakt med savnede tett opp mot tidspunktet da han forsvant. De ble alle tre plukket opp av Redningsskøyta samme natt som 23-åringen forsvant i sjøen.

– De er nå siktet for å ha medvirket til at han har forsvunnet, og per nå vil etterforskningen vise hva som har skjedd i saken, sa Anne Margrethe Kleczka, seksjonsleder etterforskning ved driftsenhet Lofoten og Vesterålen i Nordland politidistrikt, til TV 2 torsdag.