– Vi overkjører ikke Finnmark

Kommunalminister Monica Mæland (H) sier hun ikke forstår at Finnmark melder seg ut av muligheten til å påvirke fremtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fylkestinget i Finnmark besluttet torsdag at de ikke vil være med i fellesnemnda som skal forberede sammenslåingen av Troms og Finnmark.

En snau halvtime etter at vedtaket var kjent, slo statsråd Mæland tilbake. Kommunaldepartemetet endret forskriften slik at nemnda er beslutningsdyktig selv om Finnmark ikke er med.

Knebling og overkjøring, mener kritikerne, men Mæland sier til TV 2 at arbeidet med å slå sammen fylkene må fortsette.

– Ville gi Finnmark en fordel

– Jeg har virkelig ønsket at Finnmark selv skal styre sin egen fremtid og forme den nye fylkeskommunen. Når de nå ikke vil medvirke til det, så har vi sendt ut en forskrift om endret sammensetning og satt ny møtedato 13. august i Tromsø slik at fellesnemnda kommer i gang med sitt arbeid. Det er veldig mye som skal gjøres, og alt skal være på plass 1. januar 2020, sier Mæland.

– Hva innebærer denne forskriftsendringen?

– Det innebærer at vi endrer nemndas sammensetning slik at Troms får 19 medlemmer, mens Finnmark får ni medlemmer. I utgangspunktet var Finnmark tilgodesett med mange flere medlemmer enn de har innbyggere. Det var for å skape balanse, men når Finnmark nå boikotter og ikke vil være med, må vi sørge for at vi får en nemnd som kan fatte vedtak og det får vi på den måten.

Skjønner at folk er sinte

– Finnmark føler seg overkjørt i denne prosessen?

– Jeg forstår veldig godt at de er uenige i dette vedtaket og er sint på dette vedtaket. Det jeg ikke forstår, er at de melder seg ut av muligheten til å påvirke fremtiden, sier Mæland.

– Det er ikke slik at vi overkjører Finnmark. Det er slik at vi har ønsket Finnmark med, Finnmark har fått større innflytelse enn innbyggertallet skulle tilsi og møtet var lagt opp i forlengelsen av fylkestingets møte i Alta. Nå blir ikke det møtet noe av. Nå settes det nytt møte i Tromsø med ny sammensetning fordi Finnmark selv ikke vil delta.

– Er det fylkestinget i Finnmark gjør lovlig?

– Det er nok ikke lovlig fordi man har plikt til å forholde seg til Stortingets vedtak. Det viktige for meg er nå at vi kommer i gang med arbeidet og det kommer vi forhåpentligvis i gang med nå rett etter sommerferien.

Arbeider videre med sammenslåing

– Det blir sammenslåing uansett?

– Ja, Stortinget har gjort to vedtak om dette og de vet godt om motstanden i Finnmark. Men vi har tegnet et nytt regionkart. Vi skal ha større og sterkere fylkeskommuner som får nye oppgaver. Vi jobber nå på spreng med en sak til Stortinget som skal fremmes i oktober hvor fylkeskommunen får flere oppgaver.

– Når man ser på motstanden i Finnmark, er det ikke på tide å ta en pause og lytte til finnmarkingene?

– Nei, sannheten er den at det var mange medlemmer av fylkestinget i Finnmark som ønsket å delta i dette arbeidet men ikke fikk lov fordi et flertall utgått hovedsakelig fra Arbeiderpartiet har meldt seg ut av prosessen.

  • Se intervjuet øverst i saken