GRANSKES: Høyre er i Datatilsynets søkelys. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
GRANSKES: Høyre er i Datatilsynets søkelys. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Høyre granskes for å ha lastet opp medlemsdata

Datatilsynet gransker Høyre for å ha lastet opp sensitive opplysninger til Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge NRK kan Høyre ha brutt loven som regulerer behandling av sensitive personopplysninger etter at data om opptil 30.000 medlemmer ble delt med Facebook.

Opplysningene skal ha kommet på avveie i forbindelse med utrullingen av en applikasjon på Facebook før valget 9. september 2013. Appen skulle sette Høyres logo på profilbildet til de som lastet ned appen.

Et IT-selskap som fikk i oppdrag å utvikle appen, fikk tilgang til medlemsdata som skulle identifisere Høyrefolk så de fikk tilbud om å laste ned appen. Epostadresser og telefonnummer til Høyremedlemmer ble lastet opp til Facebook i kryptert form.

To hendelser

Torsdag kveld sendte Høyre ut en pressemelding om saken. Partiet forteller om to hendelser som de nå har meldt inn til Datatilsynet.

– Vi har avdekket at åpen Facebook-informasjon av typen navn, telefonnummer og epostadresse ble lagret hos en underleverandør av oss under en testperioden på 3 dager. Da feilen ble oppdaget ble informasjonen slettet og feilen fikset før applikasjonen ble gjort tilgjengelig for alle, sier Høyres markedssjef Dag Terje Solvang i pressemeldingen.

Det andre avviket partiet har meldt inn, omhandler hvordan samme applikasjon ble markedsført. For å målrette markedsføringen, ble deler av Høyres medlemslister lastet opp til Facebook i kryptert form og deretter slettet av Facebook.

– Har ingenting på Facebook å gjøre

For å målrette markedsføringen av applikasjonen «Badget Picker» ble deler av Høyres medlemslister (telefonnummer og epostadresser) lastet opp i kryptert form til Facebook, deretter slettet av Facebook.

– Navn og telefonnummer til Høyres medlemmer har ingenting på Facebook å gjøre – verken i kryptert eller ikke-kryptert form. Vi har derfor meldt saken til Datatilsynet og iverksatt egne undersøkelser internt for å få oversikt over hva som kan ha skjedd for snart fem år siden, sier Dag Terje Solvang.

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon bekrefter overfor NRK at medlemslister i et politisk parti er definert som sensitive opplysninger.

– Nå må vi sjekke nærmere hva som har skjedd i denne saken, sier han.

(NTB/TV ​2)