Ørjan var sekunder fra å oppleve det store marerittet

Gravemaskinfører Ørjan Aalberg holdt på å legge siste touch på en småbåthavn da grunnen under gravemaskinen han satt i plutselig ga etter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg kjente at moloen begynte å sige. Jeg var på vei inn for å få gravemaskinen på land, men det var bare å gi opp etter hvert og springe på land i stedet, sier Ørjan Aalberg til TV 2 dagen etter den dramatiske hendelsen.

Det har kun gått et døgn siden Aalberg nesten havnet på sjøen sammen med gravemaskinen sin da et stort jordras gikk i Leksvik i Indre Fosen i Trøndelag onsdag, men han er likevel tilbake på jobb allerede i dag.

Aalberg klarte å berge seg selv ut av gravemaskinen, og kom uskadet fra det hele.

– Hva foregikk i hodet ditt da dette skjedde?

– Jeg forsøkte egentlig bare å berge meg selv. Jeg forsøkte å berge gravemaskinen også, men det var jo håpløst, sier han.

– Kan du bistå gravemaskinføreren?

Totalt ble rundt 100 personer, deriblant to sengeliggende sykehjemsbeboere, evakuert som følge av det voldsomme jordraset i tolvtiden onsdag formiddag.

Jordraset er hele 1,3 kilometer bredt, men det er ikke meldt om personskader eller materielle skader utenom gravemaskinen som havnet i sjøen.

Det var Aalberg selv som meldte i fra til nødetatene om jordraset. Kort tid etter det fikk han selv en telefon om han kunne hjelpe til.

– Jeg har nettopp begynt i brannvesenet i Leksvik, og alarmen gikk der òg. Jeg måtte vel ikke være med, men valgte å bli med, sier han.

Da han fikk telefonen fra brannvesenet var meldingen at han måtte hjelpe en gravemaskinfører som var involvert i raset.

Han kunne da fortelle at det var han selv som var føreren, og at han var i god behold.

Evakuerte tidligst tilbake lørdag

Geologer satte torsdag morgen i gang arbeidet med grunnboringer på ni ulike steder og har foreløpig fått data fra to borhull, opplyste NVE og politiet under en orientering torsdag ettermiddag.

Det er marine avsetninger i rasområdet i strandsonen, og det er også kartlagt kvikkleire i nærheten. Det er gjennomført en kartlegging av sjøbunnen, og det ble da bestemt at det er nødvendig å gjennomføre boringer også i sjøen for å undersøke om det er farlige masser her.

En sjøgående borerigg som skal brukes i dette arbeidet er imidlertid ikke klar til drift før lørdag. De evakuerte kan dermed ikke regne med å flytte hjem før tidligst lørdag, men ifølge sjefingeniør i NVE, Mads Johnsen, vil sannsynligvis hele helgen gå med til dette arbeidet.

– Vi må ha litt mer tid på oss for å kartlegge sjøbunnen og bore i sjøbunnen for å få fullstendig oversikt over hvordan vi skal takle situasjonen framover, sier Johnsen.

Ferdsel langs skredkantene frarådes fordi skredmassene fortsatt er ustabile med fare for utrasing, men politiet vil tilrettelegge for at de evakuerte kan få hente viktige eiendeler i hjemmene sine.

Rune Sandø er en av de evakuerte i området. Han er positiv til arbeidet som nå skal gjøres.

– Vi vet mer om plassen vi bor på enn vi visste for en dag siden. Og vi blir jo tryggere nå som de skal gjennomføre boringer og sjekke ut området de neste dagene. Det virker bra, og jeg stoler på at disse karene kan jobben sin, sier Sandø til TV 2.

NVE og politiet kommer med en ny oppdatering om situasjonen lørdag klokken 14.