Ras-evakuerte får tidligst komme hjem lørdag

To geologer undersøker torsdag rasområdet i Leksvik i Trøndelag. Det er uvisst når de evakuerte beboerne får dra hjem, men dette skjer tidligst lørdag.

SJEKKER GRUNNFORHOLDENE: Geologer borer hull i bakken som del av undersøkelsene i Leksvik. Foto: Heidi Venæs/TV 2
SJEKKER GRUNNFORHOLDENE: Geologer borer hull i bakken som del av undersøkelsene i Leksvik. Foto: Heidi Venæs/TV 2

Geologer satte torsdag morgen i gang arbeidet med grunnboringer på ni ulike steder og har foreløpig fått data fra to borhull, opplyste NVE og politiet under en orientering torsdag ettermiddag.

Det er marine avsetninger i rasområdet i strandsonen, og det er også kartlagt kvikkleire i nærheten. Det er gjennomført en kartlegging av sjøbunnen, og det ble da bestemt at det er nødvendig å gjennomføre boringer også i sjøen for å undersøke om det er farlige masser her.

Trenger tid

En sjøgående borerigg som skal brukes i dette arbeidet er imidlertid ikke klar til drift før lørdag. De evakuerte kan dermed ikke regne med å flytte hjem før tidligst lørdag, men ifølge sjefingeniør i NVE, Mads Johnsen, vil sannsynligvis hele helgen gå med til dette arbeidet.

– Vi må ha litt mer tid på oss for å kartlegge sjøbunnen og bore i sjøbunnen for å få fullstendig oversikt over hvordan vi skal takle situasjonen framover, sier Johnsen.

Ferdsel langs skredkantene frarådes fordi skredmassene fortsatt er ustabile med fare for utrasing, men politiet vil tilrettelegge for at de evakuerte kan få hente viktige eiendeler i hjemmene sine.

NVE og politiet kommer med en ny oppdatering om situasjonen lørdag klokken 14.

100 evakuert

Totalt ble rundt 100 personer, deriblant to sengeliggende sykehjemsbeboere, evakuert som følge av det voldsomme jordraset over Hjelopveien i Leksvik i tolvtiden onsdag formiddag.

– Vi vet fortsatt ikke når det vil være mulig for dem å dra hjem igjen, opplyste operasjonsleder Arnt-Harald Aaslund torsdag morgen.

Jordraset er hele 1,3 kilometer bredt, men det er ikke meldt om personskader eller materielle skader utenom en gravemaskin som havnet i sjøen.

Det var imidlertid dramatisk for gravemaskinføreren som var i ferd med å bygge en molo ved noen nyåpnede utleiehytter da jord og stein begynte å rase ut og grunnen begynte å sige. Han måtte kaste seg ut av førerhuset og i all hast forsøke å komme seg i sikkerhet.

– Jeg hoppet ut og sprang på land. Da jeg snudde meg, manglet moloene og fjæra, forteller gravemaskinfører Ørjan Aalberg til Fosna-Folket.

Ustabile grunnforhold

Ifølge Trønder-Avisa advarte Fylkesmannen mot ustabile grunnforhold på stedet da en entreprenør søkte om å få bygge utleiehyttene Hjellup Fjordbo for to år siden. Reguleringsplanen som tillot utbyggingen i strandsonen, ble likevel godkjent i 2016. En sikkerhets- og risikoanalyse konkluderte imidlertid med at det ikke var særlig risiko for masseras eller skred.

Natt til torsdag hadde patruljer fra politiet, med bistand fra Sivilforsvaret, vakthold på stedet, i tillegg til at Kystvaktskipet Njord observerte fra sjøen. Det gikk ingen nye ras natt til torsdag.

NVE fastslår at det er lav vannmetning, lav grunnvannstand og ikke forventet store nedbørmengder generelt på Fosen og i Trøndelag, og at det derfor er liten fare for jordskred på regionalt nivå. Det advares fortsatt mot å bevege seg i nærheten av skredområdet.

(©NTB)

PINGPONG: De evakuerte i Leksvik gjør det beste ut av situasjonen. Foto: Frode Dreier
PINGPONG: De evakuerte i Leksvik gjør det beste ut av situasjonen. Foto: Frode Dreier