VANLIG MAT BRA NOK: Ingrid Espelid Hovig har blitt byttet ut med en uoversiktlig mengde av influencere, selverklærte helseeksperter og ymse kjendiser som ofte uttaler seg uten faglig grunnlag, skriver artikkelforfatterne.
VANLIG MAT BRA NOK: Ingrid Espelid Hovig har blitt byttet ut med en uoversiktlig mengde av influencere, selverklærte helseeksperter og ymse kjendiser som ofte uttaler seg uten faglig grunnlag, skriver artikkelforfatterne. Foto: Lien, Kyrre/NTB Scanpix

Når så du sist en kjendisblogger spise en helt vanlig skive med brunost?

Når sterke stemmer på internett bytter kosthold like ofte som de bytter vesker, er det ikke rart at både barn og foreldre blir forvirret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en undersøkelse utført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), oppgir en av fire ungdomsskolejenter at de ukentlig følger med på blogger om nye mattrender, dietter og lignende. Melk.no setter i disse dager fokus på temaet «Vanlig mat er bra nok», der budskapet er at foreldre må snakke med barna om mat før internett gjør det.

Vi mener at samtalen om kosthold er så viktig at den ikke kan overlates til sosiale medier hvor trendene er i konstant endring.

I en kommentar på TV2.no den 18.06 sier blogger Jessica Enerberg at hun føler seg truffet av kampanjen vår. Jessica har selv lagt om til et vegansk kosthold og har skrevet om dette på bloggen sin. Jessica virker å ha en fornuftig innstilling til ernæring. Hun uttaler blant annet at hun er enig i man ikke bør kutte ut matvarer før man vet hvilke matvarer disse bør erstattes med for å få i seg de samme næringsstoffene. Problemet er at barn og unge ofte ikke er like reflekterte rundt kosthold og det er slettes ikke alle bloggere og influencere som er det heller.

Melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no) er eid av Tine, Q-Meieriene og Synnøve Finden, og driver PR- reklame- og opplysningarbeid på vegne av meieribransjen.

Jessica synes også at undersøkelsen vi baserer våre utspill på er problematisk. Det er viktig for oss å påpeke at alle undersøkelser vi gjør blir gjennomført av uavhengige byråer, i dette tilfellet Norstat, som kvalitetssikrer spørsmål, utvalg og metode.

Kostholdsforvirring på internett

Barn og unge som vokser opp i dag har mange flere informasjonskilder til mat og kosthold enn mor og fars generasjon hadde. Ingrid Espelid Hovig har blitt byttet ut med en uoversiktlig mengde av influencere, selverklærte helseeksperter og ymse kjendiser som ofte uttaler seg uten faglig grunnlag. Nettet og sosiale medier har ingen landegrenser. Summen av råd og informasjon blir massiv med alt fra norske bloggere til store internasjonale navn som Kardashians.

Dette får konsekvenser. Undersøkelsen Norstat har gjennomført viser også at hele 55% av jenter i ungdomskolen sier de opplever forvirring rundt hva som er et sunt kosthold og ikke.

For når pulver, piller, detox-kurer, stråvesker og it-kjoler postes om hverandre, er det lett for noen og enhver å bli usikre. I sosiale medier strippes pannekaker for melk, egg og mel. Hele matvaregrupper kuttes ut uten at det nødvendigvis foreligger helsemessige årsaker.

DIREKTØR i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Ida Berg Hauge. FOTO: Opplysningskontoret for Meieriprodukter
DIREKTØR i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Ida Berg Hauge. FOTO: Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Vanlig mat er faktisk bra nok

Hvilken informasjon kan vi stole på? Helsemyndighetene har laget 12 kostråd som er utviklet av de fremste ekspertene på ernæring i landet. Rådene er tydelige, og handler om helt vanlige matvarer med dokumentert effekt. Vi bør spise grove kornprodukter, frukt, grønnsaker, magre meieriprodukter, magert kjøtt og fisk. Mindre salt, sukker og mettet fett, rødt- og bearbeidet kjøtt. Hvis vi spiser variert, ikke for mye og ikke for lite, og samtidig beveger oss i hverdagen så kommer vi langt.

Dette mener vi at barn og unge trenger å høre. Vi ønsker at foreldre skal stå støtt i stormen. Vi mener det er viktig å fortelle barna at det er helt greit å kose seg med brødskiven med brunost og spise banan. Det går også fint an å kose seg med et kakestykke innimellom.

ERNÆRINGSRÅDGIVER i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Thea Myklebust-Hansen. FOTO: Opplysningskontoret for Meieriprodukter
ERNÆRINGSRÅDGIVER i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Thea Myklebust-Hansen. FOTO: Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Jessica skriver at man ikke nødvendigvis trenger melk, kjøtt og egg for å ha et fullverdig kosthold. Det er riktig at helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mest mulig plantebasert, men dette behøver ikke være noe motsetningsforhold til melk og meieriprodukter. Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter hver dag, fordi melk og meieriprodukter blant annet er en av våre største kilder til kalsium og jod.

Utover dette er det selvsagt opp til hver enkelt om man ønsker å spise animalske produkter eller ikke. Vi i Melk.no avfeier ikke alle bloggere og deres kosthold. Vi ønsker å balansere bildet ved å fortelle at i henhold til helsemyndighetenes råd er faktisk vanlig mat godt nok for folk flest.