NEKTER Å SAMARBEIDE OM SAMMENSLÅING: Politikerne i Finnmark fylkesting viser til at 87 prosent av befolkningen i Finnmark stemte nei til sammenslåing med Troms. Bildet er fra Nordkapplatået på Magerøya. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NEKTER Å SAMARBEIDE OM SAMMENSLÅING: Politikerne i Finnmark fylkesting viser til at 87 prosent av befolkningen i Finnmark stemte nei til sammenslåing med Troms. Bildet er fra Nordkapplatået på Magerøya. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Finnmark sier nei til å samarbeide om sammenslåing med Troms

Finnmark sier nei til å samarbeide med Troms om fylkessammenslåing.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fylkestinget i Finnmark boikotter fellesnemnda som skal forberede sammenslåingen av de to fylkene.

Vedtaket som Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og MDG står bak, er klaget inn fra mindretallet ved Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

– Det ble levert inn en lovrettsklage under debatten. Mindretallet mener vi har fattet et ulovlig vedtak. Normalt går en slik klage til fylkesmannen, men jeg antar at denne vil bli behandlet av Kommunal- og regionaldepartementet. Flertallet har uansett fattet sitt vedtak der vi sier nei til oppnevning av fellesnemnd, sier fylkesordfører i Finnmark Ragnhild Vassvik (Ap) til NTB.

Vassvik sier at hun nå avventer den videre behandlingen fra departementet.

– Men jeg tenker at det vil være en stor politisk belastning for kommunalminister Monica Mæland (H) dersom hun endrer forskriften for å skape et beslutningsdyktig flertall uten representanter fra Finnmark. Det vil være en knebling av et helt fylke, sier Vassvik.

Men det er nettopp det som nå skjer. Kommunal- og moderniseringsdepartementet opplyser i en pressemelding at de endrer forskrift om sammenslåing etter vedtaket i Finnmark fylkesting.

– Jeg synes det er beklagelig at Finnmark fylkesting ikke vil være med å ta viktige og strategiske beslutninger i fellesnemnda. Finnmark er tjent med å delta i dette arbeidet, sier kommunalminister Monica Mæland.

Departementet endrer torsdag sammenslåingsforskriften, slik at antall medlemmer i fellesnemnda blir fordelt etter innbyggertall. Beskjeden om lovendringen kom mindre enn en halv time etter at fylkestingets vedtak ble kjent.

Fellesnemnda skal bestå av 19 medlemmer fra Troms og 9 medlemmer fra Finnmark. Forskriften blir fastsatt etter at Finnmark fylkesting i dag har vedtatt ikke å velge medlemmer til fellesnemnda for sammenslåingen av Troms og Finnmark.

– Dette gjør fellesnemnda beslutningsdyktig selv om fylkestinget i Finnmark ikke følger opp Stortingets vedtak, sier Mæland.

(©NTB/TV 2)