Hareide sluttet som trener da barnebarnet kjempet for livet: – Det var utrolig viktig for oss at han var der

Sønnen Bendik Hareide om sykdommen som forandret alt for Åge Hareide og familien.

Det vakte oppsikt da Åge Hareide i 2012 brått ga seg som fotballtrener, og bega seg inn i det private næringslivet.

Nå snakker Åges sønn, Bendik, om det personlige dramaet som lå bak avgjørelsen.

Det var nemlig ikke bare sviktende motivasjon, men et alvorlig sykt barnebarn som spilte inn.

– I 2012 fikk jeg en datter i november, som ble alvorlig syk. Hun hadde alvorlig epilepsi, som gjorde at vi havnet på sykehus. Vi var der store deler av det første året. Da var han trener i Helsingborg og spilte bortekamp i Europa mot Twente kjente han at nok var nok. Da måtte han hjem for å støtte oss og familien, sier Bendik Hareide da han gjestet studio før Danmark-Australia.

STØTTE: Åge Hareide er tilbake som trener: Nå for Danmark.
STØTTE: Åge Hareide er tilbake som trener: Nå for Danmark. Foto: Michael Dalder

– Det var utrolig viktig for oss at han var der. Vi trengte å samle familien rundt det.

– Preget oss veldig

Han fortsetter:

– I februar fikk vi beskjed om at hun hadde liten sjanse til å overleve. Det var snakk om liv og død. Det preget oss veldig, sier han.

– Plutselig ble hun friskere. Det er litt slik med epilepsi at man kan treffe med medisiner. Vi traff. Situasjonen stabiliserte seg, og da fikk vi stabiliteten som gjorde at vi falt tilbake i vår nye normal.

Dette sa Åge Hareide selv til TV 2 før VM om treneravskjeden:

– Jeg begynte å bli litt trøtt, da. Så fikk sønnen min en datter som var handicappet. Hun hadde kronisk epilepsi. Og jeg har vært borte fra familien mye, så da bestemte jeg meg egentlig for å flytte hjem og finne meg et eller annet å gjøre på i området hjemme. Så jeg kunne være i området hjemme med familien hjemme, for det var så brutalt og tøft i startfasen.

Satte pris på fremtidsspørsmål

Åge Hareide fikk fotballgnisten tent igjen i forbindelse med cupfinalen i 2013, da Molde møtte Rosenborg.

Da Malmö senere kom på banen tok han det opp med sønnen.

– Han sa at han ikke dro om vi ikke synes det var OK. Det satte jeg enormt pris på. Vi har et nært forhold, og det føltes riktig å si at han skulle gjøre det. Da var det nesten litt godt at han kom tilbake til det sirkuset. Det er det vi har vært vant med hele livet, forklarer Bendik Hareide.

– Jeg tror situasjonen vi havnet i gjør at vi stoppet opp og fikk litt annet syn på livet. Jeg tror den pausen gjorde ham godt på mange områder. Det er faktissk ting som er viktigere enn fotball også. Men når sulten kommer tilbake og han kjenner at han har mer å gi er det ikke noe å lure på.

– Berg-og-dalbane

Returen til fotballen har vært en enorm suksess. Først med Malmö og deretter med det danske landslaget som han nå leder i VM.

Bendik Hareide forteller om et liv preget av farens fotballiv. På godt og vondt.

– Vi sitter på første vogn i berg-og-dalbane. Slik er fotballen. Med på nedturer, oppturer, så er det looper innimellom. Han klarer fint å skille fotallen og familielivet, men det preger selvfølgelig oss når han taper. Men selvfølgelig smitter det over når han vinner også. Man blir veldig glad da, sier han.

– Det er en ting han drar med seg - det er vinnerinstinktet. Brettspill med har er nesten pyton. Quiz også. Han er knallhard på reglene.

Lik TV 2 Sporten på Facebook