Molly fikk russiske Alexei til å lære seg flytende svensk

– Nei, jeg har aldri bodd i Sverige, sier Alexei på flytende svensk. Av de 15.000 frivillige i VM finnes det én som er uendelig godt forberedt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er dagen etter svenskenes seieren over Sør-Korea. Spillerne er i gang med oppvarmingen på det brennhete treningsfeltet i Glenedsjik, en badeby for russiske turister langs Svartehavet.

Plutselig høres nasjonalsangen «Du gamla du fria» over høytaleranlegget. Bak mikrofonen står Alexey Lebedev.

– Vi tenkte på hvordan vi kunne hylle svenskene etter seieren mot Sør-Korea. Det ble min oppgave. Jeg tenkte først å holde en tale, men da jeg tok mikrofonen begynte jeg å nynne på nasjonalsangen. Og det gikk kjempebra. Jeg håpet de skulle sette pris på det, og det gjorde de virkelig. Det var en fantastisk opplevelse, sier funksjonæren fra Moskva.

En sang forandret livet

I 2009 sitter Alexei hjemme i Moskva og følger den svenske Melodi Grand Prix-finalen. Denne kvelden skulle forandre livet hans.

– Jeg ble så betatt av Molly Sandén som fremførte «Så vil Stjärnorna». Jeg bestemte meg for å studere svensk, forteller han til TV 2.

– Dessverre kom Molly Sandén på sisteplass i finalen, det var veldig synd, legger han til.

Det er ikke bare Molly Sandén, som han har møtt to ganger, Alexei er storfan av.

– Da jeg i 2009 begynte å se på norsk og svensk Melodi Grand Prix, forsto jeg at det er mye bedre enn Eurovision. Nivået på arrangementet og låtene er bedre i Norge og Sverige enn i den internasjonale finalen, sier han.

– Jeg elsker Elisabeth Andreassen og hennes fire bidrag til Melodi Grand Prix. Særlig «I evighet».

Molly Sandén, her avbildet i forbindelse med den svenske Melodifestivalen i 2009.
Molly Sandén, her avbildet i forbindelse med den svenske Melodifestivalen i 2009. Foto: Robert Eklund / Stella Piictures

– Vet du hvem Bobbysocks er da?

– Jeg elsker Bobbysocks, selvfølgelig.

Så bryter han Alexei ut i sang med refrenget til «La det swinge».

Elsker det svenske landslaget

Fra Moskva begynte han å studere svensk. Ni år senere følger han det svenske laget og hjelper til med språkbarrierene laget møter i Russland.

– Jeg elsker det svenske laget. De er så selvstendige og sterke. De er en inspirasjonskilde for meg.

– Hva gjør du for det svenske landslaget?

– Det kan være å bære noe, handle noe for dem, men mest av alt er det å tolke for dem.

– Har du en favorittspiller?

– Jeg er ikke frivillig for et lag, jeg er frivillig for å hjelpe mennesker. Hele laget er så fantastisk at jeg ikke kan velge ut en enkeltperson som jeg liker best.

Gått verden rundt

Klippet av der han synger nasjonalsangen på Sverige-treningen er blitt plukket opp av medier i flere land. Noe Alexei synes er relativt fantastisk.

– Det har jo blitt spredt overalt i svenske medier. Tysk TV, russisk TV og på FIFAs twitter-konto. Det er galskap, sier moskovitten svært entusiastisk.