HADDE EN HEMMELIGEHT: Malin Kristine Freitag turte ikke å fortelle noen om at hun var rammet av vaginisme.
HADDE EN HEMMELIGEHT: Malin Kristine Freitag turte ikke å fortelle noen om at hun var rammet av vaginisme. Foto: Privat

gynekolog stilte den sjeldne diagnosen umiddelbart:

Malin (22) holdt diagnosen hemmelig: – Følte meg ubrukelig som jente

Nå ønsker Malin Kristine Freitag (22) mer åpenhet rundt sykdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tønsberg-jenta Malin Kristine Freitag (22) er for tiden aktuell som én av åtte single unge i serien «Singel» på TV 2 Sumo.

I serien dokumenterer de sin singelhverdag på godt og vondt, og et av temaene 22-åringen tar opp, er noe hun lenge holdt for seg selv.

Freitag lider nemlig av vaginisme, en sykdom som gjør musklene ved skjedeinngangen så stramme at det i ekstreme tilfeller ikke er mulig å føre inn verken en finger eller bomullspinne.

Les mer om hva gynekologen sier om vaginisme.

Var langt nede

Det tok henne flere år før hun skjønte at det var vaginisme hun var rammet av.

– De første gangene jeg prøvde å ha sex, så var jeg veldig ung. Jeg hadde hørt at den første gangen gjør vondt, men da det ikke gikk, kom jeg på at jeg hadde hørt at noen blir klare for sex litt senere enn andre, forklarer hun.

Etter hvert som tiden gikk, følte Freitag at problemet ble altoverskyggende. Det kvernet i hodet hele tiden.

– Før jeg visste hva det var, hadde jeg ganske mørke tanker omkring det. Jeg tenkte blant annet at jeg ikke kunne bli mamma eller ha et ordentlig forhold til noen, sier hun og legger til:

– Jeg husker jeg tenkte: «Hva er vitsen med å være en jente om jeg ikke kan bli mamma og ikke kan ha kjæreste?». Jeg følte meg ubrukelig.

Mange hvite løgner

For Malin var det veldig viktig at ingen, absolutt ingen, skulle vite at hun hadde disse plagene. De skulle i alle fall ikke vite at hun var jomfru.

– Det var overraskende lett å skjule det. Hvis jeg for eksempel sov over hos en gutt, og noen dagen etter spurte om vi hadde hatt sex, trengte jeg bare å blunke lurt og smile litt. Guttene ville jo heller ikke si at det ikke skjedde noe, så de spilte jo bare med, sier hun, og sier hun aldri hadde klart å holde det skjult uten å dikte opp en historie i ny og ne.

– Jeg følte at historiene var veldig nødvendig, for jeg ville heller dø enn å si at jeg var jomfru. Jeg satt veldig fast i min egen hjerne.

Oppsøkte hjelp

Takket være en video på Facebook, av en amerikansk jente som fortalte om vaginisme og at hun hadde hatt sex for første gang som 24-åring, fikk Malin svar på hva som feilet henne.

Etter å ha undersøkt en del om sykdommen på nett, oppsøkte hun derfor profesjonell hjelp.

– Jeg dro først til legen min og fortalte at jeg var overbevist om at jeg hadde vaginisme. Legen visste hva det var, men trodde ikke det var det jeg hadde. Selv var jeg helt sikker, og da jeg kom til gynekolog fikk jeg det bekreftet med en gang. Etter én time hos gynekologen ble jeg henvist til operasjon, forteller Freitag.

– Gikk i kjelleren

Etter operasjonen var overstått, og alt skulle være i orden, var hun klar for å prøve å ha sex igjen med en hun var svært betatt av. Malin hadde ennå ikke fortalt til noen hva hun slet med, men da det viste seg at det ikke gikk denne gangen heller, ble han den første hun fortalte det til.

– Det fikk jeg ikke så god respons på, dessverre... Og da gikk jeg helt i kjelleren.

Det skulle ta en stund før hun valgte å dele det med noen andre.

– Jeg bestemte meg for å fortelle det til en kompis av meg. Jeg var så dramatisk! Jeg satt og hulket i en halvtime før jeg klarte å si det. Han trodde jo jeg var døende eller noe, sier Malin og humrer.

Betød mye å være åpen

Denne gangen ble hun møtt på en helt annen måte.

– «Du kan vel få fiksa det? Det kommer til å ordne seg», sa han. Etter det begynte jeg å si det til folk, og da jeg merket hvor få som visste om det, ble jeg veldig engasjert i det, sier hun.

For Malin har det betydd mye å være åpen om sykdommen.

– Det å «komme ut av skapet» med vaginisme, det er det beste og vanskeligste jeg har gjort. Fysisk, så har det blitt litt mer komfortabel og lært mye mer om mine begrensninger. Psykisk, så har jeg blitt en sterkere jente som er mer selvsikker og utadvendt. Også føler jeg at jeg har blitt mer nære med vennene mine og meg selv.

Vil hjelpe andre

Malin sliter fortsatt med sykdommen, og forteller at man må investere mye av seg selv for å merke bedring.

– Det er en vond prosess, og det går mye på egeninnsats for å bli bedre. Man må hele tiden presse seg mer og mer, så nå har jeg hatt en liten pause, forklarer hun og forteller samtidig at hun gjennom gynekologtimene har fått flere metoder og øvelser hun har prøvd seg litt fram med.

– Det er en veldig individuell sykdom, så man må finne ut hva som passer best for en selv, forklarer hun.

Hun håper at hennes historie kan bidra til at unge som sliter med slike smerter får hjelp og informasjon tidlig. Hun strekker også gjerne ut en hånd til de som synes det er vanskelig å snakke med noen.

– Noen ganger er det så personlig at du ikke vil snakke med noen om det. Det er lov å sende meg en melding! Ellers så anbefaler å si det til en god venninne, avslutter hun.

Nye episoder av «Singel» legges ut mandag til fredag på TV 2 Sumo.