Italiensk storklubb vil hente Valon Berisha

Det bekrefter Valon Berisha selv til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valon Berisha har vunnet serien fem år på rad med RedBull Salzburg.

Etter en sesong med stor suksess også i Europa League - der østerrikerne nådde helt til semifinale og Berisha selv noterte seg for fem scoringer underveis - betegner 25-åringen fotballåret som «over all forventning.»

– Høydepunktet var mot Borussia Dortmund på bortebane. Å score to mål mot en sånn storklubb var en opplevelse jeg alltid kommer til å huske og vil være stolt av helt til jeg legger opp, sier Berisha når TV 2 møter ham på en kafé i Stavanger.

Han legger ikke skjul på at han nå føler seg moden for en ny utfordring, i en større liga.

– Nå har jeg kommet i en posisjon der jeg kanskje er på toppen av der jeg kan være i en klubb som Salzburg. Det er muligens på tide med et nytt skritt. Jeg føler på en måte at jeg er blitt best i klubben nå, og da kan det være på tide med en ny utfordring. Det er det som alltid har vært målet. Det var det samme da jeg vokste opp i Egersund og ville bli best der. Så kom jeg til Viking og tok et stort steg i Tippeligaen. Jeg ville bli best der, for så å ta et nytt steg. Det samme jeg har gjort i Salzburg, oppsummerer han.

Familieråd
Både Sampdoria i Serie A og Newcastle i Premier League har vært nevnt som potensielle nye arbeidsgivere for Berisha kommende sesong.

Når det gjelder interessen fra Sampdoria melder Berisha følgende:

– De er veldig interesserte. Jeg må ta stilling til det når jeg har tatt en avgjørelse med familien. Men jeg vet at de er veldig interesserte i å hente meg.

– Hva med Newcastle?

– De har fulgt med på meg ganske lenge. Det er interesse der, men det har ikke kommet noe på bordet som jeg må ta stilling til ennå. England er drømmen, så får vi se hva det blir.

Berisha sier han kommet inn i en ny posisjon i Redbull Salzburg de siste par årene, der han må ta mer ansvar og være den ledende figuren ute på banen.

– Jeg liker å stå fram, og vise meg fram. Men først og fremst er jeg en vinnertype. Det eneste det handler om i fotball er å vinne. Den kulturen har vi i laget vårt. Jeg har vært visekaptein i laget, og kapteinen er keeper, så ute på banen har jeg ledet fram gruppa. Det har jeg profittert på. Folk får opp øynene for deg, beskriver han.

– Hvordan er som spiller nå kontra den spilleren som forlot Viking for seks år siden?

– Jeg er en mye mer komplett spiller, både i det defensive og offensive. Jeg er blitt mye sterkere psykisk, med tanke på at jeg har spilt i en klubb som hele veien MÅ vinne ligaen. Må, må, må - det er et mye større press. Og når du blir vant med å ha presset uansett, blir det ikke en så stor utfordring når du kommer til Europa League og skal spille mot store klubber. Du frykter ingen motstandere.

– Hvordan trives du i Salzburg?

– Det er en fin by og et fint land. Jeg har fantastiske medspillere, som tok meg sinnssykt godt imot da jeg kom dit. Det var noe jeg ikke hadde trodd da jeg tok steget ut, til en større klubb. Jeg tenkte at konkurransen ville være såpass stor, at alle på en måte ville være mot hverandre, at det liksom skulle være et element av hat. Men det var helt motsatt. Uansett hvem som spilte, var stemninga i gruppa bra. Jeg har fått mange gode venner som jeg kommer til å holde kontakten med, sier Berisha.

Angrer ikke
Han rakk å spille 20 A-landskamper for Norge før han annonserte sin avgjørelse om å bytte til Kosovo i august 2016.

Berisha ble historisk da han scoret Kosovos første mål i en VM-kvalifisering noensinne, med straffemålet mot Finland samme høst.

Med sin oppofrende og hardtarbeidende spillestill, kombinert med gode ferdigheter, ville han vært en åpenbar mann i landslagstroppene til Lars Lagerbäck og Norge.

Men Berisha har aldri angret på valget han tok.

– Det kan godt hende jeg hadde passet godt i et Lagerbäck-lag. Men avgjørelsen er tatt, og det er noe jeg ikke angrer på i det hele tatt. Jeg er av typen som aldri ser meg tilbake når jeg har tatt en avgjørelse, uansett hva det handler om i livet.

– Følger du fortsatt med på det norske landslaget?

– Selvfølgelig. For det første har jeg spilt der, og er sinnssykt takknemlig for at jeg fikk sjansen til å representere Norge. Jeg er oppvokst her og det var her jeg tok mine første skritt. Norge har gitt meg så mye. Da jeg tok avgjørelsen om å representere Kosovo, var det flere grunner til det. Det er røttene mine, familien min, hjertet mitt. I tillegg til at det er et lite land som jeg vil hjelpe til med å bygge opp. For den yngre generasjonen i Kosovo er det fint å se at det er mulig å bli veldig stor innen fotballen. Vi representerer dem nå, og selv om Kosovo ikke har så mange innbyggere, kan vi vise at det går an å være flink i fotball likevel. Jeg er veldig stolt over å ha representert Norge, men også nå over å ha muligheten til å representere Kosovo på best mulig måte.

– Hvordan ser du på sjansene til å føre Kosovo til et mesterskap?

– Nå er sjansene litt større med tanke på Nations League, som gir deg en dobbeltsjanse hvis du klarer å vinne gruppa. Jeg har stor tro på gruppa og laget vårt, og vi har fått inn en ny trener som har hatt samme suksess som Lars Lagerbäck har opplevd i det siste. Under ham har vi tre seire av tre mulige. Er det én ting jeg hadde vært fornøyd med, så hadde det vært å få Kosovo inn i et mesterskap. Da ville jeg virkelig følt at jeg har gjort noe stort i karrieren, sier Valon Berisha.