Claus (48) sykler hundrevis av kilometer på russiske veier for å se Danmark i VM

Møt mannen som har større grunn enn noen andre til å håpe på at Danmark vinner gruppen sin i fotball-VM.

Slik sendes VM på TV 2 og NRK

Samara (TV 2 Sporten):

Enkelte supporteres hengivenhet til fotballen er sterkere enn andres.

Og en av dem som virkelig vet å gjøre ting utenom det vanlige, er Claus Andersen fra Faaborg på Fyn.

48-åringen har den siste tiden benyttet alt av sin tid til å sykle mellom VM-byene hans hjemland Danmark spiller kamper i, og det er langt ifra små distanser det er snakk om for en vanlig fotballsupporter.

– Akkurat nå har jeg syklet 1100 kilometer, og når jeg er ferdig så blir det rundt 1800 kilometer. Jeg liker alle de lange distansene. Det er meditasjon å sitte på sykkelen og ta det med ro en hel dag. Så kan vi ta en fest når vi kommer til byen på kvelden, sier Andersen til TV 2.

Torsdag var han blant de rundt tusen danskene som tok turen for å se oppgjøret mot Australia i Samara, en kamp som endte 1-1 på dramatisk vis.

Har du dansker på ditt lag? Spill VM-manager!

Vant til store avstander
Den rutinerte supporteren har vært reiseglad hele sitt liv, og forteller at han har vært på veien omtrent hele sitt voksne liv. Tidligere turer har tatt ham til alt fra India og Kasahkstan til Mexico, men nå er det russerne som får bivåne hans blide åsyn der han tråkker seg kilometer på kilometer gjennom verdens største land.

Og for Andersen var det ingen tvil om at muligheten til å oppleve Russland på denne måten måtte oppleves siden FIFA har gjort tilgjengeligheten betraktelig enklere nå under disse VM-ukene.

– Russerne liker godt ekstremsport generelt, så jeg treffer har mye respekt. De synes det er tøft at jeg kjører på sykke. Dette er første gang siden 1917 at man kan reise rundt i Russland som vest-europeer uten restriksjoner. Alt du trenger en en fan-ID og en fotballbillett, sier mannen som har egen blogg og går under tilnavnet The Biking Viking.

Har egen grunn til å håpe på gruppeseier
Til nå har de danske VM-kampene gått i Saransk og Samara, mens den neste går mot Frankrike i Moskva. Viking-syklist Andersen dropper imidlertid Moskva-tur, på grunn et trøblete sentrum og vanskelige oppbevaringsmuligheter for sykkelen. Han er dog allerede innstilt på åttedelsfinale, og har større grunn enn de fleste andre til å håpe på gruppeseier og ikke 2. plass for Åge Hareide og hans gutter.

– Det beste beste er at Danmark vinner gruppen. Da skal de spille i Kazan i åttedelsfinalen, og det er snaut 400 kilometer herfra. Det er perfekt. Det er fire dagers sykling, og så har jeg også muligheten til å ta et par dagers ferie her i Samara. Blir det 2. plass, er det kamp i Nizjnij Novgorod som er noe lengre å sykle. Da har jeg omtrent 700/800 kilometer, forteller syklisten.

For at Andersens ønske skal bli oppfylt, må Danmark slå Frankrike i den siste gruppespillskampen tirsdag. Uavgjort gir garantert 2. plass, mens man med tap vil være avhengig av resultatet i Australia-Peru for å kunne snike seg til åttedelsfinalen.

Hvordan tror du det går i VM-kampene? Sett opp ditt tips her!