– Det er ingen vakker fotballspiller, men det er dynamitt

Sverige og kaptein Andreas Granqvist ligger godt an før nøkkelkampen mot Tyskland, men ekspertene har liten tro på söta bror.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tyskland-Sverige på TV 2 og Sumo lørdag kl. 20.00!

Premisset for lørdagens kamp mellom Tyskland og Sverige er et helt annet enn det man hadde sett for seg i forkant av VM. Åpningstapet for Mexico gjør at den regjerende verdensmesteren ikke har råd til å tape.

Tror Sverige blir VM-overraskelsen

– Det blir en fantastisk fotballkamp. Det blir nerver fra begge sider. Tyskland har et enormt press på seg. De kan ikke tape den kampen. Selv med uavgjort kan være helt feil for dem. Det blir fantastisk, sier den tidligere engelsk landslagssjefen Sven-Göran Eriksson til TV 2 fra godstolen på feriestedet Sunne.

Den 70-årige svensken fikk se sine landsmenn dra i land en sterk 1-0-seier mot Sør-Korea og danne et strålende grunnlag for avansement til åttedelsfinalen. Scoringen til kaptein Andreas Graqvist fra straffemerket gjør at sviktende optimisme er snudd til tro på at de gule og blå kan oppnå noe stort.

– Taper Tyskland mot Sverige, er det god natt. Det ville vært en enormt negativ sensasjon, sier Svennis.

Han har selv ledet både England og Elfenbenskysten i VM og har stor tro på at Sverige tar seg videre fra gruppespillet og blir VMs store overraskelse.

– Som svenske kjenner jeg at Sverige ikke har noe å tape. De spiller ikke den mest briljante fotballen i VM, men det er vanskelig å score mot dem. De er fysisk sterke, organiserte og kjemper. Som Granqvist. Det er ingen vakker fotballspiller, men det er dynamitt. Jeg ser frem mot den kampen.

RIK CV: Sven-Göran Eriksson, her som landslagstrener for David Beckham og England, har opplevd mye i sitt virke som fotballtrener.
RIK CV: Sven-Göran Eriksson, her som landslagstrener for David Beckham og England, har opplevd mye i sitt virke som fotballtrener. Foto: Owen Humphreys

Se Granqvist avgjøre mot Sør-Korea i videovinduet øverst på siden!

Skeptiske eksperter

I TV 2s VM-podkast levner man Sverige få sjanser mot revansjelystne tyskere. Den regjerende verdensmesteren møtte et meget et energisk og kontringssterkt meksikansk lag som utnyttet mangelen på struktur og disiplin hos tyskerne. Selv om vi kan få se mye av det samme kampbildet lørdag kveld i Sotsji, tror ikke ekspertene Sverige har spillerne til å utnytte det.

– Sverige har ikke samme kontringskraft som Mexico. Men balansen i det tyske laget var ikke på stell i den første kampen, sier Erik Thorstvedt.

– Mot Mexico fikk de trøbbel når de var sløve, stod igjen med litt for mange folk og dyttet ukritisk opp mange spillere. Mot Sverige kan de nesten gjøre det, fordi hvilken svensk spiller skal galoppere forbi alt av tyskere? Den spilleren ser jeg ikke, sier Jesper Mathisen.

Men fotball er kanskje den idretten i verden der underdogen har størst mulighet til å vinne. Derfor kan det snike seg inn et snev av usikkerhet i de vanligvis så rutinerte tyskerne.

– Tyskland er selvfølgelig kjempefavoritter. De går ikke på to sånne kjempesmeller på rad, men det er en kul greie som skremmer tyskerne litt. En av de mest elleville kampene som er spilt er Tyskland-Sverige. Om du spoler seks år tilbake. VM-kvalik i Tyskland. Tyskland leder 4-0, så skrur Sverige på og det blir 4-4. Den kampen var helt syk. Jeg sier ikke at det har noen betydning, men Tyskland har i bakhodet at Sverige kan stelle i stand ting, sier Erik Thorstvedt, som får støtte av kollega Simen Stamsø-Møller.

– De to foregående kampene mellom lagene har gitt 16 mål. Jeg ser for meg mer en 1-0-kamp til Tyskland, men det kan bli en merkedag i svensk fotballhistorie. For dersom de vinner, er de faktisk videre. Da er Tyskland omtrent ute. Dette er kniven på strupen for Tyskland, sier Stamsø-Møller.

PS: Sven-Göran Eriksson gjester TV 2s VM-sendinger på Kontraskjæret lørdag.