Tysk politi måtte iføre seg beskyttelsesdrakter da de tok seg inn i den terrormistenktes leilighet i Oslogaten i Köln.
Tysk politi måtte iføre seg beskyttelsesdrakter da de tok seg inn i den terrormistenktes leilighet i Oslogaten i Köln. Foto: DAVID YOUNG/AFP/NTB scanpix

Har avverget bio-terrorangrep i Europa: – Slike våpen sprer mye frykt

Europa opplevde en 45 prosent økning i terrorangrep fra 2016 til 2017, ifølge fersk rapport.

Den siste måneden har tysk og fransk politi pågrepet mistenkte terrorister som har planlagt eller klart å lage et biologisk våpen med giften ricin.

Tysk politi fortalte denne uken at en 29 år gammel tunisisk asylsøker i Köln forberedte et terrorangrep med en biologisk bombe, skriver RP Online.

Det er første gang i Tysklands historie at et biologisk bombeangrep er blitt avverget, ifølge Danmarks Radio.

– Det var gjennomført veldig konkrete forberedelser for en handling med en biologisk bombe, sier Holger Münch, sjefen for det tyske føderale politiet BKA.

– Tipset av CIA

CIA hadde først advart den tyske sikkerhetsmyndigheten BfV, og et tips bekreftet mistankene mot tunisieren som var bosatt i Oslogaten.

29-åringen hadde bestilt ricinfrø på nettet, og dessuten gått til innkjøp av en elektrisk kaffekvern som han brukte til å fremstille giften, skriver Kölner Stadt-Anzeiger og Bild.

Politiet sier at mannen allerede hadde rukket å fremstille en mindre mengde ricin. Der Spiegel skriver at 29-åringen fulgte en bruksanvisning som terrorgruppen IS hadde lagt ut på nettet. Han foretok to reiser til Syria i 2017.

BfV-sjef Hans-Georg Maassen sier ifølge Deutsche Welle at det er høyst sannsynlig at et terrorangrep ble avverget.

Dette er ricin:

  • Ricin er et meget giftig protein som det ikke finnes behandling eller vaksine mot.
  • Ricin er billig og enkelt å produsere.
  • Det kan brukes som masseødeleggelses- og terrorvåpen, enten ved direkte utsprøyting i luften eller som tilsetning til drikkevann eller matvarer.

Kilde: Store norske leksikon

I slutten av mai pågrep fransk politi to egyptiske brødre som forberedte et angrep med ricin. Ifølge landets innenriksminister kom brødrene i søkelyset etter sporing av ekstreme aktiviteter på sosiale medier. De to pågrepne var i besittelse av instruksjoner om hvordan man skal fremstille ricin.

De avvergede ricin-angrepene viser at radikale islamister i Europa har tatt i bruk nye våpen, ettersom en fersk trendrapport fra Europol sier at heller ikke i 2017 er såkalte CBRN-våpen brukt i EU.

CBRN står for kjemiske, biologiske og/eller radiologiske våpen, og flere terrorgrupper spredte kunnskap om slike våpen på sosiale medier i 2017, opplyser Europol.

FFI-forsker: – Stort skadepotensiale

Terrorforsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sier at det er for tidlig å si om dette utgjør en trend:

– Det har blitt avslørt noen antatte planer om angrep med kjemiske eller biologiske stoffer i Tyskland, England og Frankrike i 2016-18. Planene er lite dokumenterte og det er for tidlig å si om de utgjør en trend. Foreløpig informasjon om plottene i Frankrike og Tyskland tyder på at de arresterte har fått tilgang til oppskrifter og instruksjon gjennom IS-relaterte kanaler på nett og skaffet seg ingredienser til å produsere den dødelige giften ricin. I den siste saken i Tyskland har det også blitt fremstilt ricin, sier Nesser til TV 2.

FFI-forskeren sier at den viktigste utfordringen med kjemiske og biologiske terrorvåpen er at de har stort skadepotensiale hvis de spres effektivt.

– Det er imidlertid vanskelig å skaffe seg tilgang til stoffer for ekstremister som er på radaren til sikkerhetstjenestene og det krever dessuten en del kunnskap å framstille og bruke slike stoffer i terrorøyemed. Fordelen fra terroristenes ståsted er at slike våpen sprer mye frykt uansett om aksjoner blir oppdaget og stoppet, sier Nesser til TV 2.

45 prosent økning

Terrortrusselen i EU vurderes som høy, selv om terrorgruppen IS taper terreng i Syria og Irak, heter det i Europols trendrapport for 2018.

I ni EU-land var det i alt 205 mislykkede og utførte terrorangrep i 2017, mot 142 i 2016.

Det utgjør ifølge Europol en økning på 45 prosent.

Terrorangrepene i Europa ser ut til å følge tre trender, heter det i rapporten:

At IS nedkjempes i Syria og Irak fører ikke til at terrortrusselen reduseres. Det er en reell fare for at terrorgrupper som IS eller al-Qaida kan slå til i Europa, advarer Europol.

705 ble pågrepet og mistenkt for terror, og 62 ble drept i ti terrorangrep i EU i 2017, skriver Europol i trendrapporten for 2018.

Jihadistangrepene fremstår som mindre sofistikerte når det gjelder forberedelser og utførelse, heter det videre. Ofte dreier det seg om «ensomme ulver» som har forberedt ugjerningen på egenhånd eller fått hjelp av venner eller slektninger. Flere angrep er utført av «hjemmeavlede terrorister», som ikke er blitt radikalisert etter opphold hos terrorgrupper i utlandet.