Anders Behring Breivik under rettssaken der han hevder brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. NTB scanpix
Anders Behring Breivik under rettssaken der han hevder brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Menneskerettighetsdomstolen avviser Breiviks klagesak

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har konkludert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anders Behring Breiviks anke er avvist av Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Begrunnelsen er at saken «åpenbart ikke vil føre fram».

Menneskerettighetsdomstolen har tatt for seg Breiviks klage under artikkel 3 (umenneskelig og nedverdigende behandling) og artikkel 8 (retten til privatliv) – og finner ingen brudd på disse bestemmelsene.

Breivik er dømt til 21 års forvaring for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011 der 77 mennesker ble drept.

Massedrapsmannen gikk til sak mot staten fordi han mener at soningsforholdene bryter med menneskerettighetene. Han tapte på alle punkter i Borgarting lagmannsretts dom i mars i fjor, og anken ble senere avvist av Høyesterett.

Klager på isolasjon

Breivik, som har byttet navn til Fjotolf Hansen, tok da saken videre til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg.

Lagmannsrettens dom slo fast at verken soningsforholdene, isolasjonen eller Breiviks mulighet til å kommunisere ut av fengselet bryter med menneskerettighetene.

Breiviks advokat, Øystein Storrvik, karakteriserte dommen som grundig og seriøs.

– Vi ønsker å bryte den isolasjonen han har, så det er naturlig at vi anker denne saken, tilføyde han den gang.

Sikkerhetsrisiko

Ingen andre soningsfanger er underlagt strengere sikkerhetsregime enn Anders Behring Breivik. I lagmannsrettens dom vises det blant annet til en løpende høy risiko for vold både fra og mot Breivik. Det heter også at sterke samfunnshensyn taler for å hindre Breivik i å etablere høyreekstreme nettverk i og utenfor fengselet.

(©NTB/TV 2)