Nye seter til Saaben din? Det er bare en av tingene du kan få aldeles gratis, bare du sjekker annonsene...
Nye seter til Saaben din? Det er bare en av tingene du kan få aldeles gratis, bare du sjekker annonsene...

Her får du gratis gaver til bilen din!

Skrot for noen – gull verdt for andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Delingsøkonomi», «paying forward» og «gjenbruk» – miljøbevisstheten gir seg mange utslag når det gjelder resirkulering og samvittighetsfullt forbruk for tiden. Og bil er intet glemt område slik sett.

Annonsenettstedene har for lengst åpnet for gratis «gis bort»-annonser, og de er populære. For mange ganger er nok lysten stor til å bli kvitt ting som bare ligger i veien, selv om man innser at markedsverdien er heller liten. Da kan det være like greit å gi det bort bare for å bli kvitt det raskt og greit.

Vi har surfet innom og sett hva som befinner seg i mengden av milde gaver for øyeblikket. Som ventet har ikke alt like bred appell – men vi finner likevel masser av flotte ting som kan være gull verdt for den som trenger det.

Sjekk disse eksemplene – og kanskje har du funnet andre? Del dem med oss i kommentarfeltet!

Sportsseter til Saab 9-5

Faksimile: Finn.no
Faksimile: Finn.no

Saab er etterhvert et bilmerke som er omgitt av en stor porsjon entusiasme, og den har ikke blitt mindre etter at Saab som bilprodusent gikk inn i historien. 9-5 er en modell som solgte bra i Norge mot slutten av sin levetid, og vi tipper mange er interessert i deler for å holde sine biler i drift lengst mulig.

Ikke minst for å sitte best mulig, også. For her gir man bort både forseter og baksete fra en bil med sportsinteriør i delskinn, hvilket kan være en oppgradering for mange med flatere standardseter. I disse skålede setene sitter du meget godt på plass også når veien svinger iltert på seg.

Se annonsen her:

At førersetet er «rippet, ikke skutt» antyder at ikke alt er helt på stell, men det er vanskelig å helt se omfanget av det. Men generelt pleier det å være en fordel at ting ikke er skutt, og airbagen skal være i orden, slik vi oppfatter det.

Les også: Selgeren vil ikke la Bjørn velge setene han ønsker seg i BMWen...

Bagasjeromsmatte Audi A6

Faksimile: Finn.no
Faksimile: Finn.no

Stasjonsvogner er like populære som de er praktiske. En liten bivirkning ved praktiske biler er ofte at de kan bli litt uvørent brukt. Ikke minst gjelder det bagasjerommet, der det er enkelt å kaste inn både det ene og det andre, uten å tenke på at stofftrekket kan være både lyst i fargen og vanskelig å gjøre rent.

Mange ønsker seg en formstøpt bagasjeromsmatte med høye kanter, for å samle opp det verste av fukt og skitt når ting må fraktes i en fei. Slike matter kan være vanskelige å skaffe til biler som har noen år på nakken, og ikke er de spesielt billige, heller.

Se annonsen her:

Her er imidlertid redningen for deg som har en Audi A6 Avant fra perioden 1998-2003, som fremdeles er så fin innvendig at det kan lønne seg å ta vare på den. Mange av disse bilene vet vi at har kostet eierne uforholdsmessig mye penger allerede, så da kan det være ekstra hyggelig å hente seg en formstøpt bagasjeromsmatte helt gratis.

Les også: Bråbremset med malingsspann i Maseratien – det ble dyrt...

Tekstil dekkposer til oppbevaring

Faksimile: Finn.no
Faksimile: Finn.no

Det er forhåpentligvis litt tid igjen til vi må til å bytte hjul. Men tiden kommer, stol på det. Og da blir det igjen søl og skitt med håndteringen av hjulene, ikke minst hvis du skal frakte dem fra ett sted til et annet for lagring.

De fleste av oss har vel skaffet oss noen slaskete plastikkposer fra et dekkverksted for å unngå de verste oljeflekkene på klærne, men erfaringsmessig tar det ikke så mange skiftene før de revner og blir ødelagt. Ikke mange gidder bruke penger på mer «seriøse» dekkposer i tekstil, som enkelte bilforhandlere har i rekvisita-butikken sin.

Se annonsen her:

Her er imidlertid en som har gjort det, og som ikke trenger posene lenger. Dette er flotte saker i skikkelig tekstil, og hvis vi ikke husker feil også med bærehank som gjør dem i hvertfall litt enklere å flytte på. Disse vil gjøre det penere i garasjen din, og kanskje også ryggen din vil sette pris på dem.

Les også: Lagringen har mye å si for levetiden på dekkene dine

Takboks 90 x 200 cm

Faksimile: Finn.no
Faksimile: Finn.no

Takbokser finnes det masser av på Finn, og flere av dem er gratis for den som vil ha. En del av dem er nok såvidt gamle at de designmessig vil skille seg litt fra normen på påskefjellet i 2019, etter å ha ligget ubrukte i garasjen i en del år. Kanskje ble de tatt av før et bilsalg, og så passet de ikke likevel på den nye bilen.

Årsakene kan være mange, og ikke alle er heller helt i orden. Her har vi imidlertid funnet en av få som både virker å være rimelig moderne i fasongen, og som sies å være i orden. Festemateriell følger riktignok ikke med, men det bør være en smal sak å fikse, også økonomisk, når du slipper å betale for selve «snobb-kartongen», som svenskene kaller dem.

Se annonsen her:

Med mål på 90 ganger 200 centimeter burde den ha god plass for familiens vinterutstyr også. Husk bare å pakke smart, de fysiske lovene oppheves ikke av at boksen er gratis…

Les også: Ingen kjøper flere takbokser enn vi nordmenn

Komplette vinterhjul til SUV

Faksimile: Finn.no
Faksimile: Finn.no

Det som frembys gratis i størst omfang av bilrelaterte ting, er helt klart dekk, felger og komplette hjul. Dessverre er det vanskelig å finne gode søkeord, og det har ikke etablert seg noen standard for hvordan man beskriver eksempelvis slitasje – søker du etter «én sesong» får du minst like mange dekk som «tåler en sesong til» som de som har «gått en sesong».

Med litt tålmodighet er det imidlertid mulig å finne mye bra av både dekk, felger og komplette hjul. Nå er ikke dekk et område vi generelt anbefaler at man forsøker å spare penger på, men faktum er at mange nok tar vare på gode hjul fra biler som er solgt eller vraket i den tro at de kan bruke dem på neste, og så blir ikke ting helt som det var tenkt.

Se annonsen her:

Vårt eksempel er et sett aluminiumsfelger med dekk i ganske grov dimensjon, fra en Jeep Cherokee, men der dekkdimensjonen sikkert kan passe mange andre, også. Selgeren – eller «giveren» – beskriver dem som «godt brukt, men fortsatt brukbare», og for en gangs skyld virker beskrivelsen å være ganske beskjeden i forhold til hvordan de ser ut på bildet. Har du bare bruk for dekkene, kan du jo fortsette den gode gjerningen og gi felgene videre...

Les også: Sjekk datostemplingen – også når du kjøper helt nye dekk

Se video: Plutselig begynte Teslaen å brenne