RISIKERER KJEMPEBOT: Teleselskapet Telenor risikerer et gebyr på over 900 millioner kroner.
RISIKERER KJEMPEBOT: Teleselskapet Telenor risikerer et gebyr på over 900 millioner kroner. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Konkurransetilsynet etterforsker Telenor

I en pressemelding skriver Konkurransetilsynet at de vil komme med informasjon om en beslutning i en sak som handler om Telenor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag varslet Konkurransetilsynet at de ville gå ut med en pressemelding om en sak av stor offentlig interesse.

Torsdag morgen opplyser Konkurransetilsynet i en pressemelding at de inviterer til pressekonferanse klokken 9 om en beslutning i «Telenor-saken».

Ifølge NRK har Telenor blitt etterforsket av Konkurransetilsynet over lengre tid.

– Det dreier seg om en etterforskningssak, og den omhandler selskapet Telenor i Norge. Vi har arbeidet med saken en stund, men utover det vil vi ikke si noe mer nå om beslutningen, sier Konkurransetilsynets direktør Lars Sørgard til statskanalen.

Konkurransetilsynet vil torsdag morgen ikke si noe mer om hva pressekonferansen vil handle om.

Misbrukte dominerende stilling

I desember 2012 gjennomførte Konkurransetilsynet bevissikring hos Telenor gjennom en razzia, og i 2016 varslet de et gebyr på 906 millioner kroner til teleselskapet. Saken handlet da om at Telenor ifølge tilsynet hadde misbrukt sin dominerende stilling i det norske mobilmarkedet.

Kommunikasjonsdirektør Margrethe Gudbrandsen bekrefter overfor VG at saken gjelder Telenors misbruk av markedsmakt.

– Det gjelder gebyr-saken, og vi har truffet en beslutning, sier Gudbrandsen til avisen.

– Denne saken har betydning for alle som bruker mobiltelefon i Norge. Vår foreløpige vurdering er at Telenor har misbrukt sin dominerende stilling ved å legge hindringer i veien for etableringen av et konkurrerende tredje mobilnett, sa konkurransedirektør Lars Sørgard i en pressemelding i 2016.

Reduserte lønnsomheten

I pressemeldingen skrev Konkurransetilsynet at dominerende selskap har et særlig ansvar for å unngå konkurransebegrensende adferd.

«Etter Konkurransetilsynets foreløpige vurdering har Telenor misbrukt sin dominerende stilling i perioden 2010–2014 gjennom to typer handlinger som satte utbyggingen av det tredje mobilnettet i fare. Fra 2007 bygget Network Norway et tredje mobilnett i Norge sammen med Tele2», skrev tilsynet.

I utbyggingsperioden var Telenor forpliktet til å gi disse aktørene tilgang til Telenors nett i de områdene der det tredje nettet ikke var ferdig utbygd.

– Det første misbruket gjelder Telenors avtalevilkår for å gi Network Norway tilgang til Telenors nett i den perioden det tredje nettet ble bygget ut. Disse vilkårene reduserte lønnsomheten ved utbyggingen av det tredje nettet. Det andre misbruket dreier seg om at Telenor har inngått eksklusivavtaler med fire mobiloperatører og på denne måten begrenset det tredje mobilnettets muligheter til å skaffe seg kunder, sa Sørgard den gangen.