POLITISK SNUOPERASJON: Barn og ungdommer har blitt skilt fra foreldrene ved grensen til USA. Trump har valgt å snu i saken og endre praksisen etter stort press.
POLITISK SNUOPERASJON: Barn og ungdommer har blitt skilt fra foreldrene ved grensen til USA. Trump har valgt å snu i saken og endre praksisen etter stort press. Foto: Guillermo Arias / AFP // Scott Olson / AFP

Trump snudde etter stort press – men problemene er langt fra over

Selv om Trump har snudd i saken om barna ved grensen, kan fortsatt flere tusen barn forbli skilt fra foreldrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter massivt politisk press valgte USAs president Donald Trump å signere en presidentordre som skal forhindre at ulovlige innvandrere blir fratatt barna sine.

Trump-regjeringen har den siste tiden fått massiv kritikk for å ta barn fra innvandrere som kommer ulovlig til USA.

Voksne innvandrere er blitt satt i varetekt, men i USA er det ikke lov å plassere barn i varetektsfengsel. Barn av ulovlige innvandrere er derfor blitt plassert i egne interneringssentre.

Fortsatt flere utfordringer

Selv om praksisen med å frata foreldre barna deres nå skal avsluttes, har Trump understreket at den såkalte nulltoleransen overfor ulovlige innvandrere skal fortsette.

– Vi ønsker å løse dette innvandringsproblemet. Samtidig må vi vise styrke ved grensen, ellers vil det komme millioner av mennesker – ikke tusener som vi har nå – millioner av mennesker vil flomme inn og ta over landet. Vi lar ikke det skje, har presidenten uttalt.

Presidentordren er gode nyheter for mange familier, men New York Times og BBC News skriver at den ikke umiddelbart vil løse problemene for alle de berørte.

Før praksisen kan ta slutt, er det først rettslige og praktiske utfordringer som står i veien.

Over 2000 barn fortsatt skilt fra familien

Det amerikanske justisdepartementet har uttalt at det hele avhenger av hva dommer Dolly M. Gee i den føderale distriktsretten i Los Angeles velger å gjøre med regelen om at barn ikke kan holdes i varetekt i mer enn 20 dager. Dersom Gee ikke vil endre dette, vil det skape store problemer for Trump-administrasjonens plan.

I tillegg sier presidentordren ingenting om hva som skal skje med de 2342 barna som allerede har blitt skilt fra 2206 foreldre mellom 5. mai og 9. juni. Fra offisielt hold er det uttalt at disse barna ikke vil bli gjenforent med familien mens foreldrene venter på at sakene deres skal behandles.

Det er også usikkerhet rundt hvordan det skal fungere i praksis når familier skal holdes sammen under behandlingstiden. I presidentordren står det at myndighetene vil fortsette å straffeforfølge alle som krysser grensen ulovlig, men at de skal jobbe for å finne eller bygge steder hvor familiene kan holdes sammen.

Ordren sier ingenting om hvor familiene skal holdes, eller hva som skal skje med familier mens man leter etter et egnet sted.

Misfornøyde med presidentordren

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sier Donald Trumps direktiv for migrantbarna kun erstatter «en form for barnemishandling med en annen».

Pelosi er lite imponert og anklager Trump for å «bruke små livredde barn» for å få Demokratene til å gå med på hans innvandringspolitikk. Hun viser til at det nå legges til rette for at familier stenges inne på ubestemt tid under «fengselslignende forhold».

Også borgerrettighetsorganisasjonen ACLU kritiserer Trump-administrasjonen for å nå skulle internere barn «med ingen ende i sikte».

– Trumps ordre erstatter en krise med en annen. Barn hører ikke til i fengsler i det hele tatt, selv sammen med foreldrene, ikke under noen som helst omstendigheter, heter det fra organisasjonen.

(TV 2 / NTB)