Konkurransetilsynet varsler nyhet av «stor offentlig interesse»

Konkurransetilsynet vil gå ut med beslutning i en etterforskningssak torsdag morgen. Saken er ifølge kommunikasjonsdirektøren av stor offentlig interesse.

Konkurransedirektør Lars Sørgard, Konkurransetilsynet Foto: Hommedal, Marit
Konkurransedirektør Lars Sørgard, Konkurransetilsynet Foto: Hommedal, Marit

«Saken gjelder beslutning i en etterforskningssak» heter det i pressemeldingen der Konkurransetilsynet onsdag kveld inviterer til pressekonferanse torsdag klokka 9.

Tross kort varsel, vil kommunikasjonsdirektør Margrethe Gudbrandsen ikke si noe mer om temaet.

– Vi går ut med en ny pressemelding klokka 7 torsdag morgen om hva saken gjelder. Men saken har stor offentlig interesse, sier hun til NTB.

Dagligvare

Razziaen i april mot tre dagligvarekjeder som mistenkes for ulovlig prissamarbeid, er den mest profilerte saken på Konkurransetilsynets bord fra det siste halve året.

Men granskingen av Coop, Rema 1000 og Norgesgruppen kan ta tid, varslet Konkurransetilsynet 12. mai.

– Vi er ferdig med kontrollene og har sikret alt av beslag. Det er en del ting vi skal gjennom, så det kan nok gå en stund før vi kan si noe mer, sa avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen ifølge E24.

Og så sent som 9. juni sa Gabrielsen til Nationen at Konkurransetilsynet ennå ikke hadde hatt anledning til å gå gjennom et omfattende databeslag.

Bokbransjen

I februar i år gjennomførte Konkurransetilsynet en samtidig razzia hos ebokdistributøren Bokbasen og forlagene Cappelen Damm, Aschehoug, Gyldendal og Vigmostad & Bjørke, som alle har betydelige eierposter i Bokbasen. Saken gjelder et mulig ulovlig samarbeid om utveksling av konkurransesensitiv informasjon.

Samtidig har Konkurransetilsynet gående en sak der Aschehoug, Gyldendal og Cappelen Damm nekter å godta en millionbøter for kartellvirksomhet. Denne tvisten skal i utgangspunktet bringes inn for rettssystemet.

Øl og alarm

I løpet av 2017 ble det også gjennomført razziaer rettet mot alarm- og sikkerhetstjenester, der formålet ifølge fungerende etterforskningsdirektør Svenn Gaulen var å «avkrefte eller bekrefte en potensiell overtredelse» av konkurranselovens forbud mot ulovlig samarbeid.

– Det at Konkurransetilsynet har gjennomført en bevissikring, innebærer ikke at foretak i dette markedet er skyldig i lovbrudd, het det i Konkurransetilsynets pressemelding i juni i fjor.

På vårparten i fjor ble det kjent at Konkurransetilsynet aksjonerte mot Ringnes' lokaler i Oslo. Bryggerigigantens kommunikasjonssjef, Nicolay Bruusgaard, bekreftet da overfor Nationen at aksjonen baserte seg på mistanke om at Ringnes har misbrukt sin posisjon som dominerende aktør i ølmarkedet til utesteder.

En av tre har mistanke

En undersøkelse Konkurransetilsynet selv har gjennomført, viser at hver tredje bedriftsleder mistenker ulovlig samarbeid innen egen bransje. Spesielt ble prissamarbeid, informasjonsutveksling og markedsdeling trukket fram.

Konkurransedirektør Lars Sørgard varslet i mars i år at tilsynet vil trappe opp innsatsen spesielt mot karteller ved systematisk å gå gjennom anbudsdata i jakt på tegn etter prissamarbeid eller markedsdeling.

Siden 2008 har det blitt gitt bøter for 197 millioner kroner til norske bedrifter. I de alvorligste sakene er det aktuelt med fengselsstraff.

Mer innhold fra TV 2