Trump snur – slutter å splitte migrantfamilier

USAs president Donald Trump signerte onsdag en presidentordre som skal forhindre at ulovlige innvandrere blir fratatt barna sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidenten understreker samtidig at den såkalte nulltoleransen overfor ulovlige innvandrere skal fortsette.

Trump-regjeringen har den siste tiden fått massiv kritkk for å ta barn fra innvandrere som kommer ulovlig til USA.

Voksne innvandrere er blitt satt i varetekt, men i USA er det ikke lov å plassere barn i varetektsfengsel. Barn av ulovlige innvandrere er derfor blitt plassert i egne interneringssentre.

Vil holde familier samlet

Tidligere onsdag kom det signaler om at praksisen ville bli endret.

– Vi ønsker å holde familiene samlet, sa Trump til pressefolk i Det hvite hus.

– Vi undertegner et direktiv om en liten stund.

Presidenten la til at han håper Kongressen vil gjøre lovendringer parallelt med direktivet.

Helomvending

Med onsdagens presidentordre er det klart at Trump gir etter for det massive presset hans regjering har blitt utsatt for etter at politikken med å skille barn fra innvandrerforeldre ble innført.

Hittil har president Trump og hans medarbeidere insistert på at den eneste måten å løse problemet på, er at Kongressen vedtar nye lover.

– Det er demokratenes feil, de vil ikke gi oss stemmene vi trenger for å vedta god immigrasjonspolitikk, twitret presidenten tidligere onsdag.

Jobber med direktiv

Tidligere onsdag meldte flere medier at Kirstjen Nielsen, USAs minister for innenlandsk sikkerhet, jobbet med et utkast til et direktiv. Hensikten med direktivet var å gjøre det mulig å internere migrantbarn sammen med sine foreldre.

PRESIDENTORDRE: Kristjen Nielsen og Mike Pence ser på mens president Donald Trump signerer dokumentet onsdag. AFP PHOTO / Mandel Ngan
PRESIDENTORDRE: Kristjen Nielsen og Mike Pence ser på mens president Donald Trump signerer dokumentet onsdag. AFP PHOTO / Mandel Ngan

I Representantenes hus skal de folkevalgte torsdag behandle et lovforslag som også skal legge til rette for at ulovlige migranter og barn kan sperres inne sammen.

Frykter innvandrere skal «ta over landet»

Under et møte med kongressmedlemmer i Det hvite hus sa Trump at de ønsker å holde familier samlet.

– Vi ønsker å løse dette innvandringsproblemet, sa presidenten til reportere som var til stede.

– Samtidig må vi vise styrke ved grensen, ellers vil det komme millioner av mennesker – ikke tusener som vi har nå – millioner av mennesker vil flomme inn og ta over landet. Vi lar ikke det skje, sa USAs president.

(©NTB/TV 2)