TRENING; Bildet, som er tatt under organisert catch-jakt i Frankrike, viser hvilken trening dyrene hundene har fått. Dette er en av årsakene til at politiet mener de er farlige. De to amerikanske bulldogene til høyre er nå bortført.
TRENING; Bildet, som er tatt under organisert catch-jakt i Frankrike, viser hvilken trening dyrene hundene har fått. Dette er en av årsakene til at politiet mener de er farlige. De to amerikanske bulldogene til høyre er nå bortført. Foto: Politiet

Farlige hunder fikk dødsdom – så brøt noen seg inn på kennelen

Politiet skulle avlive flere hunder fordi de ble ansett som farlige, men før de kom så langt, brøt noen seg inn i kennelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nylig falt tidenes strengeste dom for dyremishandling i Eiker og Kongsberg tingrett. Seks personer ble dømt til fengsel.

Hovedpersonene har drevet med systematisk catch-trening av hunder. Det betyr at hundene trenes til å angripe et byttedyr.

I denne konkrete saken har forsvarsløse dyr, blant annet kaniner, blitt plassert i en innhegning før de ble angrepet av de topptrente hundene. Dette skjedde som et ledd i treningen. Dyrene har også deltatt i organisert jakt på villsvin i Frankrike, ifølge dommen.

Mens politiet etterforsket catch-saken, ble ti av de aktuelle hundene tatt i forvaring av politiet. Samtlige ble vurdert som farlige. Økokrim besluttet at de skulle avlives, men vedtaket ble anket av hundeeierne.

Politidirektoratet opprettholdt Økokrims vedtak om avliving, men bare dager før avgjørelsen ble rettskraftig, ble flere hunder bortført.

Farlige

Politiet hadde plassert ti hunder, ni amerikanske bulldoger og én Patterdale, i en kennel. En natt på forsommeren i fjor, brøt noen seg inn i kennelen og tok med seg tre av hundene.

Ett år senere er de fortsatt på avveie.

– Vi ønsker tips om hvor disse kan befinne seg, sier statsadvokat hos Økokrim, Inge Svae-Grotli og fortsetter:

– De er vurdert til å være farlige for andre dyr og mennesker. De har fått ulike typer bitetrening, i tillegg til at de trent til å jakte byttedyr. Summen av dette gjør at de kan være farlige.

Det er hunder av denne typen, amerikansk bulldog, som ble bortført. (Foto: Politiet)
Det er hunder av denne typen, amerikansk bulldog, som ble bortført. (Foto: Politiet)

Ingen tatt

Økokrim ønsker ikke å kommentere om de har noen mistenkte etter hundebortføringen. De mener det er sannsynlig at de tre hundene er tatt med ut av landet, men dette har de ikke sikre opplysninger om.

Av de ti hundene som sto på kennelen, er seks blitt avlivet. Tre er bortført.

Den siste hunden, som tidlig i saken på midlertidige vilkår ble levert tilbake til eieren fordi den skadet seg selv, ble ført ut av landet av eier før hunden var endelig vurdert.

Denne hunden ble vurdert som farlig, og det er truffet fellingsvedtak.

Utføringen fikk ingen konsekvenser for mannen, som ble dømt til to og et halvt års fengsel i dyremishandlingssaken i Eiker. Mannen er oppført som eier av hundene. Han er avhørt i saken om bortføringen av hundene, og er sjekket ut av saken, ifølge mannens forsvarer, Anders Westeng.