Jagland fyrer løs mot Trump: – Er ikke en moralsk leder

MOSKVA (TV 2): Thorbjørn Jagland mener at USAs president ikke lenger kan tale på vegne av den frie verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trump-regjeringen har den siste tiden fått massiv kritikk for at de tar barna fra ulovlige innvandrere og setter dem i egne interneringsleire ved grensen.

USA har innført nulltoleranse mot ulovlig innvandring, og president Donald Trump skylder på Demokratene og hevder de har som mål at ulovlige innvandrere skal strømme inn og «infisere» USA.

– Ikke uventet

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland sier til TV 2 at det ikke var uventet at USAs trer ut av FNs menneskerettighetsråd, når man ser på oppførselen til Trump.

– Det var ikke uventet når man ser på hvordan president Trump har opptrådt i det siste. Det er bare ett nytt eksempel på at han ikke ønsker å være med i internasjonale traktater.

Norges tidligere stats- og utenriksminister mener Donald Trumps oppførsel ekskluderer ham fra rollen som USAs president alltid har hatt. Nå kan ikke lenger USAs president tale på vegne av den frie verden, mener Jagland:

– Hva som nå skjer på grensen, der han separerer barn fra sine foreldre, er bare et tegn på at han er ikke lenger en moralsk leder for verken sitt eget land eller verden, sier Jagland til TV 2.

Jagland er i Moskva for møter med Russlands president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov. Tema for diskusjonene er forholdet mellom Russland og Europarådet, som har vært anstrengt etter Russlands annektering av Krim-halvøya i Ukraina i 2014.