DOBBEL: Chris Froome går for å vinne både Giro d`Italia og Tour de France denne sesongen. Foto: Daniel dal Zennaro/ANSA via AP
DOBBEL: Chris Froome går for å vinne både Giro d`Italia og Tour de France denne sesongen. Foto: Daniel dal Zennaro/ANSA via AP

Jakter legendarisk dobbel – kan bli den første på 20 år

Ikke siden 1998 har en rytter klart å vinne både Giro d`Italia og Tour de France i én og samme sesong.

Se Tour de France fra 7.juli på TV 2 og TV 2 Sumo.

Det så ut som om Chris Froome ikke ville få muligheten til å forsvare sin gule trøye fra fjorårets ritt, da arrangøren av Tour de France, ASO, ikke ønsket at briten skulle få stille til start i år.

Spill Tourmanager her!

Men så ble Froome frikjent av UCI, og ASO droppet ute utestengelsen. Team Sky-rytteren stiller til start, og kan bli historisk.

– Eddy Merckx har klart det, Bernard Hinault har klart det og Miguel Indurain har klart det. Du har noen av disse store som har klart det. Sånn rang-messig så kommer Touren, Giroen og så Spania Rundt. Når du først har vunnet Giroen vil du gjerne vinne Touren også, men det har vist seg å være veldig vanskelig å få til, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Og den siste som fikk det til var Marco Pantani i 1998. Etter han har blant anndre Alberto Contador, Ivan Basso, Dennis Menchov og Nairo Quintana prøvd seg, men de har alle feilet.

Nå skal Chris Froome, mannen med fire sammenlagtseire i Tour de France, ikke bare jakte sin femte gule trøye, men også en dobbel som ingen i dette årtusenet har klart.

1998: Marco Pantani var den siste som vant Italia rundt og Tour de France i en og samme sesong. Foto: Fabrice Coffrini
1998: Marco Pantani var den siste som vant Italia rundt og Tour de France i en og samme sesong. Foto: Fabrice Coffrini

– Nå får Froome testet seg. Folk har sagt at det er umulig. I litt nyere tid har man sagt at det der er det bare å glemme for det kommer aldri mer til å skje. Men nå ser vi at det er litt nyanser som spiller inn, på grunn av fotball-VM så er det mer tid til å restituere seg etter Italia rundt, og det kan vise seg å være akkurat nok til at det er mulig å gjennomføre den dobbelen der igjen og faktisk gå helt til topps også.

– Man brukte EPO rett og slett
Det er ikke til å legge skjul på at sykkelsporten var i en langt mørkere periode sist denne dobbelen ble fullført.

– Man så det på 90-tallet, men mange peker på at grunnen til at man klarte det da, var at man brukte EPO rett og slett. Den muligheten er ikke der så til de grader lengre.

Men Kaggestad er ikke overbevis om at doping ene og alene er forklaringen på hvorfor noen klarte det før, men ikke klarer det nå.

– Nå kan man kan ikke konkludere med at det er forklaringen på hvorfor man klarte det. Det kan være sammensatt. Hvis man ser på de årene Pantani klarte det, eller når Indurain klarte det tidligere på 90-tallet, så kan det jo være noe med tidsforskjellen mellom Giroen og Touren akkurat de årene der, slik som det er i år. Hvor det er mulig å få det til, fordi man har sett at det er litt mer tid til å restituere seg etter Italia rundt.

– Du får en superkompensasjon som er helt rå
Og skulle det vise seg at det er nok tid mellom årets utgave av Giro d`Italia og Tour de France, så kan det bety en Chris Froome i superform.

– Du får et ekstremt godt grunnlag når du har gjennomført Giroen. Du får i utgangspunktet en superkompensasjon som er helt rå etterpå. Hvis du bare får restituert deg. Problemet har vært at man ikke får restituert seg, men når du er såpass godt trent som Froome, og har det grunnlaget og så mange år på baken, så kan jo det være en fantastisk oppskrift, forteller Kaggestad.

Det hele er et spørsmål om tid. Tid nok til å få et treukers-ritt ut av bena før et nytt treukers-ritt begynner.

– Kan Froome klare det?

– Han er absolutt en av mine store favoritter, det er han. Fordi han er verdens beste etapperytter. Og jeg tror det her er noe han har beregnet seg fram til skal være mulig å få til. Så da tror jeg man skal ta det på alvor.

– Det kan være han sprekker på slutten
At vi skal ta Froome på alvor når det kommer til kampen om den gule trøya, er det liten tvil om.

Men selv om briten kommer til Touren med et vanvittig grunnlag, som kan slå ut i full blomst, så vedgår Kaggestad at det er vanskelig å spå.

– Det skal bli interessant å se hvordan formkurven hans vil utvikle seg. Det kan være han sprekker på slutten på grunn av Italia rundt, eller det kan hende han har et opplegg som gjør at han kommer inn i Tour de France med masse energi, men at han er litt undertrent. Noe som gjør at han kan få en progresjon utover i de tre ukene i Tour de France.

En ting Kaggestad er sikker på derimot, er forklaringen hvis det ikke skulle gå.

– Hvis han kjører dårlig tror jeg forklaringa fort blir Italia rundt, da folk har snakka om at det er gambling og at det ikke kan gå. Det kommer til å være masse folk som er etterpåkloke og sier at han aldri burde ha kjørt Italia rundt.

Om Froome kan ikle seg den gule trøyen for femte gang og samtidig ta den famøse Giro-Tour dobbelen, får vi svar på i slutten av juli.