BLANT DE STØRSTE: Teofilo Cubillas i aksjon mot Polen under VM i Spania i 1982.
BLANT DE STØRSTE: Teofilo Cubillas i aksjon mot Polen under VM i Spania i 1982. Foto: Scanpix/AFP

VM-historiens største peruaner håper dagens spillere blir legender

Teofilo Cubillas står ikke tilbake for mange i sør-amerikansk fotballhistorie. Nå er han i fotball-VM for å heie på sitt hjemland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik sendes VM på TV 2 og NRK

Russland (TV 2 Sporten):

I VM-sammenheng er det ingen i Peru som er større enn Teofilo Cubillas.

Den nå 69 år gamle tidligere angriperen spilte tre sluttspill for sitt land, og ble den første i VM-historien til å score fem mål i to ulike sluttspill (1970 og 1978).

Nå er han i Russland for å følge sitt hjemland i comebacket i det gode selskap, og håper dagens spillere kan skaffe seg den samme legendestatusen som han selv er i besittelse av i den fotballgale sør-amerikanske nasjonen.

– Du er den største legenden av alle i Peru. Ser du for deg at andre peruanere kan bli legender her i Russland?

– Jeg håper alle disse nye spillerne i fremtiden kan bli det samme. De nye legendene for mitt land, sier Cubillas til TV 2.

Se Frankrike-Peru på TV 2 og TV 2 Sumo torsdag. Kampstart 17.00!

Vi treffer ham i forbindelse med åpningskampen mot Danmark, en kamp Cubillas' Peru taper, og det er tydelig at legenden blir husket på presserommet i Saransk. På vei opp til sin plass på tribunen blir han stoppet av hjemlandets TV-kanal for å si noen velvalgte ord i mikrofonen, og det er også stor interesse blant andre journalister.

Første spiller til å score fem i to ulike sluttspill
Peru har ikke vært i VM siden Cubillas selv spilte, og i mesterskapet i Spania for 36 år siden skuffet de også radikalt. 0-0 mot Kamerun, 1-1 mot Italia og hele 1-5 mot fremtidig bronsevinner Polen gjorde at Peru forsvant hjem uten en eneste seier, og Cubillas dro også hjem uten et eneste mål. Siden har ikke Peru vært i VM, før de endelig har returnert til det gode selskap i år.

Scoringer leverte imidlertid Cubillas på løpende bånd både i 1970 og 1978. I VM-debuten som 21-åring i Mexico i 1970 scoret han både mot Bulgaria, Marokko (to) og Vest-Tyskland, og Peru gikk videre som nummer to bak sistnevnte. I kvartfinalen røk de ut mot kommende verdensmester Brasil, men Cubillas tegnet seg på med sin femte scoring i et 2-4-nederlag mot Pelé, Rivelino, Tostão, Jairzinho og co.

Åtte år senere var legenden Cubillas hovedgrunnen til at hans land vant den innledende gruppen, foran et Nederland-lag som senere skulle gå hele veien til finalen, og særlig de to scoringene mot Skottland i gruppespillet har skutt seg inn i VM-historien. Hat tricket mot Iran på samme stadiet gjorde at han endte på fem mål også her, kun slått av Argentinas verdensmester Mario Kempes på toppscorerlisten, og Cubillas ble med det den første til å score fem mål i to forskjellige VM-sluttspill.

I nyere tid er Cubillas' navn ofte dratt frem når tidenes VM-spillere skal presenteres, og Pelé inkluderte ham også på sin omtalte liste over de historisk sett beste nålevende fotballspillerne i verden da denne ble presentert i forbindelse med FIFAs 100-årsjubileum i 2004.

Hvordan tror du det går i VM-kampene? Sett opp ditt tips her!

Skryter av Guerrero: – I mine øyne er han en av de største for øyeblikket
​Nå er det en annen storscorer i hjemlandet som har fanget Cubillas' oppmerksomhet, og etter mye om og men fikk da også Paolo Guerrero delta i mesterskapet for sør-amerikanerne. Ifølge Perus største legende, står ikke Guerrero tilbake for mange.

– I mine øyne er han en av de største fotballspillerne for øyeblikket.

– Kan han score målene som trengs mot Frankrike?

– Han vet hva som må til for å score mål. Jeg håper han klarer det. Han er toppscorer for landet mitt, og jeg håper han kan score noen mål i dette mesterskapet også, sier Cubillas til TV 2.

PS! Cubillas selv scoret 26 mål på 81 landskamper fra sin offensive midtbaneposisjon for Peru. Tidligere Bayern München-spiss Guerrero har 34 på 89 kamper.

Se Frankrike-Peru på TV 2 og TV 2 Sumo torsdag. Kampstart 17.00!

Har du Peru-spillere på ditt lag? Spill VM-manager! ​​