#2HJØRNINGEN: HALLGEIR KVADSHEIM (47)

Hvis Luksusfellen-
Hallgeir bare skal gi ett råd, så velger han dette

Luksusfellen-ekspert Hallgeir Kvadsheim mener folk flest bør passe på å hygge seg i sommer. Hvis man samtidig vil tenke på økonomien, deler han gjerne sine beste sparetips.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg synes at dette var «money well spent» altså, utbryter Hallgeir Kvadsheim (47) når han får høre hvor mye penger TV2.no har brukt på sin oppblåsbare kjempeenhjørning.

Med avgifter og ekspressfrakt kom enhjørningen på 8.000 kroner, en prislapp som noe overraskende ikke får Luksusfellen-generalen til å steile.

– Jeg kunne kanskje ha gitt noe tilsvarende, men da burde den hatt en liten motor også, slik at jeg kunne ha kommet meg av gårde.

– Hva om vi sier at vi tok den på kredittkort?

– Åja, det er verre. Da er det fort dobbel pris hvis du ikke betaler den regningen, sier Kvadsheim.

#2hjørningen: Se hele intervjuet med Hallgeir Kvadsheim øverst i saken.​

Dette overrasker Luksusfellen-Hallgeir

Hallgeir Kvadsheim har blitt en kjent personlighet i norske medier, hvor han ofte kommer med økonomiråd.

De fleste kjenner han imidlertid best som ekspert og programleder i programmet Luksusfellen på TV 3. Her hjelper han deltakerne ut av gjeldsknipa, som stort sett alltid skyldes høye forbrukslån og hyppig bruk av kredittkort.

Ofte er pengene blitt brukt på to- og firehjulinger, biler og luksusgjenstander – som ekspertene må få deltakerne til å selge. Det har etterhvert blitt mange slike gjenstander.

– Hva er det aller rareste så langt?

– Det var vel kanskje det seilflyet en hadde skaffet seg, sier han.

Hallgeir Kvadsheim (47)

Planer i sommer: Skal to uker til Kroatia, Gothia Cup i Göteborg med guttene, hytta på Sørlandet og jobbe litt.

Favoritt-is: Har bodd et halvt år i Italia og er blitt godt vant med tanke på iskrem. Hvis man kan få noe som ligner på italiensk iskrem, så er ingenting bedre. Hvis ikke, så er vanlig kroneis med sjokolade en god erstatning.

Drømmeferie: Det beste har etterhvert blitt å være på hytta, hvor det skjer litt ting og folk kommer på besøk.

Beste sommerminne: Jeg vokste opp på gård på Jæren og har minner fra da vi var ute hele tiden, det vil si blanding av ferie og jobb knyttet til det å drive gård. Fra da jeg ble litt mer voksen av meg vil jeg trekke frem Roskilde-festivalen. Der var fantastisk å være der på sommeren.

Men også andre gjenstander har sjokkert ham.

– For eksempel en bil som ble kjøpt, og lånet ble satt på noen som ikke hadde lappen. Bilen stod altså på han, mens han som egentlig eide bilen ikke hadde lån. Han hadde riktignok lapp, men ikke det formelle i orden, sier Kvadsheim.

Bilkjøp er en vanlig grunn til at mange av deltakerne havner i Luksusfellen, ifølge Hallgeir Kvadsheim.

– De bruker penger på bil, skifter bil ganske ofte og så kjøper de av og til katta i sekken. Så kommer det en ekstraregning og det baller det på seg. Generelt glemmer man hvor dyrt det er med bil i Norge, sier Luksusfellen-eksperten.

– Hva er det som overrasker deg mest når det kommer til nordmenn og økonomi?

– Det er at på tross av at vi har kjempelav rente, god lønnsvekst og at de fleste nordmenn eier sin egen bolig, så tar vi opp forbrukslån for 106 milliarder kroner. Det fatter jeg ikke.

Økonomisk grunnmur

Kvadsheim mener at flere burde blitt flinkere til å sette opp et budsjett for sin egen økonomi.

– Hvis du sammenligner med andre land, for eksempel Portugal og Polen, så er de mye flinkere til å lage et lite familiebudsjett. Det er ikke avanserte ting, men de planlegger økonomien sin litt fremover. Det er nordmenn overraskende dårlige til, viser undersøkelser, sier Kvadsheim.

– Det er kanskje fordi vi er godt vant. Norge går så bra, vi har hatt god lønn i mange år, men ting kan skje med oss alle. Vi kan få samlivsbrudd, renta kan gå i været og så bør vi også planlegge for litt dårligere økonomiske tider, legger han til.

– Hvis du skal gi ett spareråd, hva skal det være?

– Generelt er det å ha en liten buffer i bakhånd, ha noen tusenlapper. Mange sier én til to månedslønninger, men begynn i alle fall.

Kvadsheim foreslår at man kan sette noen av feriepengene inn på en sparekonto, slik at man har midler tilgjengelig hvis noe uventet skjer.

– I stedet for å gå til Bank Norwegian, så kan du heller gå til din egen sparekonto. Det er en mye bedre følelse. En bufferkonto er grunnmuren i ens privatøkonomi, vil jeg si, forklarer økonomen.

MONEY WELL SPENT: Hallgeir Kvadsheim synes den oppblåsbare enhjørningen var vel verdt pengene. Foto: Alexander Klanderud/TV 2
MONEY WELL SPENT: Hallgeir Kvadsheim synes den oppblåsbare enhjørningen var vel verdt pengene. Foto: Alexander Klanderud/TV 2

– Ta det rolig

Rådet om å lage et budsjett kan man også ta med seg på årets utenlandsferie. Da unngår man å bruke opp alle pengene i begynnelsen av ferien, og de rekker lengre, skal vi tro Luksusfellen-Hallgeir.

Men spareknepene bør ikke ta helt overhånd.

– Det er en tid på året hvor du ikke skal være helt Hallgeir Kvadsheim i hodet ditt. Ta det litt rolig. De fleste i Norge har jo råd til å ta en god ferie og slappe av, men du kan jo være litt smart, sier han.

Han minner om at man alltid bør velge å betale i lokal valuta – ikke i norske kroner – når man drar kortet i utlandet.

– Da får du litt bedre vekslingskurs, slår økonomen fast.

– Vent med å ta ut penger

Hvis du foretrekker kontanter, bør du som oftest vente med å ta disse ut til du kommer frem til reisemålet, ifølge eksperten.

– Jeg skjønner ikke de som tar ut lokal valuta før de drar av gårde. For det første så er det en litt større risiko for tyveri når du skal på flyet. I tillegg får du vel så god kurs når du kommer fram, sier han.

Kvadsheim viser til at de fleste flyplasser i utlandet har minibankautomater.

– Så er det slik at hvis du skal dra utenfor allfarvei, eller reise til en veldig liten flyplass, så kan det være et problem med lokal valuta. Da kan det være smart å ta ut på forhånd. Men ikke ta ut euro, danske kroner eller dollar på forhånd, gjør det når du lander, råder han.

REISEGLAD: Hallgeir Kvadsheim forteller om ferieplaner og deler sine beste sparetips i #2hjørningen. Foto: Lovise Gangnes/TV 2
REISEGLAD: Hallgeir Kvadsheim forteller om ferieplaner og deler sine beste sparetips i #2hjørningen. Foto: Lovise Gangnes/TV 2

Hvis du skal leie bil i utlandet, kan du også spare mye på god planlegging. Selv om selve leien ikke koster all verden, fører tilleggene til at prisen fort kan bli høy. Leiebilselskapene tar seg ofte godt betalt for barnesete, GPS og forsikringer.

– Hvis du har planlagt, så har du kjøpt en egenandelsforsikring på forhånd. Kjøper du denne av et kortselskap i Norge, så koster den kanskje 200 kroner for et helt år, men kjøper du den av leiebilselskapet, så koster det kanskje 200 kroner per dag, sier Kvadsheim.

I tillegg foreslår han å bruke kartapplikasjonen på mobiltelefonen i stedet for å leie GPS, dersom man har roaming i utlandet inkludert i mobilabonnementet. I tillegg kan man på flere flyselskaper ta med barnesete gratis fra Norge.

Sommerserien #2hjørningen

  • I sommer tar vi med oss ulike kjendiser opp i vår gigantiske, oppblåsbare enhjørning for å prate om sommeren og året så langt.
  • Se og les alle intervjuene på TV2.no i juli.