KRITISK: De store forskjellene i jente- og gutteklær mener Tonje Kleven Lyng forsterker tanken om at jenter skal bruke trange, korte klær, selv ned i treårsalderen.
KRITISK: De store forskjellene i jente- og gutteklær mener Tonje Kleven Lyng forsterker tanken om at jenter skal bruke trange, korte klær, selv ned i treårsalderen. Foto: Privat

Tonje (26) fikk hakeslepp da hun så T-skjorten til datteren

Da Tonje Kleven Lyng (26) vant et gavekort hos Levis, bestilte hun to T-skjorter til sin tre år gamle datter, begge i størrelse 104. De to T-skjortene som kom i posten varierte enormt i størrelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg ble egentlig ganske irritert. Først trodde jeg at jeg hadde fått tilsendt feil størrelse, sier Lyng til TV 2.

Tobarnsmoren bestilte to enkle t-skjorter med Levis' logo på forsiden. Hun kjøpte én hvit, og én blå, som er yndlingsfargen til datteren. Begge var i størrelse 104, som betyr at barnet er 104 centimeter høyt.

Da t-skjortene kom i posten var det en stor forskjell i størrelsene. Hun skjønte raskt at den blå t-skjorten kom fra gutteavdelingen, mens den hvite kom fra jenteavdelingen.

– Jeg syns det er helt feil at små barn helt nede i treårsalderen føler de må pynte seg opp, bruke trange klær og vise hud bare fordi de er jenter, sier Lyng, og legger til:

– Både gutter og jenter har lik kropp når de er så små. Det er ikke noe poeng i at jenter ikke kan ha komfortable klær å leke i på samme måte som gutter får, sier Lyng.

De to t-skjortene ble bestilt på en norsk nettside som leverer klær til barn fra flere kjente merker.

– Burde kunne velge

Lyng forteller at hun ser dette i klesbutikker overalt. Hun kjøper ofte klær til barna sine, og må stadig handle på gutteavdelingen for å finne komfortable klær til datteren sin. Heldigvis for tobarnsmoren liker datteren fargene som er å finne på gutteavdelingen.

PASSER IKKE: Tonjes datter Vilde er glad i fargen blå, og må derfor ofte kjøpe klær på gutteavdelingen. Foto: Privat
PASSER IKKE: Tonjes datter Vilde er glad i fargen blå, og må derfor ofte kjøpe klær på gutteavdelingen. Foto: Privat

– Det er så begrenset hva som er på hver avdeling. På jenteklærne er det mye dilldall, glitter og stas. Det blir jo bare ødelagt når de klatrer i trær, sier Lyng.

Hun mener det heller burde være en felles barneavdeling hvor alle kan velge fritt, istedenfor at jentene må gå med trange klær. Slik det er nå må hun ofte gå opp en eller to størrelser på jenteavdelingen, og ned en eller to størrelser på gutteavdelingen når hun handler til datteren.

Enorm respons

Lyng la ut en Facebook-melding på Levis egen Facebook-side hvor hun beskrev situasjonen og spurte hvorfor det er en forskjell i klærne, når kroppene enda er helt like. I skrivende stund har innlegget 378 likes og 77 delinger.

Foreldre og andre engasjerte personer fra hele verden har kommentert innlegget. Flere kommenterer at de ser dette i mange klesbutikker. Lyng sier det var mer respons enn hun forventet, og håper budskapet om at jenter også vil leke med komfortable klær kommer frem.

– Det er godt å se at så mange engasjerer seg for dette temaet. Det er viktig fordi det gir et dårlig utgangspunkt for jenter, sier Lyng.

I innlegget skriver hun blant annet:

«Et barn som er 104 centimeter er faktisk 104 centimeter. Hvorfor må hun bruke en kort, stram og ukomfortabel t-skjorte hvis hun vil ha en hvit t-skjorte, og en lang, løs, komfortabel t-skjorte om hun vil ha en blå en?»

Nekter å kommentere

TV 2 har vært i kontakt med Levi's, og stilt spørsmål rundt hvorfor størrelsen hos jenter og gutter er ulike, og om de har en formening om hvorvidt dette bidrar til å forsterke kjønnsroller og -stereotyper. Det har også blitt stilt spørsmål ved hvorfor en T-skjorte til en 3 år gammel jente skal være trangere og mindre enn til en 3 år gammel gutt.

FORSKJELL: Det er store forskjeller i størrelsene på gutte- og jenteklær, selv om de er til barn med lik høyde. Foto: Privat
FORSKJELL: Det er store forskjeller i størrelsene på gutte- og jenteklær, selv om de er til barn med lik høyde. Foto: Privat

Disse og flere andre spørsmål har Levi's nektet å svare på, men har sagt at de vil undersøke produktene det gjelder.

De understreker også at de vil ta kontakt med Tonje Kleven Lyng, noe de også har gjort. Under hennes Facebook-innlegg har de nå bedt om epost-adressen til Lyng for å svare henne direkte.

Dette ønsker ikke tobarnsmoren. Hun ønsker at selskapet skal svare på Facebook, slik at at alle som har engasjert seg i saken skal få svar. Det har Levi's hittil ikke gjort.