BARE Å HOPPE I DET: Når det er badevarmt i vannet, sol og enda varmere på land, er det ingen vits i å nøle. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
BARE Å HOPPE I DET: Når det er badevarmt i vannet, sol og enda varmere på land, er det ingen vits i å nøle. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Varmen kommer tilbake

Det er grått og kjølig i hele landet i dag, men ikke fortvil. Meteorologen har gode nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag toppet er uvanlig par temperaturlisten. Oslo lå aller øverst, med 22 grader, fulgt av Pasvik på Finnmarksvidda med 21,5.

Verken Finnmark eller Østlandet får det like varmt i dag, temperaturen er på vei ned i hele landet.

Men ikke fortvil. Slår prognosene til får Sør-Norge sommervarmen tilbake i neste uke. I nord tar det litt lenger tid.

Våt onsdag

– Tre lavtrykk samarbeider om å gjøre det kjølig, grått og vått i dag, forklarer Storm-meteorolog Ina Ynnesdal.

Det første går mot Lofoten, og sørger for vind fra sørvest og byger fra Sognefjorden til Lofoten.

– Mellom Bodø og Trondheimsfjorden og langs kysten av Nordmøre blir det skikkelig vått i bygene. Prognosene viser at det komme mellom 30 og 50 millimeter nedbør dette døgnet, sier Ynnesdal.

Det andre lavtrykket er på vei nordover i Finland, og gjør det grått og vått i Troms og Finnmark. Troms og Finnmarksvidda får mest, Finnmark ellers minst.

– Det siste lavtrykket er på vei østover i Skagerrak, og sveiper innom Sørvestlandet, Sørlandet og den sørligste delen av Østlandet før det fortsetter inn i Sverige, forteller Ynnesdal.

Nord for Mjøsa blir det for det meste opphold i dag, og utover kvelden letter det også på resten av Østlandet og på Sørlandet.

– Vestlendingene må nok slite med byger i hele dag, sier Ynnesdal.

VINDEN nå

Kart: Earth Nullschool

Lavtrykkene gjør at det blåser kraftig.

Sørvestlig stiv og sterk kuling fra Stad til Helgeland, og utsatte steder i fjellet i Møre og Romsdal. Vinden er sterkest først på dagen, og minker til frisk bris i kveld.

– I Agder blåser det også kuling, men her skifter vinden retning etter hvert som senteret i lavtrykket passerer, sier Ynnesdal.

NEDBØR frem til midnatt mandag

Bygevær torsdag ...

Torsdag har lavtrykket i sør kommet seg til Stockholm, men vi må likevel slite med det.

– Det har front med nedbør som svinger innom Østlandet: Samtidig gjør det luften ustabil, så faren for tordenbyger øker østpå, sier Ynnesdal.

Sørlandet får for det meste opphold torsdag, men det er fare for en og annen tordenbyge her også. Til kvelden øker vinden på fra nord og nordvest, og kommer opp i stiv kuling langs kysten av Vest-Agder.

– Vindretningen gjør at det kan komme noen kraftige vindkast også i innlandet, advarer Ynnesdal.

Det er i ferd med å bygge seg opp et høytrykk over De britiske øyer. Sammen med lavtrykket ved Lofoten snur det vinden på nord, noe som betyr en ny dag med bygevær fra Rogaland til Nordland.

– Prognosene viser 10-20 millimeter nedbør, opp i 20-30 millimeter nord i Nordland, forteller Ynnesdal.

Sør for Stad blir det opphold i løpet av kvelden, og skydekket sprekker opp,m men vinden er fortsatt sterk også på Vestlandet.

– Opp i liten kuling langs kysten sør for Stad, opp i stiv kuling fra nord og nordvest langs kysten av Rogaland til kvelden, advarer Ynnesdal.

Lavtrykket nord i Finland svekkes, men det er nok futt igjen i det til at Finnmarksvidda og de indre delene av Troms kan få opp i 50 millimeter nedbør torsdag.

– Er vi heldige faller det meste av nedbøren i Sverige og Finland, men både Troms og Finnmark får en skyet og våt dag, sier Ynnesdal.

... og bygevær fredag

Fredag har solen «snudd», og dagene blir kortere igjen. Heldigvis bare med noen få minutter nå i starten.

Været fredag blir ganske likt torsdagsværet.

– Vind fra nordvest, og bygevær fra Rogaland til Troms, sier Ynnesdal.

Møre og Romsdal og Trøndelag får mest nedbør, 20-40 millimeter i løpet av hele døgnet. Sør for Stad blir det få byger, og opphold til kvelden. Det blåser fortsatt godt, opp i stiv kuling sør for Stad først på dagen.

I Øst-Finnmark starter dagen bra, men det er nedbør på vei opp fra sør.

Sør- og Østlandet får det beste fredagsværet. Opphold og en god del sol, men det kan fortsatt komme en og annen tordenbyge ut på ettermiddagen.

– Sjansene er mindre enn på torsdag, sier Ynnesdal.

Best sankthansvær på Sør- og Østlandet

Nå begynner prognosene for lørdagsværet å sette seg. Nord-Norge må dessverre feire sankthans i regn og regbyger.

I Troms og Vest-Finnmark kan det komme 20-30 millimeter, samtidig som det blåser opp i kuling fra nordvest og vest. Bedre med bål på peisen inne enn ute på stranden altså.

– Den eneste trøsten er at været letter fra sør, og Nordland får opphold til kvelden, sier Ynnesdal.

SANKTHANS: Temperatur, nedbør og vind

Sør- og Østlandet får opphold og mye sol, og temperaturer rundt 20 grader. Det blåser fortsatt friskt langs Agderkysten, opp i liten kuling fra nordvest.

For Vestlandet og Trøndelag er prognosene fortsatt usikre.

Det er et nedbørområde på vei inn fra vest, samtidig som høytrykket sørvest for oss sender en rygg opp. Ryggen kan klare å holde nedbøren unna, men Ynnesdal er ikke optimist.

– Akkurat nå viser prognosene at det blir regn fra Trondheimsfjorden til Sognefjorden, og spredt regn videre sørover, minst nedbør sør på Vestlandet, forteller Ynnesdal.

Søkkvåt søndag

Søndag kommer det et nytt lavtrykk inn i Norskehavet, og det klarer ikke høytrykket å stoppe. Det blir grått i hele Sør-Norge, og regn fra Vestlandet og videre nordover til Nordland, kanskje helt til Troms.

– Fra Stad til Helgeland blåser det opp i liten kuling fra sør og sørvest, sier Ynnesdal.

Fronten treffer Vestlandet først, og går så nordover og østover. Før den treffer blir det opphold, så søndag starter bra i Trøndelag og Nordland. Finnmark får sol hele dagen.

– Sør- og Østlandet ser ut til å slippe unna det verste. Skyet, men opphold, og litt sol til kvelden, forteller Ynnesdal.

Kamp mellom høytrykk og lavtrykk

Høytrykket over De britiske øyer blir liggende også i neste uke, og mandag sender det på nytt en rygg inn over Sør-Norge. Det betyr sol og sommervarme igjen.

lørdag 24. april

Fra klokken 10 til 16

mm
total mm
min
maks
føles som
m/s
 
 
Oslo
0
0
2°
9°
3°
5 - 10
Hamar