BRØT SAMMEN: Rachel Maddow klarte ikke lese opp meldingen som handlet om små barn som er tatt fra foreldre som har krysset grensen til USA ulovlig.
BRØT SAMMEN: Rachel Maddow klarte ikke lese opp meldingen som handlet om små barn som er tatt fra foreldre som har krysset grensen til USA ulovlig. Foto: Skjermdump MSNBC

Anker bryter sammen på direkten under melding om barneleire

Det ble for tøft for nyhetsanker Rachel Maddow da hun skulle lese opp en melding om at babyer og småbarn blir plassert i egne lokaler i interneringsleirene ved grensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyhetsankeret i MSNBC brøt sammen i gråt da hun tirsdag skulle lese opp en melding fra Associated Press (AP), som beskriver at de yngste barna som tas fra ulovlige innvandrere blir plassert i tre egne leire.

Da hun skulle beskrive leirene, hvor det nå oppholder seg hundrevis av babyer, småbarn og barn opp til 13 år, begynte hun å gråte, og måtte til slutt gi opp.

Se klippet nede i saken.

De yngste barna sendes til tre ulike leire i Combes, Raymondville and Brownsville i Texas, skriver AP. Myndighetene ønsker å åpne et fjerde senter i en lagerbygning i Houston som tidligere har vært brukt til å huse ofre for orkanen Harvey.

2342 barn er nå i disse leirene, mens foreldrene deres er i varetekt hos amerikanske myndigheter.

Leger møtte hysteriske barn

Advokater og leger som har besøkt sentrene beskriver lokaler som er rene, sikre og har praktiske lekerom. Men barna som var der var hysteriske, gråtende og utagerende.

– Problemet er ikke lokalene. Det er det å ta barna fra foreldrene som er problemet, sier barnelege Marcha Griffin fra Texas, som har besøkt flere av fasilitetene.

Alicia Lieberman jobber med traumatiserte barn i California. Hun sier denne type seperasjon kan forårsake permanent emosjonell skade hos barna.

– Når foreldre forsvinner uventet og uten en kjent tidsbegrensning responderer barnet en dyp psykologisk og emosjonell måte, sier hun.

– Frykten trigger en bølge av stresshormoner som forstyrrer nervebaner i hjernen, og gir masse angst. Det gjør dem mer utsatt for psykisk sykdom, og det kan ødelegge evnen deres til å håndtere følelser, stole på mennesker, og fokusere på lek og læring, sier Lieberman ti AP.

Voksende raseri

Trump-administrasjonen møter krass kritikk og et voksende raseri over at små barn påføres traumer ved å separeres fra foreldrene sine. I USA ble bruk av barnehjem for foreldreløse barn avviklet for flere tiår siden på grunn av den psykiske belastningen det er for et barn å ikke ha en fast omsorgsperson.

– Tanken på at de setter små barn inn i en institusjon. Det er så utenkelig at jeg klarer ikke forstå det, sier Key Bellor fra en kristen flyktningorganisasjon som til vanlig jobber med å skaffe fosterhjem til enslige flyktningebarn.

– Småbarn blir fengslet, sier hun til AP.

Lokalene hvor småbarna holdes er under strenge sikkerhetsregler. Det betyr at få vet hvor de er, og det kommer lite informasjon om barnas fysiske og psykiske helsetilstand.

Journalister har bedt myndighetene om en oversikt over alderen til de det gjelder, men helsemyndighetene sier de ikke hvor mange barn som er under fem, to eller så små at de ikke har språk.

Etter amerikansk lov skal alle barn som kommer alene til USA få tilsyn av myndighetene innen tre dager. Da skal barna plasseres i fosterhjem eller overlates til en slektning eller annen velgjører så fort som mulig, mens asylsøknaden til barnet behandles.

Det som er spesielt nå, er at de 2300 barna som sitter i leire nå, ikke kom alene, men med foreldre eller slektninger som er pågrepet.

Nulltoleranse

Justisminister Jeff Sessions kunngjorde i mai en nulltoleransepolitikk. Alle som kommer ulovlig over grensen blir straffeforfulgt, og barna – som ikke kan fengsles – tas fra dem og plasseres i egne leire.

Både FN, menneskrettighetsforkjempere, demokrater og mange republikanere kaller praksisen inhuman. Forsikringer fra myndighetene om at barna tas vare på i spesialtilpassede lokaler med kvalifisert tilsyn, letter ikke kritikken.

12 republikanere signerte tirsdag et brev til justisminister Sessions der de skriver at å splitte familier ikke er i tråd med amerikanske verdier, eller allmenn humanitær anstendighet.