Russland løper og spurter mer enn alle andre lag i VM

– Jeg stoler ikke på dem, sier Mads Kaggestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at 17 kamper er spilt av Fotball-VM i Russland troner vertsnasjonen øverst både i sin egen gruppe – og på statistikken over hvilke lag som løper og spurter mest i hver kamp.

Se hvordan Russland slo Egypt i videovinduet øverst.

Ingen lag i VM har tilbakelagt flere kilometer enn Russland gjorde i 5-0-seieren over Saudi Arabia i åpningskampen (118 kilometer), eller i tirsdagens 3-1-seier over Egypt (115 kilometer). Nærmeste lag på lista er nettopp Egypt med 112 kilometer).

Til sammenligning løp noen av VM-favorittene, som Brasil, Spania og Frankrike, 103 kilometer i sin første kamp. Island og Mexico havnet på henholdsvis 105 og 106 kilometer i heltedådene mot Argentina og Tyskland.

Men ikke bare løper russerne lengst: De har også registrert et imponerende antall spurter i kampene mot Saudi-Arabia og Egypt. CSKA-spilleren Aleksandr Golovin noterte seg for 69 sprinter i åpningskampen, viser tallmateriale tilgjengelig på FIFAs nettsider.

Det er klart flest av en enkeltspiller i en enkeltkamp i hele VM, åtte flere enn den spilleren i mesterskapet som ligger nærmest russeren: Thomas Meunier fra Belgia med 61.

Aleksandr Golovin toppet spurte-statistikken også mot Egypt med 62. Der hadde russerne også én spiller med 54 spurter, og to på henholdsvis 44 og 42.

Til sammenligning hadde Isco flest for Spania mot Portugal med 42, Miguel Layun flest for Mexico mot Tyskland med 51, og Jesse Lingard flest for England mot Tunisia med 47.

– Jeg får en litt vond smak i munnen

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen stusser over tallene.

– Det kan løpes mange meter i en 3. divisjonskamp også, men så tydelig som dette… Den statistikken er ganske klink og gir meg en litt vond smak i munnen. Man kan godt si at det er dårlig gjort mot Russland, men de har seg selv å takke. Det er klare bevis på at doping i russisk idrett har foregått i stor skala. Samtidig skal det nevnes at disse tallene ikke er helt unike. Sammenlignet med for eksempel Premier League, så er ikke total distanse løpt eller antall sprinter så uvanlig.

– Jeg tror doping forekommer i stor grad også i fotball, og ikke bare i Russland. Fotballspillere kan ganske enkelt slippe unna tester og testes ikke like ofte som mange andre idrettsutøvere gjør. Det stilles enorme krav til løpskraft og fysikk i dagens fotball, så at det finnes doping i fotballen, er jeg helt sikker på, sier TV 2s fotballekspert.

Han tror ikke noen ville reagert på samme måte om det var Spania eller Brasil som toppet løpsstatistikken i VM.

– Da ville vi tenkt at dette er enormt imponerende. Hjemmebane er naturligvis en inspirasjon for russerne og kan bidra til at de løper ekstra mye. Jeg hadde Russland som mitt overraskelseslag før VM, og hjemmebanefordelen har historisk sett vært ganske stor. Jeg sa også før VM at Russland kommer blodtrimmet til VM. Det har sett sånn ut til nå, fastslår Mathisen.

Testing under VM lite relevant
TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad understreker at slike tall er sammensatt, og kan skyldes mange ulike faktorer, men samtidig er han klar på at han ikke stoler på Russland verken i fotball-VM eller andre steder.

– Nei, det gjør jeg ikke. Ikke i lys av alt som har kommet fram i russisk idrett. Jeg har ikke tillit til russisk idrett, sier Kaggestad.

– Ikke bare løper russerne mye, men de løper fort også. Høyintens løping med svært korte pauser og stor belastning. Jeg tror vi kan slå fast at fotball er en svært krevende fysisk idrett.

Spilleren med flest spurter i hver VM-kamp

Russland - Saudi Arabia 69-52

Marokko - Iran 58-58

Portugal - Spania 36-41

Frankrike - Australia 39-53

Argentina - Island 39-41

Peru - Danmark (ingen data)- 44

Kroatia - Nigeria 58-46

Costa Rica - Serbia 40-45

Tyskland - Mexico 47-51

Brasil - Sveits 49-37

Sverige - Sør-Korea 34-46

Belgia - Panama 61-42

Tunisia - England 43-47

Colombia - Japan 39-56

Polen - Senegal 51-48

Russland - Egypt 62-58

Under VM er det i utgangspunktet to spillere fra hvert lag som plukkes ut til dopingkontroll etter hver kamp.

Men testingen vi ser i selve mesterskapet har begrenset verdi, ifølge Kaggestad.

– Fakta er at russisk antidopingarbeid fortsatt ikke er WADA-godkjent. At de testes nå i Russland, under VM, spiller ingen rolle. Alt som har skjedd i forkant har ingen troverdighet. De russiske spillerne har vært under et antidopingsystem som ikke er fungerende.

– Når Russland nå viser såpass bra fysisk kapasitet som de gjør, er det alltid sånn at folk stiller spørsmål. Det har de kun seg selv å takke for. Det er ikke sikkert at det er noen uvanlig grunn til at de russiske spillerne løper mest. De er supermotiverte, kanskje har de en spillestil som gjør at de løper mye. Men med et antidopingarbeid som er så lite troverdig, vil deler av publikum stille spørsmål ved det de ser.

– Det kan tenkes at de russiske spillere er flunkende rene, at de aldri har dopet seg. Det kan tenkes at de har vært dopet, men ikke akkurat nå. Og det kan tenkes at de har hatt et dopingprogram i forkant av VM, som de nyter godt av nå. Men at de doper seg akkurat nå, det tror jeg ikke, sier Kaggestad.

Irritert av doping-spørsmål
Etter Russland seier over Egypt forsøkte VG å stille den russiske landslagssjefen, Stanislav Tsjertesjesov, et spørsmål om en dokumentar på den tyske TV-kanalen ARD. Der settes fokus på doping i russisk fotball, og Ruslan Kambolov navngis som en landslagsspiller med positiv dopingprøve fra 2015. Kambolov var opprinnelig i den russiske VM-troppen, men en angivelig skade kostet ham plassen.

– Dette er en pressekonferanse om kampen. Dette har ikke noe med kampen å gjøre. Jeg svarer med glede på spørsmål om kampen, svarte Tsjertesjesov til VG, etter først å ha bedt om journalisten gjenta spørsmålet.