FÅR KRITIKK: Bildet av kvinnen og hvithaien skaper sterke reaksjoner på Facebook.
FÅR KRITIKK: Bildet av kvinnen og hvithaien skaper sterke reaksjoner på Facebook. Foto: Facebook/Giancarlo Thomae

Marinbiolog hudflettes etter posering med død hvithai

Tv-stasjonen og marinbiologene får kritikk etter publisering av hai-poseringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et bilde av en kvinne i sanden ved siden av en død hvithai har fått dyrevenner til å se rødt.

Marinbiologen som tok bildet, Giancarlo Thomae ved universitetet i California Santa Cruz, forteller at haien ble skylt opp på land på stranden Aptos.

Mens de ventet på at flere marinbiologer skulle komme til stedet, ba han en av sine kolleger – kvinnen på bildet – om å legge seg ned ved siden av haien for å måle lengden på det døde dyret.

Han forklarer at de manglet de riktige verktøyene på stranden.

– Vi er ikke troféjegere i Afrika. Vi trengte å gjøre dette, sier han til New York Post.

«Ekkelt og respektløst»

Bildet ble publisert på Facebook av den amerikanske tv-stasjonen KSBW News, som også hadde lagd en reportasje om den døde haien.

Trolig var verken tv-stasjonen, fotografen eller kvinnen forberedt på reaksjonene og kritikken som ville komme.

«Dette bildet er bare ekkelt og respektløst. Hvorfor publiserer KSBW dette?», skriver en person under det publiserte bildet.

«Dette kunne ikke vært mer feil. En død hai er ikke et fotomotiv! Wow til personen som valgte dette bildet. Og til personen som tenkte at det var kult å ta et bilde av noen liggende ved siden av en død hai. Jeg har ikke ord..», bedyrer en annen.

«Jeg er forferdet over at en anerkjent tv-stasjon ikke tar avstand fra dette. Dette var en gang et levende vesen, og nå er det helt ok å ligge ved siden av den og smile? Dette er rystende og jeg er sint», skriver en tredje.

Hyller kvinnen på bildet

Til tross for den massive kritikken, er det også flere kommentarer som støtter marinbiologenes arbeid.

«Amber, kvinnen på bildet, fikk haien til laboratoriet. Hun fikk tak i en stor bil, tok målingene osv. La noen biologer ha et gledelig øyeblikk for Guds skyld. Det er ikke et menneske. Hun viste haien den største respekt», hyller en Facebook-bruker.

«Dette er kvinnen på bildet. Hun hjalp til med å rulle haien opp på stranden, så den ikke skulle bli skyldt ut i vannet. Hun hadde ikke trengt å gjøre det, men hun gjorde det frivillig. I stedet for å kritisere, kan dere ikke bare si «takk»», skriver en bruker og deler samtidig en video av kvinnen som bevis.

Haien ble fraktet til universitetets laboratorium der marinbiologene gjennomførte en obduksjon. New York Post skriver at fotografen Thomae ble sjokkert over reaksjonene som kom på Facebook.

– Målet var ikke å gjøre folk sinte, men noen mennesker vil alltid bli rasende uansett hva det er, sier til nettstedet.