Norsk Flygerforbund og Babcock enige om avtale for ambulanseflygere

Norsk Flygerforbund og Babcock er enige i lønnsforhandlingene for flygere i ambulanseflytjenesten. Forbundet er sterkt kritisk til helseminister Bent Høies håndtering av saken.

VIKTIGE FLY: Et luftambulansefly fra Lufttransport på Tromsø lufthavn. På grunn av store avstander er flyene en viktig del av ambulansetjenesten i Nord-Norge. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix
VIKTIGE FLY: Et luftambulansefly fra Lufttransport på Tromsø lufthavn. På grunn av store avstander er flyene en viktig del av ambulansetjenesten i Nord-Norge. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix

I en pressemelding opplyser Norsk flygerforbund at de er enige med ambulanseflyoperatøren Babcock om en tariffavtale for flygere i ambulanseflytjenesten.

– Vi håper at avtalen kan være et viktig bidrag til å løse krisen i luftambulansetjenesten, sier forbundsleder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund i pressemeldingen.

Den forrige forhandlingsrunden mellom Babcock og pilotene strandet i slutten av april, etter at Babcock ikke fikk gjennomslag for et krav om at pilotene og fagforeningen fraskriver seg retten til å gå til sak for å beholde lønnen og arbeidsvilkårene de har hos Lufttransport.

Aksepterte reduserte vilkår

Flygerforbundet og NHO Luftfart, som forhandler på vegne av Babcock, gjenopptok forhandlingene om en tariffavtale tirsdag morgen. Klokken halv fire natt til onsdag meldte Norsk flygerforbund om at partene var enige.

– Det viktigste vi har oppnådd gjennom denne avtalen er å bidra til kontinuitet i luftambulansetjenesten, ved at alle ambulanseflygere som ønsker det er sikret fortsatt jobb på samme arbeidssted som de har i dag, sier Carlsen, og fortsetter:

– Vi har akseptert reduserte lønns- og arbeidsvilkår, og Norsk Flygerforbund har ved å inngå en avtale, tatt et betydelig samfunnsansvar for å sikre den livsviktige luftambulansetjenesten, sier Carlsen.

– Tilliten er svekket

Forbundsleder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
Forbundsleder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Han er kritisk til hvordan helseminister Bent Høie og helsemyndighetene for øvrig har håndtert saken, og mener de ikke har tatt noe ansvar for å løse selve årsaken til krisen, som han sier er personellflukten.

– Regjeringens fremste oppgave er å sikre befolkningens liv og helse, og de har i denne situasjonen ikke tatt det ansvaret de er pålagt, men derimot overlatt til Norsk Flygerforbund og Babcock å rydde opp i en situasjon som utelukkende er skapt på grunn av myndighetenes unnfallenhet, sier Carlsen.

Videre sier forbundslederen at Norsk Flygerforbund forventer at ansvarlige myndigheter vil gjennomgå anbudsprosessen for å finne ut hvordan situasjonen kunne oppstå i utgangspunktet, og hvordan man kan forhindre at noe lignende skjer i fremtiden.

– Tilliten til helsemyndighetene er betydelig svekket etter denne prosessen. Til tross for sterke advarsler unnlot helsemyndighetene å sikre overføring av nøkkelpersonell gjennom anbudskriteriene. Den utryggheten som befolkningen, særlig i Nord-Norge, har opplevd som følge av krisen i luftambulansetjenesten kunne vært unngått, sier Carlsen.

Til NTB sier Carlsen at de ikke legger skjul på at de er betydelig frustrert over og irritert på helseministeren, som han mener har bidratt lite til å løse krisen.

– Dette har han overlatt til partene. Det er vi som har kommet til denne avtalen. Han har sittet fullstendig stille, sier Carlsen.

– Babcock har strukket seg langt

Ambulansefly-krisen har blitt en stor politisk sak og ført til et sterkt press på Høie om å sikre beredskapen i den livsviktige ambulansefly-tjenesten. For to uker siden samlet opposisjonen seg om en instruks til Høie om å sikre at «erfaring og kompetanse i dagens luftambulansetjeneste videreføres».

– Høie har ikke gjort det han burde for å sørge for at det lykkes, sier Carlsen.

Alle ambulanseflygere som ønsker det er sikret jobb på samme arbeidssted som de har i dag, er blant punktene i avtalen. Administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart mener partene har klart å rydde opp i en vanskelig politisk situasjon.

– Babcock har vært lydhør overfor politiske signaler, og jeg vil berømme dem for å ha strukket seg langt for å få på plass en avtale som sikrer videreføring av erfaring og kompetanse i flyambulansetjenesten. Vi mener avtalene partene har kommet fram til inneholder de vilkår som er nødvendig for å skape ro rundt tjenesten, sier Lothe i en pressemelding.

Glad Høie

Helseminister Bent Høie sier i en pressemelding fra helsedepartementet at han er glad for at det har skjedd en løsning i luftambulanseforhandlingene.

– Jeg registrerer at begge parter har strukket seg langt for å komme fram til en avtale. Jeg vil berømme dem for arbeidet for å sikre en fortsatt god luftambulanseberedskap i hele landet, sier Høie.

Han kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Flygerforbundet om manglende innsats.

– Jeg har tatt ansvar for det som er min oppgave i denne saken, nemlig at denne konflikten i minst mulig grad skulle ramme pasientene. Derfor har jeg sørget for at de som sitter med det operative ansvaret for luftambulanseberedskapen, nemlig Helse Nord og Luftambulansetjenesten HF, har satt i verk en rekke tiltak for å sikre beredskapen, sier Høie, og fortsetter:

– Blant annet er to helikoptre fra forsvaret utrustet for pasienttransport og med anestesilege om bord, fast stasjonert i Finnmark.11. juni møtte jeg ledelsen i Babcock i Tromsø. Overfor dem understreket jeg betydningen av å sikre erfaring og kompetanse når de tar over flyambulansetjenesten 1. juli 2019, i tråd med Stortingets vedtak. Derfor er det svært positivt at de sammen med flygerforbundet er kommet fram til en løsning som sikrer dette, sier Høie.

(NTB / TV 2)