Salah og Egypt sjanseløse mot Russland: – Han er ikke 100 prosent

Mohammed Salah levde ikke opp til forventningene da Russland slo Egypt 3-1, og langt på vei sikret VM-avansement.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland- Egypt 3-1 (0-0)

Rusland brukte 15 minutter av andreomgangen til å sikre 3-1 seieren over Egypt. Dermed er de så godt som sikret avansement fra gruppe A.

Se høydepunktene øverst

Salah var tilbake i startoppstillingen til egypterne etter at han sto over åpningskampen mot Uruguay.

Mange forventet av Liverpool-stjernen skulle hjelpe Egypt med å sikre den første seieren i mesterskapet, men slik gikk det ikke.

Salah var sikker fra ellevemeteren da egypterne ble tildelt straffespark på stillingen 3-0 til Russland, men det blir neppe VM-avansement for egypterne og Mohammed Salah etter tap i begge kampene i mesterskapet.

Salah slet med å markere seg mot Russland.

– Det er tydelig at Salah ikke er 100 prosent. Egypterne beskytter ham, og han trenger ikke jobbe defensivt. Han skal kun ta seg av kontringer, sier Alan Shearer til BBC.

– Han har vist litt av det han kan i denne kampen, men noen stor forestilling av Salah var det ikke. Han kan betydelig mye mer en det han viste i dag, sa Egil «Drillo» Olsen fra kommentatorboksen.

Salah hadde flere muligheter underveis i kampen, men avslutningene var ikke like gode som de har vært i Premier League gjennom sesongen.

– Jeg lurer på hvor mange av sjansene Salah ville satt om han ikke hadde vært skadet i forkant. Det gjør nok vondt for egypterne å tenke på det, sier tidligere Chelsea-spiller Pat Nevin til BBC.

Den egyptiske treneren slår tilbake mot kritikerne som mente at superstjerne ikke var klar til å spille.

– Jeg ble fortalt av det medisinske støtteapparatet at Salah var 100 prosent klar til kamp. Problemet er at han ikke kunne trene ordentlig med oss i forkant av kampen. Han gikk glipp av tre uke med trening inn mot mesterskapet, sier Hector Cuper.

Russerne tok grep
Russland viste at 5-0 seieren i åpningskampen mot Saudi-Arabia ikke var et blaff, og kjørte tidvis over Egypt i begynnelsen av kampen.

INGEN STOR AFTEN: Mohammed Salah fikk det ikke til å stemme mot Russland.
INGEN STOR AFTEN: Mohammed Salah fikk det ikke til å stemme mot Russland. Foto: Lee Smith

Afrikanerne virket ikke å være komfortabel mot VM-vertene, og spesielt mannen som skal bringe ære til det egyptiske folket var anonym i åpningen.

– Han er helt fraværende. Det er klart han kjenner på presset fra det egyptiske folket. Han har enorme forventninger knyttet til seg, sa Andreas Stabrun Smith.

– Rotete kamp
Det jevnet seg imidlertid ut når russerne roet ned det enorme tempoet.

– Kvaliteten har sunket og det går mye saktere nå, den harde åpningen må ha kostet for russerne, mente Olsen.

Verken Salah, Golovin eller Tsjerysjev klarte å sette fyr på oppgjøret i første omgang. Spesielt Russernes prestasjoner fikk den tidligere norske landslagssjefen til å reagere.

– Russland hadde en elendig oppkjøring til mesterskapet, nå syns jeg de har falt tilbake til det nivået, sa Olsen.

Det var utallige feilpasninger og balltap som preget førsteomgangen i St. Petersburg.

– Det er litt naivt det egypterne driver med. De har ferdigheter til å holde ballen i laget, men de har gitt bort ballen alt for mange ganger. Det gjelder russerne også, sa Olsen.

Salah våknet
Fire minutter før pause fikk Salah sin første sjanse i kampen. Liverpool-stjernen vendte opp utenfor 16-meteren til Russland og prøvde seg med en rapp avslutning, men ballen skrudde utenfor målet til Igor Akinfejev.

– Etter å ha sett denne førsteomgangen kan jeg med sikkerhet fastslå at ingen av disse lagene blir verdensmestere. Det er ikke to store fotballag utpå her, sa Olsen.

Selv om den egyptiske stjerne ikke fikk så mange sjanser de første 45 minuttene viste han pro på ferdighetene som bor i ham.

– Dette er Mo Salah «light», men jeg er fremdeles imponert over det han leverer i førsteomgangen. Han gjør mye riktig, og får han muligheten, vil han utnytte den, sier Pat Nevin til BBC.

Salah var involvert i 58 scoringer på 52 kamper for Liverpool forrige sesong. Det var bare Lionel Messi som var involvert i flere mål i de fem beste europeiske ligaene.

Russland-show
Russerne må ha brukt pausen godt, for bare ett minutt ut i andre omgang tar vertsnasjonen ledelsen. Ahmed Fathi prøvde å klarere en avslutning fra Roman Zobnin, men istedenfor å måke ballen vekk fra eget mål, traff ballen på utsiden av foten til veteranen og skrudde inn i eget mål.

– Det var en klønete manøver av Fathi, han burde klart å få ballen vekk, sa Olsen.

Egypterne mente Ahmed Fathi ble holdt i forkant av selvmålet, men Olsen mente afrikanerne ikke hadde noe å klage på.

– Jeg har full forståelse for avgjørelsen til dommeren. Det var ingen grunn til å annullere scoringen. Man kan ikke misbruke VAR heller, sa den tidligere landslagstreneren.

Tok igjen Ronaldo
Scoringen ga russerne blod på tann. Etter timen spilt kom høyreback Mario Fernandes på et sugent løp ned mot kortlinjen. Han la ballen ut 45 grader til Denis Tsjerysjev som banket inn sitt tredje mål i turneringen. Dermed deler han toppscorertittelen med Ronaldo som scoret tre mål i åpningskampen mot Spania.

– Det var ikke mange som trodde at Denis Tsjerysjev skulle få en så bra start på mesterskapet. Han har virkelig vært toneangivende i de to første kampene, sa Olsen.

Publikum rakk nesten ikke å finne plassene før Artjom Dziuba økte ledelsen til 3-0. Den russiske angrepsspilleren tok ned et langt oppspill, dro av en egyptisk forsvarspiller, før han satte ballen utagbart i nettet bak Mohamed El Shenawy i målet til Egypt.

– Egypterne har resignert. Russland hevet seg betraktelig etter en middelmådig førsteomgang og har sikret seg avansement til sluttspillet allerede, sa Andreas Stabrun Smith.

Salah-scoring
​Egypt fikk muligheten til å pynte på resultatet med 15 minutter igjen på klokken. Salah ble revet ned på vei inn i russernes 16-meter. Dommeren dømte først frispark, men etter en beskjed på øret bestemte han seg for å idømme straffespark.

Salah var sikkerheten selv og banket ballen i nettaket.

I jakten på utligning ropte egypterne på straffespark. Marwan Mohsen ble felt av Ilja Kutepov, men dommeren lot spillet gå videre.

– Det er nesten litt trist på vegne av fotballen å se at slikt blir tillatt, det burde vært straffespark, sa Olsen.

– I familien til Ilja Kutepov driver de MMA, det han drev med lignet ikke på fotball, forsatte Smith.

Det ble det siste som skjedde i kampen. Russland kunne juble for sin andre seier i VM.

Slik startet lagene:

Russland (4-2-3-1): Akinfejev - Fernandes - Kutepov - Ignasjevitsj - Zjirkov - Gazinskij - Zobnin - Samedov, Golovin - Tsjerysjev - Dzuiba

Egypt (4-2-3-1): El Shenawy - Fathy, Gabr - Hegazy - Abdelshafy - Elneny - Hamed - Salah - El-Said - Hassan - Mohsen

Dommer: Enrique Caceres

Stadion: Krestovsky Stadion