«Avskyelig, motbydelig, uhørt og inhumant,» lyder det fra alle kanter. Også fra Trumps eget parti.

«Mamma, mamma,» gråter den lille jenta. «Pappa,» hulker et annet, livredd barn utrøstelig.»

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lydopptaket som ble spilt av på den amerikanske nyhetskanalen MSNBC mandag kveld, var hjerteskjærende å lytte til. Opptaket, som først ble publisert av den seriøse nettavisen ProPublica, er gjort etter at amerikanske grensevakter har skilt barn og foreldre med makt. Barnas gråt er til ingen nytte.

Ordren til grensevaktene er at reglene skal følges. De som tar risikoen på å krysse grensen ulovlig, skal straffes.

Siden barna ikke kan settes i ordinære fengsler, blir de røsket ut av armene til fortvilte foreldre og kjørt til egne leire for barn. Barna låses inne i bur og bak høye murer. Rundt 3000 barn har blitt behandlet på denne måten siden praksisen ble innført i midten av april.

Politisk spill

President Donald Trump skylder på demokratene. Selv om det er hans egen justisminister som ga ordren, og Trump selv kan stanse praksisen med umiddelbar virkning om han ønsker. Men noe slikt ønske har ikke presidenten. For han vil ha noe igjen fra demokratene. Han vil blant annet ha fullfinansiert den kontroversielle grensemuren.

Den amerikanske presidenten bruker barna for å presse politiske motstandere til å komme ham i møte.

«Slik er loven,» svarer presidenten, og viser til en lov som ble vedtatt under hans forgjenger. Men praksisen med å skille barn og foreldre ble innført i midten av april. Demokratene peker på at presidenten har makt til å stanse dette, og at en lovendring er unødvendig.

Opprørt førstedame

«Avskyelig, motbydelig, uhørt og inhumant,» lyder det fra alle kanter. Også fra Trumps eget parti.

Republikanerne frykter at den beinharde immigrasjonspolitikken kan slå negativt ut. Det er bare et halvt år til mellomvalget i Kongressen der en tredel av senatets medlemmer og alle representantene i Huset er på valg. Også presidentens kone har meldt seg på i debatten, og ber politikere på begge sider med å få en slutt på dette. Tidligere førstedame Laura Bush ber Trump om å endre praksisen.

Kongressmedlemmer som fikk lov å besøke en av barneleirene mandag, rapporterer om at barn helt ned til ett år er tatt fra foreldrene og plassert bak gitter sammen med ukjente mennesker. Vaktene skal ha fått beskjed om ikke å knytte bånd til barna. De får mat og drikke, og de yngste blir skiftet på. Men de skal ikke lekes eller koses med.

«De yngste ødelegges kanskje for livet,» advarer psykologer. De påføres psykiske traumer som kan vise seg å være uhelbredelige.

Fant ikke barnet

Får foreldrene lange straffer, blir noen av barna kanskje plassert midlertidig i fosterhjem. Byråkratirot har ført til at flere av barna har forsvunnet.

En kvinne fra Guatemala måtte nylig returnere til hjemlandet uten barnet sitt. Ingen kunne finne det.

En av Donald Trumps kjernesaker under presidentvalget var immigrasjon. Mange av velgerne elsket presidentkandidatens harde linje og belønnet ham med en fireårsperiode i Det hvite hus. Den brutale praksisen med å ta småbarn vekk fra foreldrene vil sikkert føre til at færre mennesker forsøker å ta seg ulovlig inn i USA.

Det gjør det ikke mindre vondt å lytte til de fortvilte barnas hulkende bønn.