Er det helt «Texas» i Oslo?

De fryktede gjengene Young Guns, A- og B-gjengen, Furuset Bad Boys og Grønlandsgutta er borte. En helt ny generasjon av kriminelle er nå politiets hovedbekymring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mye har skjedd i Oslos underverden i løpet av de siste 20 årene. Noen gjenger er utdatert. Andre er utradert.

Enten fordi de fikk føle jernhansken til politiet eller fordi de rett og slett ble voksne og fikk seg et ordentlig liv.

Penger og profitt

Forandringer skjer raskt i kriminelle miljøer. Unge kjeltringer hevder seg mens gamle banditter forsvinner. Det handler ikke om ære eller respekt, men om penger og profitt.

Det er akkurat det som skjer med Young Bloods på Holmlia nå. Det er ikke lenger snakk om en sammensveiset gjeng, men minst to grupperinger som står mot hverandre. Trolig vil man se enda mer fraksjonering i tiden som kommer. Når inntektene fra narkotikahandelen blir for store kommer splittelsene. Alltid.

Jeg har dekket gjengmiljøet i mange år. Har egentlig sett en rekke «badboys» tøffe seg for så å ende opp bak lås og slå. Personlig vil jeg nok si at situasjonen var verreS på midten av 2000-tallet. Da var det åpen krig i Oslo. Medlemmer av de beryktede bandene Young Guns, A-gjengen og B-gjengen skjøt på hverandre. Noen ble drept, andre lemlestet for alltid.

Utfordringer over hele byen

Nå er situasjonen en helt annen. I Oslo-politiets ferske trendrapport fra mai i år er de gamle gjengene ikke nevnt engang. Der står det at noen fra Young Guns eksisterer som kriminelle enkeltpersoner, men ikke som en fryktet gjeng.

I 2018 er situasjonen følgende: Politiet har en stor innsats mot unge kriminelle nettverk på Stovner og Vestli. De frykter etableringen av den multietniske MC-klubben Satudarah i Grorud-dalen og de har fortsatt fokus på MC-klubbene Hells Angels og Bandidos.

En annen stor bekymring er kriminelle bander på Tøyen og Grønland som truer og skremmer ungdom til å selge narkotika. Så er det en massiv innsats opp mot det som skjer på Holmlia akkurat nå.

Her er politiets mål å svekke Young Bloods. Flere av skikkelsene i dette kriminelle miljøet er allerede dømt, noen saker er i rettsapparatet, andre er fortsatt under etterforskning.

Ett drap i Oslo i 2018

Erfaringsmessig gir et stort polititrykk, kombinert med intern splittelse, gode resultater. Folk blir urolige, de tyster på hverandre, og da starter ofte nedturen. Om noen år sitter jeg nok og skriver et innlegg om en helt ny gjeng i en helt annen del av hovedstaden. Slik går det med gjengene i Oslo. Ingen snakker om den brutale Tveita-gjengen lenger. Noen som leser dette har sikkert aldri hørt om dem.

Det er imidlertid viktig å understreke at det store bildet ikke er dystert. Oslo er en av verdens tryggeste byer. Kriminaliteten har gått ned de siste 20 årene, og bare de siste fem årene er den redusert med hele 30 prosent. Oslo er ikke København, Gøteborg eller Stockholm.

Oslo har hatt ett drap så langt i år. La meg gjenta: ett drap.

Og det knyttes ifølge politiet ikke direkte til gjeng. Man mener en konflikt om småpenger mellom kriminelle førte til at en tilfeldig mann ble drept på Bjørndal i mars. I tillegg har politiet i hovedstaden registrert 11 drapsforsøk i 2018. Kun to av dem knytter de til gjeng.

Økning i ungdomskriminalitet

Slik er det ikke i våre naboland. I Malmø i Sverige ble tre personer drept i et gjengoppgjør tirsdag. Totalt har mer enn 150 mennesker blitt drept i gjengkrig i de tre største byene i Sverige siden 2011.

Mer enn 500 personer er skadet i hele 1500 skyteepisoder.

Norge eller Oslo er heldigvis ikke der. Men det som er bekymringsfullt er økningen i ungdomskriminaliteten i hovedstaden. Trenden snudde fra nedgang til oppgang i 2016. Flere unge har blitt anmeldt for vold, ran og narkotikaforbrytelser. Ifølge politiets nye trendrapport merker de at det «ulmer» mer.

Enkelte ungdomsmiljøer synes å være mer misfornøyde, urolige og ampre enn tidligere. Dette er ikke en bra utvikling. Det er nettopp slik sårbar ungdom som rekrutteres av kriminelle gjenger. Derfor er det viktig med et offentlig søkelys på disse alvorlige utfordringene. Men det bør gjøres uten å stemple hele bydeler som «no-go-zones». Det er ikke en virkelighet de som bor der kjenner seg igjen i.