Elisabeth (25) har fast jobb, god inntekt og foreldrehjelp:

Sliter likevel med å komme seg inn på boligmarkedet

Elisabeth Mæhle (25) har fast jobb, god inntekt og egenkapitalhjelp fra foreldrene sine. Likevel er det svært begrenset hva hun kan håpe å få på boligmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag ble det klart at finansminister Siv Jensen (Frp) gjør få justeringer i boliglånsforskriften, og beholder kravene til egenkapital, avdragsbetaling og lånets størrelse i forhold til inntekten.

– Analyser fra Finanstilsynet og Norges Bank viser at boliglånsforskriften virker etter hensikten. Færre enn før tar opp svært store lån når de kjøper bolig, sa finansminister Siv Jensen på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Dette betyr at også at de særskilte kravene for utlån i Oslo blir videreført. I Oslo er det krav om 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig, mot 15 prosent i resten av landet.

For boligsøkende Elisabeth Mæhle (25) gjorde ikke dagens nyheter fra finansministeren boligjakten noe enklere.

Klassisk førstegangskjøper

Mæhle er en klassisk førstegangs boligkjøper: Hun er i midten av tyveårene, og har fast jobb med rett over 500.000 i årlig inntekt. Studielånet hennes gjør at hun ikke får boliglån på mer enn 2,1 millioner kroner, men fordi hun får støtte til egenkapital av foreldrene kan hun få lån på tre millioner kroner.

Mæhle befinner seg etter sigende i en privilegert posisjon på markedet. Likevel er det begrenset hva den den sentrumsglade jenta kan finne seg når hun prøver å finne bolig i Oslo sentrum.

– Jeg er en av de heldige ved at jeg får hjelp av foreldrene mine til egenkapital, men likevel er det ikke mye man får sentralt i Oslo for det. Jeg får kanskje rett over 30 kvadratmeter i Oslo sentrum, der jeg er mest interessert i å bo, sier Mæhle.

Mæhle er fullt klar over at sentrumsønsket hennes gjør jakten vanskeligere.

– Men jeg har flyttet fra London til Oslo nå, og er vant til og liker veldig godt å bo sentralt. Jeg ofrer heller noen kvadratmeter for å være der det skjer, sier hun.

Kritisk til dagens regler

Mæhles situasjon gjør at hun enten må ta til takke med få kvadratmeter, eller bevege seg over på leiemarkedet mens hun sparer ytterligere til bolig. Men det mener hun er lite gunstig.

– Det er litt dumt å kaste opptil 14-15 tusen kroner i måneden på leie når de pengene kunne gått inn på et lån, og jeg kunne eid boligen selv, sier hun.

En av dagens positive regelendringer er at midler på BSU-konto nå skal kunne tas med i beregningen av egenkapital når belåningsgrad skal beregnes. Mæhle er positiv til det, men er likevel skeptisk til dagens strenge boliglånsforskrift.

– Det er dumt at vi som har betalingsevne til å betjene et lån på for eksempel tre millioner ikke kommer inn på markedet, mener hun.