Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: Vasiliy Koval

Nei, jeg visste ikke at det betyr å ha sex

Inntil forrige uke hadde jeg aldri hørt ordet «tæppe».

– Hæ? Vet du ikke hva «tæppe» betyr?

Nei, jeg vet ikke det, og i forrige uke fikk jeg passet mitt påskrevet av mine yngre kollegaer som var lettere sjokkerte over at jeg ikke visste hva "tæppe" betyr.

– Hvor gammel er du egentlig? lurte de på.

Vel, jeg er en 38 år gammel, gift småbarnsfar fra Bergen, som bor på landet. Jeg har vært sammen med samme damen i over 16 år, og i løpet av disse årene har jeg tydeligvis sakket akterut på flere måter.

Ikke bare har jeg lagt på meg på steder jeg ikke visste det gikk an å legge på seg, men jeg har også fått hår på steder jeg ikke visste det gikk an å få hår.

På hodet har jeg dog ingenting.

– Det betyr å ha sex

Og i forrige uke ble jeg altså gjort narr av på jobben fordi jeg ikke visste hva «tæppe» betyr.

– Alle vet jo hva det betyr. Det betyr å ha sex, sa en nærmest lamslått kollega på 28 år.

Men dette har gått meg hus forbi. Jeg har ikke vært på markedet siden 2002, og kjenner ikke til gatespråket som benyttes nå i 2018.

– Hva med «fappe» da? Vet du ikke hva det betyr heller, fulgte min ti år yngre kollega opp.

Nei. Det hadde jeg heller aldri hørt før. Og da hun forklarte at det betyr å onanere, begynte jeg å le. Det samme gjorde en annen kollega på 46.

– I min tid «dro vi laksen» eller «kjørte skinnheis», svarte han.

Kollegaen min på 28 ble snurt. Hun ristet oppgitt på hodet og satte i gang en intens prosess for å overbevise meg om at dette er en godt innarbeidet sjargong i det norske språket.

Konklusjonen hennes var enkel. De som ikke hadde hørt det før, var gamle og dumme. De som hadde hørt det før var kule og oppegående.

Frekt forslag

En som hadde hørt det før var sjefen vår.

Han er like gammel som meg og strålte som en sol da de yngste ansatte nikket anerkjennende i hans retning. Takket være en singel kompis visste han betydningen av disse ordene. Uten kompisen hadde sjefen vært en gammel og dum 38-åring selv også. Han vet det nok innerst inne.

Av ren nysgjerrighet spurte jeg kollegaen min om hun kunne bruke ordet «tæppe» i en setning.

– Ja. Man kan f.eks spørre om «er du keen på å tæppe hu der», svarte hun.

Da jeg kom hjem, tenkte jeg at nå skal jeg kline til. Nå skal jeg være hipp, kul og alt det der, og overraske min kone med et helfrekt forslag. Det var jo tross alt fredag.

– Er du keen på noe tæpping, spurte jeg.

Hun så rart på meg.

– Hæ?

Jeg svarte:

Det ble ikke noe tæpping den kvelden
Mann (38)

– Er du keen på noe tæpping? Alle vet jo hva det betyr. Hvor gammel er du, egentlig?

Det ble ikke noe tæpping den kvelden.

Jeg har alltid trodd at jeg er en sånn passe oppdatert fyr. Jeg vet tross alt hva «lol» betyr, og for ikke lenge siden fant jeg endelig ut hva «rofl» står for.

Jeg skjønner at «insje» betyr å ta initiativ og at «serr» betyr seriøst. Ja, jeg vet til og med at å «binge» betyr å se rubbel og bit av en TV-serie i løpet svært kort tid.

Men nå begynner det å bli for innviklet.

Enkelt i gamle dager

For en tid tilbake hørte jeg noen i kantinen snakke om en de kjente som var blitt «ghostet». Det betyr visstnok å kutte all kontakt med en potensiell partner uten å gi noen som helst forklaring. Hun var veldig lei seg.

I dag fikk jeg vite at «ons» betyr one night stand. Jeg har alltid trodd «ons» var en forkortelse for onsdag.

Da jeg ble sammen med min bedre halvdel i 2002, klarte jeg det uten å verken «deale», «playe» eller «ghoste». Vi møttes, ble kjent og ble sammen. Ting var så enkelt den gangen. (Jeg har i etterkant skjønt at vi «hooket»).

Jeg krysser daglig det jeg har av fingre og tær for at jeg forblir gift med henne jeg er gift med, og at jeg ikke må ut på sjekkemarkedet igjen. Det hadde vært lol. Jeg vet virkelig ikke om jeg hadde klart å insje. Helt serr. Og jeg hadde trengt en liten ordbok med forklaringer.

Selv om alle tydeligvis vet hva å «tæppe» betyr.