Osako stanget Japan til seier i dødballkrigen: – De kjempet som soldater

Yuya Osako ble den store helten for Japan da han stanget inn vinnermålet etter hjørnespark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Colombia – Japan 1-2 (1-1)

– De kjempet som soldater! Det var en herlig fotballkamp, og denne seieren kan være helt avgjørende for Japan, sa TV 2-kommentator Marius Skjelbæk etter kampen.

Japan fikk en drømmestart på kampen med straffemål og rødt kort allerede etter tre minutter, etter at Colombias Carlos Sánchez stoppet et skudd med armen.

Colombia slet med å skape sjanser, men seks minutter før pause vartet Juan Quintero opp med et ultra-frekt frispark, og sørget for 1-1.

Det var likevel Japan som skulle vinne dødballkrigen. Yuya Osako steg til værs på en corner og stanget inn seiersmålet etter 73 minutter.

Se hodestøtet i vinduet øverst

– Japan vinner helt fortjent. Ja, de var en mann mer, men dette var en strålende gjennomført kamp. De er godt organiserte, bryter opp spillet og frustrerer Colombia, som ikke er i nærheten her, sa TV 2s ekspertkommentator Jesper Mathisen.

– De spilte klokt og rutinert. Med Japan-seier her er denne gruppa nesten like åpen som Colombias forsvar for øyeblikket, sa Simen Stamsø-Møller etter kampen.

Revansjelystne
Disse lagene møttes også i VM for fire år siden. Da tok Colombia en knusende 4-1 seier.

Denne gangen fikk Japan en drømmestart på oppgjøret. Allerede etter tre minutter rotet Colombia i forsvaret, og ga Japan muligheten alene med keeper. Den første sjansen ble reddet på lovlig vis, men returen stoppet Carlos Sánchez med armen. Midtbanespilleren ble vist det røde kortet, og Japan fikk muligheten fra straffemerket.

– Sánchez leker keeper bak der. Det er ingen grunn til å klage på den. Det er korrekt straffe og rødt kort, sa Mathisen.

Straffescoring
​Den muligheten lot de ikke gå fra seg. Shinji Kagawa sendte keeper til siden, og trillet ballen midt i mål.

– Kagawa er iskald. Han har vært utelatt fra tropper og kranglet med den forrige sjefen. Her viser han sin nye sjef og hele landet at dette vil han, sa Skjelbæk.

Japan fortsatte å styre kampen. Etter halvtimen så Colombia-sjefen seg nødt til å gjøre endringer, og hurtigtoget Juan Cuadrado ble ofret til fordel for defensive Wilmar Barrios.

Colombia kom mer med i kampen, uten å spille seg til store sjanser.

Men etter 39 minutter fikk Juan Quintero muligheten på frispark. Der lurte han hele Japan, og satte inn utligningen.

– En utrolig lur variant. Alle tror han skal legge den over muren, men han sender den under. Dette er fotballintelligens på sitt aller beste. Det er ekstremt godt gjort, sa Jesper Mathisen.

Japan-keeperen var på frisparket, men mållinjeteknologien viste at ballen var over streken.

Dermed gikk lagene til pause på stillingen 1-1.

– Det blir spennende å se hvordan Japan angriper den andre omgangen. Med en mann mer kan dette være deres beste sjanse til å ta en seier i denne gruppen, sa Mathisen etter den første omgangen.

Superstjernen på benken
Colombias store stjerne, James Rodríguez, måtte starte kampen på benken etter å ha slitt med skade i forkant av mesterskapet.

– Det er veldig synd. Han er den store, kreative spilleren i dette laget. De har slitt med å score mål i forkant av mesterskapet, så det er ikke bra for Colombia, sa Stamsø-Møller i TV 2s studio før kampen.

De store sjansene uteble i starten av den andre omgangen. Etter en drøy times spill kom Rodríguez inn på banen, og skapte håp blant Colombia-fansen.

– Du ser det på både fansen og medspillerne at James gir laget ny inspirasjon, sa Mathisen.

Rodríguez kunne ikke hindre at Japan tok over kampen. Colombia lå fryktelig lavt, mens Japan hadde ballen i laget. Japanerne skapte også flere skuddmuligheter, uten å treffe mellom stengene.

Men etter 73 minutter var det stang inn. Igjen var det en dødball som sørget for mål. Yuya Osako gikk til værs og stanget Japan tilbake i ledelsen via stolpen.

Minutter senere kunne Rodríguez satt inn utligningen. Men også foran eget mål var Osako på plass, og blokkerte strålende.

– Den er så viktig. Vi kan bare tenke oss hvor den ballen kunne endt opp. Han er dagens mann!, utbrøt Skjelbæk.

Colombia virket tomme for krefter utover i kampen, og klarte ikke sette inn noe ordentlig press på Japan. Dermed fikk japanerne en drømmestart i gruppe H, som før mesterskapet var spådd å bli den jevneste.

– Om denne gruppen var jevn før kampen, er den om mulig enda jevnere nå, sa Mathisen etter Japans seier.

Slik startet lagene:

Colombia: Ospina – Murillo, Arias, D. Sanchez, Mojica – C. Sanchez, Lerma – Cuadrado, Quintero, Izquierdo – Falcao

Japan: Kawashima – Nagatomo, Shoji, Yoshida, Sakai – Hasebe, Shibasaki – Haraguchi, Kagawa, Inui – Osako

Dommer: Damir Skomina, Slovenia

Stadion: Mordovia Arena, Saransk