Den 155 meter lange rakettdestroyeren USS «Bainbridge» tilhører USAs Atlanterhavsflåte.
Den 155 meter lange rakettdestroyeren USS «Bainbridge» tilhører USAs Atlanterhavsflåte. Foto: Vincent Street/US Navy

Amerikansk krigsskip kommer til Norge

Det amerikanske krigsskipet som er utstyrt med krysserraketter og avanserte antiubåtvåpen, skal imidlertid ikke delta i planlagt øvelse som starter mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

25. juni starter den årlige antiubåtøvelsen Dynamic Mongoose, som skal foregå i farvannet vest av Nordland og Troms i regi av NATO.

Allierte og norske fartøy deltar i øvelsen, sammen med amerikanske P-8 Poseidon overvåkingsfly som befinner seg på Andøya, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

– Om lag ti overflatefartøy og fem ubåter deltar, i tillegg til maritime patruljefly som opererer fra Andøya. Øvelser av denne størrelsen er ikke varslingspliktig i henhold til internasjonale avtaler. Amerikanske P-8 allerede deployert til Andøya vil delta på øvelsen, sier major Brynjar Stordal i FOH til TV 2.

Øvelsen kommer i kjølvannet av Russlands alarmøvelse i Barentshavet, men er ifølge major Stordal ikke et svar på russisk øvingsaktivitet:

– Denne antiubåtøvelsen er en av NATO sine faste øvelser som gjennomføres årlig, og er ikke et svar på russisk øvingsaktivitet, slik noen har spekulert i.

Forsvaret sendte nylig F-16-kampfly til Finnmark for å følge den største øvelsen i Barentshavet på ti år. Den russiske alarmøvelsen følges også tett av USA, som har fire Poseidon overvåkingsfly på Andøya.

– Dynamic Mongoose er en NATO-ledet øvelse hvor deltakende styrker øver krigføring med og mot ubåter. Norge har påtatt seg å være vertsnasjon fordi den både gir muligheter for at allierte kan bli fortrolig med å operere i våre kyst- og havområder, og fordi den gir en unik mulighet for at NATO-styrker kan øve på situasjoner som er aktuelle for våre nærområder, sier major Stordal om antiubåtøvelsen.

Amerikansk destroyer til Norge

Et av NATO-fartøyene som er ventet til Norge i nærmeste fremtid, skal imidlertid ikke delta i antiubåtøvelsen i Nord-Norge, ifølge Stordal.

Det amerikanske krigsskipet USS «Bainbridge» er lastet med over 100 missiler om bord, noe som representerer en betydelig militær slagkraft.

Rakettdestroyeren i USAs Atlanterhavsflåte har patruljert i Middelhavet, og bidratt til å dekke NATOs sydlige flanke. USAs ambassade har onsdag ettermiddag ikke besvart TV 2s spørsmål om hva formålet med det planlagte besøket i norsk farvann er.

15. juni ankom destroyeren Kiel i Tyskland, til verdens største seilarrangement. USS «Bainbridge» deltok blant annet i antiubåtoperasjoner under den årlige NATO-øvelsen BALTOPS 2018 i Østersjøen, der Norge også var med.

Den er utrustet med Aegis-kampsystemet, som også brukes av de norske Fridtjof Nansen-klassen fregattene. En kraftig radar som kan finne og følge over 100 mål samtidig, gjør krigsskipet i stand til å slå til mot fiendtlige fly, skip, missiler og ubåter.

Det 155 meter lange fartøyet har landingsdekk og et mannskap på 380. Krigsskipet er bestykket med krysserrakettene Tomahawk og Harpoon, samt verdens mest avanserte våpen innen antiubåtkrigføring, skriver US Navy om destroyeren i Arleigh Burke-klassen.

Jaktet på pirater

I 2009 herjet somaliske pirater utenfor kysten, og tjente enorme summer på kapring. Destroyeren som hadde vært flaggfartøy for NATOs stående maritime styrke (SNMG1), ble sendt dit på piratjakt da det danskeide skipet «Maersk Alabama» med 20 amerikanere om bord ble kapret.

I den militære redningsoperasjonen som fulgte, spilte destroyeren en nøkkelrolle da Navy SEALs befridde kaptein Richard Phillips fra fangenskap. Phillips hadde gitt seg selv som gissel i bytte mot at mannskapet fikk seile videre.

President Barack Obama ga ordre om at amerikanske styrker kunne skyte for å drepe, og tre av de fire piratene som hadde holdt kapteinen fanget, ble skutt og drept. Den fjerde ble pågrepet og satt i varetekt. Phillips ble etter aksjonen tatt om bord i USS «Bainbridge», et av skipene som hadde blokkert veien til land for piratene.

Under tokt i farvannene til 5. og 6. flåte i 2013 var USS «Bainbridge» i havn i Hellas, Spania, Italia, Israel og på Seychellene, ifølge US European Command.

Den 155 meter lange rakettdestroyeren USS «Bainbridge» har seilt for USAs femte og sjette flåte.
Den 155 meter lange rakettdestroyeren USS «Bainbridge» har seilt for USAs femte og sjette flåte. Foto: Amber O'Donovan/US Navy
USS «Bainbridge» forlot Kalipeda i Litauen i begynnelsen av juni i forbindelse med NATO-øvelsen BALTOPS.
USS «Bainbridge» forlot Kalipeda i Litauen i begynnelsen av juni i forbindelse med NATO-øvelsen BALTOPS. Foto: MC1 THERON J. G/US NAVY
Et SH-60B Seahawk lander på USS «Bainbridge» under NATO-øvelsen Neptune Warrior.
Et SH-60B Seahawk lander på USS «Bainbridge» under NATO-øvelsen Neptune Warrior. Foto: Michael Starkey/US Navy
USS «Bainbridge» forlater Norfolk.
USS «Bainbridge» forlater Norfolk. Foto: Amber O'Donovan/US Navy
USS «Bainbridge» deltok i NATO-øvelsen BALTOPS 2018.
USS «Bainbridge» deltok i NATO-øvelsen BALTOPS 2018. Foto: MC1 THERON J. G/US NAVY