Det kroatiske landslaget feirer etter seieren mot mot Nigeria den 16 juni på Kaliningrad stadion. Foto: REUTERS/Murad Sezer
Det kroatiske landslaget feirer etter seieren mot mot Nigeria den 16 juni på Kaliningrad stadion. Foto: REUTERS/Murad Sezer

Kroatias landslag nektes å sykle på den russiske landsbygden

VM-laget ble heller tilbudt å bruke et offentlig svømmebasseng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I idylliske omgivelser, sju mil vest for St. Petersburg har det kroatiske fotball-landslaget sin treningsbase.

Nylig søkte lagledelsen russiske myndigheter om å få låne 30 sykler som spillerne kunne bruke til å trene på.

Svaret fra den russiske sikkerhetstjenesten FSB var uventet: Njet!

Utrente agenter

Årsaken var ifølge den russiske TV-kanalen RTVI og nyhetsnettstedet 47News at syklingen kunne utsette kroatene for fare.

For å passe på et helt lag på treningstur på den russiske landsbygda, måtte man også utstyre livvaktene med sykler. Men vurderingen ble at ingen agenter var i god nok form til å kunne holde tritt med de topptrente idrettsfolkene, forteller kilder til det lokale nettstedet.

Som et kompromiss ble kroatene tilbudt å låne to sykler, og dessuten få bruke et offentlig svømmebasseng i landsbyen til å trene utholdenhet. Forslaget falt ikke i smak hos VM-laget, som nå må ta til takke med løpetrening i stedet.

Ekstreme sikkerhetstiltak

Sikkerhetsopplegget rundt VM-lagene, samt alle andre tilreisende, er ekstremt nå i sommer, forteller en sikkerhetsekspert til TV2.

Gennadij Gudkov er tidligere etterretningsagent i datidens KGB. Foto: Aage Aune
Gennadij Gudkov er tidligere etterretningsagent i datidens KGB. Foto: Aage Aune

– Russisk politi og de hemmelige tjenestene står i konstant alarmberedskap. De har satt inn absolutt alle ressurser, og iverksatt alle tenkelige og utenkelige tiltak, sier Gennadij Gudkov.

Han er tidligere parlamentsmedlem, var etterretningsagent i datidens KGB og ledet senere landets største private sikkerhetsfirma.

I tillegg til det massive oppbudet av uniformerte og sivilkledde politifolk og spanere, driver myndighetene total overvåkning av internett og telefonsamtaler, forteller han. Hjernen i overvåkningssystemet kalles SORM-5, et dataprogram som skal være i stand til å støvsuge eteren for mistenkelige samtaler, meldinger og internettsøk.

– Våre sikkerhetsmyndigheter er i verdensklasse på dette området, fordi det er ingen som kontrollerer dem, ingen som holder dem i tøylene.

Personlig prestisje

Et terrorangrep eller en annen alvorlig sikkerhetshendelse under VM er noe russiske myndigheter simpelthen ikke har råd til, mener Gudkov.

– For myndighetene står de viktigste elementene i deres politikk på spill, deres prestisje og deres videre politiske liv.

Også for agentene rundt omkring i landet som skal passe på de 32 VM-lagene, er det viktig ikke å gjøre feil.

I et av møtene der det kroatiske sykkeldilemmaet ble drøftet, var det ikke terror man var mest bekymret for, men ustabile elementer i lokalbefolkningen.

– Dersom noen skulle slå en fotballspiller i hodet under en tur på butikken, vil vårt neste oppdrag bli å sørge for sikkerheten under sjakkturneringer i Sibir, skal en av sikkerhetsagentene ha sagt, ifølge kilder 47News har snakket med.