AKKURAT sånn vil vi at sankthans skal være. Bildet er tatt på Nesodden i 2015. Foto :Heiko Junge / NTB scanpix
AKKURAT sånn vil vi at sankthans skal være. Bildet er tatt på Nesodden i 2015. Foto :Heiko Junge / NTB scanpix

Her blir det best sankthans-vær

Lys og lun sommerkveld med bål og lite vind? Det er det ikke alle som får i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag våknet vi opp til rapporter om snøføre på veien over Sognefjellet.

Også på de andre fjellovergangene i Sør-Norge er det et dryss av nysnø. Vegvesenet advarer folk mot å kjøre opp i høyfjellet på sommerdekk.

Det er ikke dette været vi vil ha nå, som sankthans og skoleferien er like om hjørnet. Desverre, de perfekte varme midtsommerkveldene er det ikke mange av oss som kan glede seg til.

Mer om sankthans lenger nede, vi tar de neste dagene først.

Storm og pøsregn

De siste dagene har det vært skikkelig sommervarmt i Finnmark.

I går toppet Pasvik temperaturlisten med 24 grader, Alta hadde 23,2.

– Luften roterer mot klokken rundt lavtrykk, og i nord har lavtrykkene plassert seg slik at de trekker opp en tunge av varm luft fra sørøst og inn over Øst-Finnmark, forklarer Storm-meteorolog Ina Ynnesdal.

Dessverre, det varme og fine været varer ikke i nord.

– Det er et lavtrykk på vei nordover i Sverige, samtidig som et annet lavtrykk går mot Bjørnøya. Sammen sørger de for regn og regnbyger fra Nordland og hele veien videre til Troms og Øst-Finnmark, forteller Ynnesdal.

Nordland får mye nedbør, mellom 30 og 50 millimeter, samtidig som vinden øker opp i stiv kuling fra sørvest langs kysten av Helgeland.

VINDEN nå

Kart: Earth Nullschool

Vi får det vått og forblåst videre sørover også.

– Trøndelag og Møre og Romsdal får mellom 40 og 60 millimeter nedbør, mest i vest, sier Ynnesdal.

Nå i formiddag blåser det opp i sterk kuling, i ettermiddag øker vinden til sørvestlig liten storm langs kysten.

Vestlandet opplevde noen skikkelig heftige tordenbyger i natt, og det regner fortsatt kraftig. Her viser prognosene at det kommer mellom 30 og 50 millimeter nedbør dette døgnet.

– Det blåser stiv og sterk kuling fra sørvest langs kysten nord for Bergen nå. Vinden minker litt utover dagen, men holder seg opp i sterk kuling ved Stad. I fjellet blåser det opp i stiv kuling fra vest i hele dag, sier Ynnesdal.

Best vær i dag er det på Sør- og Østlandet. Noen byger i Hedmark og Oppland nå først på dagen, men de gir seg snart.

– Ellers blir det sol og fint, og rundt 20 grader, forteller Ynnesdal.

Gresset blomstrer nå, og oppholdsvær og en bris gjør at det er kraftig spredning av gresspollen både på Østlandet og Sørlandet i dag. Nord på Østlandet og sør på Vestlandet er spredningen moderat.

Tre lavtrykk på en gang

Onsdag plages vi av tre lavtrykk på en gang.

– Et trekker langsomt inn mot Lofoten samtidig som det svekkes, et går fra Nord-Finland og østover til Russland, og det tredje kommer opp fra De britiske øyer og sveiper over Sørlandet på vei østover, forteller Ynnesdal.

NEDBØR frem til midnatt søndag

Lavtrykket ved Lofoten sørger for vind fra sørvest, og byger fra Sognefjorden til Lofoten.

Bygene blir kraftige, prognosene viser nye 30-50 millimeter nedbør, mest mellom Bodø og Trondheimsfjorden og langs kysten sørover til Nordmøre.

– Det blir for det meste skyet, men er vi heldige blir det et og annet gløtt av sol også. Og sør for Trondheimsfjorden blir det for det meste opphold i innlandet, sier Ynnesdal.

Onsdag morgen blåser det opp i sterk kuling fra Stad til Helgeland, og i de mest utsatte områdene i fjellet i Møre og Romsdal. Vinden minker utover dagen.

Lavtrykket som er på vei nordover i Finland gjør onsdagen grå i Troms og Finnmark. Langs kysten legger det seg tåke, lenger øst i Troms og Finnmark blir det regn i perioder.

Sør for Stad og Dovre starter dagen med lett regn i Rogaland og i Agder. Nedbøren brer seg østover, og nordover til Sognefjorden i løpet av dagen.

– Nord for Mjøsa blir det for det meste opphold, litt regn til kvelden bare, sier Ynnesdal.

Onsdag kveld ligger lavtrykket inne i Sverige, og Sørlandet og den sørlige delen av Østlandet får opphold samtidig som skydekket sprekker opp.

Vestlandet sliter også med lavtrykket utenfor Lofoten, så her kommer det til å gå byger hele dagen.

– Det kommer til å blåse opp i kuling fra ulike retninger i Agder etter hvert som lavtrykket i sør går østover mot Sverige, ellers blir det bare en bris i sør, sier Ynnesdal.

Nordavind torsdag ...

Torsdag sørger et høytrykk over De britiske øyer for at det blir slutt på strømmen av lavtrykk.

– De gamle lavtrykkene blir liggende øst i Skandinavia, noe som gjør at det blir nordavind i hele landet, forteller Ynnesdal.

Det betyr at det blåser byger inn over land der det blåser pålandsvind, og blir opphold og bra vær der det blåser fralandsvind.

Unntaket er Finnmark, der en gammel front gir sammenhengende regn på Vidda. Prognosene viser at det kan komme 20-40 millimeter.

– Fra Troms til Rogaland blir det regnbyger, og økende vind fra nord og nordvest. Sør for Stad kan det blåse opp i stiv kuling til kvelden, advarer Ynnesdal.

Sør- og Østlandet får i utgangspunkt fint vær, men luften er såpass ustabil at det er fare for tordenbyger om ettermiddagen.

– Langs Agderkysten kommer det til å blåse opp i stiv kuling fra vest og nordvest til kvelden, sier Ynnesdal.

Torsdag er det sommersolverv, solen «snur», og vi får kortere dager igjen. Heldigvis går det langsomt nå i starten, hvor mye kortere dagene blir der du bor, ser du på kurven på storm.no.

... og nordavind fredag

Fredag starter med opphold i Øst-Finnmark, men det er mer regn på vei opp fra sør. Fra Nordkapp og videre til Rogaland fortsetter bygeværet.

Møre og Romsdal og Trøndelag får mest nedbør, prognosene viser 20-40 millimeter.

– Sør for Stad blir det ikke mange bygene, og de gir seg nok helt i løpet av kvelden, sier Ynnesdal.

Det kommer fortsatt til å blåse godt i vest. Sør for Stad må du være forberedt på stiv kuling fra nordvest og nord først på dagen, ellers opp i liten kuling utsatte steder.

– Sør- og Østlandet kommer best ut av det fredag også, opphold og sol. Luften er mer stabil enn på torsdag, men det er fortsatt en liten mulighet for en og annen ettermiddagsbyge nord på Østlandet, forteller Ynnesdal.

Langs kysten av Agder blåser det fortsatt liten kuling fra nordvest.

Her blir det best sankthans-vær

Lørdag skal vi feire sankthans, allers helst med bål og bading.

I år kommer bålet godt med, det er bare Sør- og Østlandet som kan se frem til temperaturer på 20-tallet.

Lørdag går lavtrykket øst i Skandinavia ut i Barentshavet, noe som betyr regn og regnbyger i hele Nord-Norge.

– Troms og Vest-Finnmark får mest nedbør, opp i 20-30 millimeter. I Nordland blir det etter hvert opphold, først i sør, forteller Ynnesdal.

Akkurat nå viser prognosene at det kommer et lite nedbørområde inn fra vest mot Vestlandet og Trøndelag. Slår det til, blir det en sankthans med gråvær og regn, mest mellom Nordfjord og Trondheimsfjorden.

TEMPERATUR, nedbør og vind lørdag ettermiddag

– Med litt flaks strekker høytrykket ved De britiske øyer en rygg inn over Sør-Norge. Da kan Vestlandet slippe helt unna regnet, og Trøndelag få det først sent på dagen, forteller Ynnesdal.

Sør- og Østlandet får fint vær, opphold og mye sol. Viden kan komme opp i liten kuling fra nordvest langs kysten av Agder, ellers nøyer det seg med en bris.

Ny runde søndag

Søndag siger høytrykket sør for oss sakte mot Tyskland, og et nytt lavtrykk sniker en front inn over Sør-Norge.

Nedbøren treffer Vestlandet først, og brer seg så nordover og østover. Til kvelden regner det også sør i Nordland og på Østlandet, forteller Ynnesdal.