DUMPET KATTUNGER: Mannen blir avslørt av et overvåkingskamera.
DUMPET KATTUNGER: Mannen blir avslørt av et overvåkingskamera. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge - Bergen og Hordaland

Høysesong for dumping av kjæledyr – her blir mannen tatt på fersken

Åtte uker gamle kattunger ble i pøsende regnvær plassert på en trapp i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommer, sol, dumping av dyr og dyrevernorganisasjoner som fortviler.

Historien gjentar seg hvert eneste år.

Det er igjen høysesong for dumping av kjæledyr.

Mannen på bildet satte fra seg et bur med to kattunger på trappen til organisasjonen Dyrenes hus i Bergen tidlig torsdag morgen 14. juni.

Her sto de i piskende regn og blåst mutters alene i halvannen time fram til klinikken åpnet.

En overvåkningsvideo viser mannen plassere buret på trappen før han henger på en håndskrevet lapp. Han bedyrer at han fant de langs veien og at han ikke ville forlate kattene.

Politianmeldt

Den historien finner dyrevernorganisasjonen svært lite troverdig. De har politianmeldt personen med klare bevis på en overlagt handling.

– Vi har konkrete bevis på at denne mannen i lengre tid har forsøkt å gi bort kattunger på Finn.no. Vi har også vært i kontakt med en person som fikk en katt fra mannen, og da skrev han at personen måtte hente katten med en gang fordi han skulle reise på ferie, sier Inger-Johanne Graff, leder i Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland, til TV 2.

Kattungene ble forlatt på trappen til Dyrenes hus i Bergen.
Kattungene ble forlatt på trappen til Dyrenes hus i Bergen.

Graff fortviler og blir frustrert over den ikke-eksisterende kunnskapen flere dyreeiere sitter med – også de som kaller seg for dyrevenner.

– Vi ser i kommentarfeltet på Facebook-siden vår at folk synes det er helt greit å levere dyr på døren hos oss. De skjønner ikke konsekvensene for en frivillig organisasjon som oss. Vi får ikke tid til å ta oss av alle.

– Vi sliter livet av oss

Hun forteller de mottar e-poster og telefoner hver dag fra mennesker som har observert katter langs veien. Graff påpeker at alle som går i to sko har hjelpeplikt – ikke bare de som jobber som frivillige.

– Vi sliter livet av oss for å hjelpe de dyrene som trenger det, og da kan ikke folk komme her og dumpe dyr fordi de skal på ferie. De må ta ansvar for egne handlinger, og kastrere kattene sine.

Kattungene som ble forlatt i regnet har nå fått en helsesjekk, ormekur, vaksiner og blitt chippet. De er per dags dato i et fosterhjem som skal ta vare på de frem til de er leveringsklare.

– Jeg har sagt det hundrevis av ganger. En chip er forskjellen mellom liv og død. Hvis noen finner en katt som ikke er chippet, blir katten som regel avlivet. Veterinærer kan ikke samle på alle dyr som folk finner. Det er en ond sirkel, og den er menneskerelatert, forviler hun og legger til:

– Så lenge det finnes mennesker med slike holdninger vil dette aldri ta slutt. Folk må kastrere og chippe dyrene sine.

Avliver friske dyr for å kunne reise på ferie

Siri Martinsen, veterinær og leder i dyrevernorganisasjonen NOAH, forteller til TV 2 at flere avliver helt friske dyr for å dra på ferie.

– De får friske dyr avlivet for å kunne reise bort. Det ser vi på som en form for dumping, dog ikke en ulovlig en.

– Disse eierne har ikke en forståelse for dyrenes verdi. De tror dyrene er til for en selv og at det er morsomt i en periode, men de føler ingen forpliktelser overfor dyrene. Likevel ser de på seg selv som dyrevenner, og tenker at de har rett til å gjøre som de vil.

Noe annet Martinsen ser på som problematisk er folk som lar katter bli drektige når det er kjent at vi har en overpopulasjon av katter i Norge.

– Jeg vil absolutt anbefale alle som tenker at de har et godt hjem for dyr å heller hjelpe dyrevernorganisasjoner. Ikke kjøp fra noen som avler opp kattunger. Hjelp heller de som hjelper – ikke øk problemet, avslutter veterinæren.