Gazpacho - kald suppe perfekt til varme sommerdager

Denne enkle, spansk-inspirerte grønnsakssuppen passer ypperlig til varme sommerkvelder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gazpacho er en kald grønnsaksuppe med røtter fra Spania. En sval og forfriskende suppe som skal serveres avkjølt. Suppen er enkel å lage, og kan serveres en varm sommerkveld eller som forrett til et større måltid.

Oppskriften gjelder til 4-6 personer

Suppen kan gjerne lages dagen før servering.

Suppen kan lages glutenfri med glutenfritt brød eller sløyfe brødet og evt servere brødterninger ved siden, slik at hver og en kan forsyne seg selv.

Oppskrift

1-2 fedd hvitløk

600 g flådde tomater (gjerne hermetiske)

1 rød paprika

1/2 rød chili

2 løk

1 slangeagurk

1 1/2 ts salt

ca 1 dl grønnsaksbuljong (til passe konsistens)

1 dl olivenolje

1-2 ss sherry eller balsamicoeddik grønnsak buljong til passe konsistens

2-3 dråper tabasco- kan sløyfes

nykvernet pepper

Slik gjør du

Rens hvitløken, del den i to og ta ev ut den grønne «spiren». Legg hvitløken i kaldt vann i en liten kasserolle, kok opp, hell av vannet, fyll på nytt kaldt vann og kok opp på nytt. ta hvitløken opp og avkjøl i kaldt vann. Det gjør at noe av den bitreste smaken forsvinner, og bevarer den lune hvitløkssmaken.

Del flådde tomater, paprika (uten innmat) og løk i biter. Slangeagurk skrelles og deles i biter. Hvitløken finhakkes.

Ha alle grønnsakene i en arbeidsbolle. Salt dem og la dem stå 30-40 min og safte seg. Tilsett brød i biter uten skorper. Vend inn olje og kjør alt glatt i en hurtigmikser/foodprocessor til en glatt masse. En stavmikser kan brukes til mindre porsjoner.

Spe suppen med like deler grønnsakbuljong ev blandet med litt eplemost /tørr hvitvin til ønsket tykkelse. La suppen stå og trekke smak 1 times tid før servering.

Server suppen kald.

Tilbehør kan være brød med ailo (hvitløksmajones) eller urtesmør, spekeskinke eller stekte sjøkrepshaler.

Foccacia på 1-2-3

Oppskrift tilpasset en liten langpanne ca 20x30 cm.

Tips: Deigen kan lages med kaldt vann og 1 ts tørrgjær dagen i forveien, dekk med plast og sett kjølig. Stekes samme dag som den skal serveres.

5 dl lunkent ev kaldt vann

3 ts tørrgjær (ev 1 ts tørrgjær ved kaldheving)

1/2 dl + 2 ss olivenolje

1 ts salt

1 ts honning (kan sløyfes)

ca 1,1 l hvetemel

Fremgangsmåte

Løs gjæren opp i lunkent vann. Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet. Tilsett olje, salt og honning. Elt inn hvetemel. Deigen skal være litt” klissete” som en tykk grøt. Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving 40-50 min. Fordel deigen over i en smurt eller bakepapirkledt langpanne. Klapp deigen til den dekker formen. La deigen etterheve under plast ca 40 min.

Hell litt olivenolje over det ferdig hevede brødet. Stikk hul i brødet med fingertuppene og dryss over flaksalt og ev rosmarin Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 grader i 20- 30min.

Avkjøl på rist.