2300 barn er separert fra foreldrene:

Hjerteskjærende lydopptak av barn i amerikansk grenseleir

En varsler har gitt ut hjerteskjærende lydopptak av livredde barn som roper på foreldrene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lyddopptaket som er lekket fra grensesenteret i Rio Grande, Texas, vekker sterke følelser.

Opptaket styrker kritikken av Trump-administrasjonen og måten mennesker behandles på når de kommer over grensen til USA.

Varsler ga ut opptak

På opptaket høres barn som gråter og roper på foreldrene. De forstår ikke hvorfor de er tatt fra dem.

En vakt spøker og sier de har et «helt orkester» på hendene, og at «alt de mangler er en dirigent».

Menneskrettighetsadvokat Jennifer Harbury sier at hun fikk opptaket som ble gjort i forrige uke, av en varsler innenfor systemet. Opptaket ble først publisert av organisasjonen ProPublica og senere distribuert av nyhetsbyrået Associated Press.

  • Hør lydopptaket øverst i saken.

Ett av barna vi hører er seks år gamle Alison Jimena Valencia Madrid. Hun spør gjentatte ganger etter tanten sin. Hun kan telefonnummeret hennes utenat, og vil at de voksne skal ringe til henne.

Alison (6) er jenta på lydopptaket som spør etter tanten.. Foto: Privat/ProPublica
Alison (6) er jenta på lydopptaket som spør etter tanten.. Foto: Privat/ProPublica

– Jeg vil til tanten min. Kan du ringe sånn at hun kan komme og hente meg?

– Kommer hun etter jeg har spist?

– Kan du ringe sånn at hun kan komme og hente meg? og sånn at mamma kan komme så fort hun kan? spør seksåringen.

Hun har ennå ikke forstått at tanten ikke har lov til å komme og hente henne.

– Hjelpeløs

En uke senere ringer en kvinne fra konsulatetet til tanten som bor i USA sammen med datteren. Hun har søkt asyl på grunn av frykt for en voldelig gjengkultur i El Salavdor. Hun sier til ProPublica at føler seg hjelpeløs fordi hun ikke kan hjelpe niesen.

Hun forteller at Alison og moren dro fra El Salvardor for en måned siden. De betalte en menneskesmugler 7000 dollar for å lede dem gjennom Guatemala, Mexico og over grensen til USA. Håpet var en ny og bedre fremtid for Alison.

En kvinne fra Honduras og hennes datter (2) er stanset på grensen mellom Mexico og USA etter de tok seg over Rio Grande. Turen går videre til grensesenteret hvor datteren kan bli tatt fra moren mens asylsøknaden hennes vurderes. John Moore/Getty Images/AFP
En kvinne fra Honduras og hennes datter (2) er stanset på grensen mellom Mexico og USA etter de tok seg over Rio Grande. Turen går videre til grensesenteret hvor datteren kan bli tatt fra moren mens asylsøknaden hennes vurderes. John Moore/Getty Images/AFP Foto: John Moore

Tanten er også redd for hvordan dette kan påvirke hennes egen og datterens asylsøknad. Spesielt siden gjengrelatert vold ikke lenger skal anses som grunnlag å få opphold i USA på.

Amerikanske myndigheter har innført nulltoleranse på ulovlig innvandring. Voksne som tar seg over grensen blir straffeforfulgt, og i denne sammenheng tas barna fra dem.

2300 barn

Rundt 2300 barn har vært separert fra foreldrene sine siden april, da Trump innførte sin nulltoleranse-politikk. Barna blir tatt med tvang til interneringsleirer fordi foreldre har tatt seg ulovlig over grensa fra Mexico.

Myndighetene hevder barna behandles humant, men også blant de som vanligvis støtter Trump og strenge innvandlingslover, er det mange som mener det er å gå for langt å ta barna bort fra foreldrene.

​Fire tidligere amerikanske førstedamer vil ha slutt på at barn skilles fra foreldrene på grensa mot Mexico, og søndag tok USAs førstedame Melania Trump til orde for å få en slutt på praksisen.

– Fru Trump avskyr å se barn og foreldre skilles fra hverandre og håper begge sider i politikken kan komme sammen for å oppnå en vellykket innvandringsreform. Hun mener vi må være et land som følger alle lover, men også et land som styres med hjertevarme, sa en talskvinne.

Umoralsk

Laura Bush, kona til Republikanernes tidligere president George W. Bush, var langt krassere i sin kritikk.

– Jeg forstår nødvendigheten av å forsterke og beskytte grensene våre, men denne nulltoleransen er grusom. Den er umoralsk og den knuser hjertet mitt, skrev hun i et innlegg i Washington Post søndag.

Tidligere førstedame Michelle Obama sluttet opp om kritikken og gjenga Bushs uttalelse på Twitter, samtidig som hun slo fast at sannheten noen ganger må komme foran partipolitikken.

Skammelig

Hillary Clinton fulgte også opp og slo i en tale i New York fast at Trump-administrasjonens interneringspolitikk vitnet om «en moralsk og humanitær krise».

90 år gamle Eleanor Rosalynn Carter slutter også opp om kritikken og kaller Trump-administrasjonens politikk skammelig.

– Praksisen og dagens politikk, som fjerner barn fra sine foreldre på grensa mot Mexico, er skandaløs og en skam for landet vårt, sier hun i en kommentar.

– Tortur

Amnesty International kaller behandlingen av barna for ren tortur.

– Dette er en spektakulær og grusom politikk, der redde barn blir revet bort fra foreldrenes armer og tatt med til overfylte fangesentre, der de i praksis bures inne. Dette er ingenting annet enn tortur, slår lederen for Amnestys virksomhet på det amerikanske kontinent, Erika Guevara-Rosas fast.

Amnesty er ikke i tvil om at behandlingen møter definisjonen for tortur, både i henhold til amerikansk og internasjonal lov.

– Det hersker ingen tvil om at Trump-administrasjonens politikk med å separere mødre og fedre fra barna, er ment å påføre disse familiene alvorlig mental lidelse for å skremme andre fra å forsøke å søke trygghet i USA, sier Guevara-Rosas.