Kaptein Kane ordnet England-seier på overtid

Harry Kane ble den store England-helten i dramatisk åpningskamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tunisia-England 1-2

Se kampsammendrag over!

England VM-åpnet med 2-1-seier mot Tunisia mandag.

Harry Kane sendte England opp i en oppskriftsmessig og fortjent ledelse tidlig i første omgang, men Tunisias Ferjani Sassi utlignet på straffespark.

England spilte seg til flere store målsjanser, men slet med å sette inn seiersmålet.

Da det så ut til å ende med uavgjort i Volgograd, var det kaptein Harry Kane som tok ansvar.

På overtid stanget Tottenham-angriperen 2-1, og sørget for at England VM-åpnet med en fullt fortjent trepoenger.

– Det er enormt. Jeg er så stolt av guttene. Det var tøft. Jeg syntes vi spilte veldig godt, spesielt i første omgang, og vi fortjente å ta ledelsen. Vi kunne scoret noen flere, sier Kane.

– Vi kunne fått et par straffer

England-kapteinen mener det aldri burde blitt blåst straffe til Tunisia.

– Jeg har ikke sett straffesitusjonen på nytt, men det så ikke riktig ut. All ære til guttene. Vi kjørte på. Dette er VM, og vi må kjøre på til siste sekund. Jeg er helt henrykt, fortsetter han.

Før Kane scoret seiersmålet var det vilt VAR-raseri i England, der man mente at kapteinen hadde blitt snytt for straffe to ganger etter å ha blitt revet ned i feltet.

– Vi kunne fått et par straffer, spesielt når du ser på den de fikk. Det var et par cornere der de holdt tak i oss og forsøkte å stoppe løpene våre. Det var kanskje rettferdigheten som feiret til slutt, mener England-kapteinen.

Svarte Ronaldo

Han har en drøm om å bli toppscorer i VM, og før kampen mot Tunisia innrømmet Kane at Cristiano Ronaldos hat trick hadde gitt ham noe å tenke på i jakten på gullstøvelen.

– Ronaldo satte meg under press. Han er en fantastisk spiller, som spilte en fantastisk kamp mot Spania, men for meg handler det om å fokusere på laget. Forhåpentligvis vil jeg score hat trick i morgen og så er vi likt igjen. Men gullstøvelen er ikke noe jeg tenker på før mye senere i turneringen, sa Kane til the Guardian søndag.

Og selv om han ikke klarte å score tre, så kom kaptein Kane med svar på tiltale til Portugals superstjerne. Drømmen om å bli VM-toppscorer lever definitivt i beste velgående for Kane.

Ronaldo er den eneste med tre mål så langt, mens Kane, Denis Tsjerysjev (Russland), Romelu Lukaku (Belgia) og Diego Costa (Spania) har scoret to.

Glimrende England-start
England åpnet svært friskt, og bare to minutter var spilt da Jordan Henderson spilte Dele Alli fri på høyresiden.

Tottenham-stjernen tok seg inn i boksen, men en tunisisk forsvarer stanset det første innlegget. En aggressiv Alli klarte likevel å stjele ballen, og fikk gitt den videre til Jesse Lingard.

Han klinket til på direkten, men selv om ballen endret retning i en forsvarsspiller klarte keeper Mouez Hassen å avverge med foten.

Etter elleve minutters spill raget John Stones høyest i lufta etter en Ashley Young-corner. Manchester City-stopperens knallharde heading hadde retning mål, men Hassen reddet mesterlig.

Returen endte imidlertid rett i beina til kaptein Kane, og med keeperen utspilt hadde han en enkel jobb med å sette inn 1-0 for England.

Noen minutter senere måtte Tunisia-keeper Hassen gi seg med en skulderskade. Han ble trøstet av lagkameratene da han gikk gråtende av banen, mens Farouk Ben Mustapha overtok plassen hans i mål.

TRIST SORTI: Mouz Hassen vartet opp med flere glimrende redninger før han gråtende måtte forlate banen med en skade.
TRIST SORTI: Mouz Hassen vartet opp med flere glimrende redninger før han gråtende måtte forlate banen med en skade. Foto: Toru Hanai

– Aldri straffe

England hadde tilsynelatende god kontroll, men etter 33 minutter blåste dommer Wilmar Roldán fra Colombia straffe til Tunisia da han mente Kyle Walker var for aktiv med albuen i duell med Fakhreddine Ben Youssef inne i sekstenmeteren.

– Aldri straffe, melder TV 2-ekspert Brede Hangeland på Twitter.

– Walker først i situasjonen, har full kontroll. Gjør seg stor for å skjerme. Burde løftet armen mindre aggressivt, fordi det ser ut som slag. Men ikke straffe. Manglende fotballforståelse hos dommer, mener den tidligere Premier League-proffen.

Jesper Mathisen mener imidlertid Kyle Walker kan takke seg selv.

– Walker opptrer veldig klønete, og da må han ta konsekvensen av å opptre slik, sier TV 2-eksperten.

Han påpeker også at det er naturlig at man ikke brukte videodømming i straffesitusjonen.

– Noen vil nok spørre seg selv om hvorfor ikke VAR blir brukt i den situasjonen, men VAR skal kun brukes om det er åpenbare feil. VAR skal ikke dømme kampene, men være et verktøy dommeren bruker så han unngår de store tabbene og skandalene, forklarer Mathisen.

Straffet

Da straffesparket ble tatt kastet England-keeper Jordan Pickford seg rett vei, men Ferjani Sassis avslutning var akkurat så hardt og god at han ikke nådde frem. Dermed stod det 1-1 i Volgograd.

Etter utligningen fortsatte England å kjøre over motstanderen. John Stones fikk en kjempesjanse og Jesse Lingard fikk flere, men Manchester United-stjernen kom ikke nærmere mål enn da han traff stolpen like før hvilen - dermed sto det 1-1 til pause på Volgograd Arena.

– Åpenbar feil

Jesper Mathisen mener imidlertid at England også burde blitt idømt et straffespark etter at Harry Kane ble revet over ende i sekstenmeteren.

– Kane-situasjonen er en åpenbar feil. Blir holdt og lagt i bakken. Klart frispark, og i sekstenmeteren er det selvfølgelig straffespark. Hvorfor ikke dommeren bruker VAR her forstår jeg ikke. Føler han at han så situasjonen godt nok? Svak dømming, på grunn av en svak dommer, konkluderer Mathisen.

Tidlig i andre omgang ble Kane nok en gang revet ned inne i boksen, men heller ikke denne gangen tok dommer Wilmar Roldán i bruk VAR. Det førte til sterke reaksjoner.

– Kom igjen VAR, dette er en vits, skrev Gary Lineker på Twitter.

– VAR må være ødelagt i kveld, melder Jermaine Jenas.

– Når dommerne hadde møte med media i forkant av mesterskapet sa de at holding i feltet ville bli tatt seriøst. Jeg tror ikke de nevnte at det ikke gjelder Harry Kane, skriver tidligere England-ving Mark Chapman.

– Dommeren ser ikke en gang på det. Kane blir dratt i bakken. Det er egentlig ganske latterlig, freser Arsenal-legenden Martin Keown.

Overtidshelt

England kjørte på for å scoret seiersmålet, men det så ut til at det massive presset ikke skulle betale seg. Ikke før på overtid. Da tok kaptein Harry Kane ansvar.

En corner fra Kieran Trippier landet på pannebrasken til Harry Maguire, som headet ballen videre mot bakre stolpe. Der ventet Kane, som stanget inn 2-1-seier for England.

Dermed kunne Gareth Southgates menn juble for tre svært viktige poeng.

Gruppefavorittene England og Belgia står dermed med tre poeng hver etter åpningsrunden. Belgia møter Tunisia lørdag, mens England skal måle krefter med Panama søndag.

Gruppefavorittene barker sammen til det som kan bli en ren duell om gruppeseieren den 28. juni.