ap-raymond langer ut mot listhaug:

– Hun ljuger bevisst og fortsetter å gjøre det

Et nedlagt sykehjem på Oslos østkant har fått to av Norges ledende politikere til å tenne på alle plugger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Man kan kanskje tilgi en frekkis en gang iblant, men når man går videre og åpenbart ønsker å fortsette å juge, så tror jeg det er på sin plass å reagere, sier Arbeiderpartiets byrådsleder Raymond Johansen til TV 2.

Bråket startet med en Facebookpost i forrige uke. Sylvi Listhaug skrev at Ap og byrådet i Oslo kastet ut de eldre beboerne på St. Halvardshjemmet. Nå brukes sykehjemmet til overnattingstilbud til romfolk.

«Eier dere ingen skam?» spurte Listhaug.

– Forsøpler debatten

Men det tok ikke lang tid før kritikerne påpekte at sykehjemsdriften på St. Halvardshjemmet ble avviklet fordi bygget ikke tilfredsstilte Oslo kommunes kvalitetskrav. Blant annet var det ikke egne bad på rommene. Kravet ble innført mens Sylvi Listhaug var eldrebyråd i hovedstaden.

Både Aftenposten, VG, Dagsavisen, Nationen og Stavanger Aftenblad tok på lederplass lørdag et kraftfullt oppgjør med Sylvi Listhaug. Flere av lederskribentene anklaget henne for å forsøple debatten.

– Faktisk helt feil, konkluderer faktasjekkerne i faktisk.no etter å ha undersøkt påstandene fra Listhaugs partifeller Carl I. Hagen og Aina Stenersen om at byrådet kastet ut sykehjemspasienter for å sikre utenlandske tiggere et godt sted å bo.

Men Listhaug tar ingen selvkritikk. Hun påpeker at hun ikke har hevdet noe som er feil og at byrådet i Oslo er tatt med buksene nede.

– Jeg synes byrådet i Oslo – Arbeiderpartiet, SV og MDG – bør føle seg skamfulle, sier Listhaug til TV 2 mandag.

«Prostitusjon og pillesalg»

Listhaug mener det var «helt feil» å legge ned driften av St. Halvardshjemmet.

– Det er fordi det er et sykehjem der de som bodde der, de pårørende og de som jobbet der, var fantastisk godt fornøyd med. Da mener jeg det er helt feil at man legger det ned når man ser på hvor fantastisk flott de eldre hadde det der.

Det andre Listhaug skyter på, er at St. Halvardshjemmet i dag brukes til akuttplasser for tiggere som kommer fra EØS-landet Romania.

– Romfolk vet vi ofte tigger eller bedriver kriminalitet i form av prostitusjon eller pillesalg, og det er ikke norske skattebetaleres oppgave å finansiere det, sier Listhaug.

– Juger bevisst

Problemet er bare at Sylvi Listhaug var ansvarlig justisminister inntil for tre måneder siden. Da rakk hun å skrive ut sjekker i millionklassen slik at Kirkens bymisjon i dag kan tilby husrom i det nedlagte sykehjemmet til romfolk.

– Har du glemt det?

– Nei, men det er sånn at Fremskrittspartiet av og til er med på ting som vi egentlig mener er feil, forklarer hun.

Striden om det nedlagte sykehjemmet har utviklet seg til en åpen krangel mellom Listhaug og Oslos byrådsleder.

– Hun juger bevisst og fortsetter å gjøre det, sier Raymond Johansen.

Ønsker mer saklighet

Statsminister Erna Solberg (H) sier til Aftenposten at innlegg av den sorten Listhaug kommer med ikke bidrar til det debattklimaet hun ønsker seg.

– Jeg synes vi burde ha mindre konfliktorientert og mer saklig retorikk i norsk politisk debatt. Det er kanskje kjedeligere, men viktig for debatten fremover. Jeg synes alle skal legge seg på hjertet at vi løfter sakligheten fremover, sier Erna Solberg når hun blir spurt av Aftenposten om kritikken mot sin tidligere justisminister.